IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурността пред удобството - изборът на поколението Y в интернет

Проучване на IBM Security показва, че младите хора предпочитат защита най-вече с биометрични данни

15:05 | 07.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сигурността е по-важна от удобството при ползването на различни приложения, особено такива, свързани с управлението на финансови потоци.

Това е приоритет за Поколението Y (известно като Поколението „Милениум“ и Echo Boomers), показва глобално проучване на IBM Security, проведено сред 4000 души на тази възраст в САЩ и Европа и изследващо нагласата им към дигиталната идентификация. 

Биометричните данни стават най-използваните – 67% от респондентите се чувстват комфортно и спокойно, използвайки биометрична идентификация всеки ден, докато 87% казват, че биха предпочели подобни методи за защита на данните им в близко бъдеще, съобщават от технологичната компания.

Но представителите на Поколението Y изискват много повече от просто парола: докато 75% от тях ползват биометрични данни за отключване на устройства и приложения, по-малко от половината измислят сложни пароли и само 41% залагат на една и съща парола за вход навсякъде.

От  IBM Security коментират, че с постепенното преминаване на работната сила в ръцете на Поколението Y тенденциите за ползване на биометрични данни и многостепенни защити при идентификация могат да повлияят върху начина, по който служителите и технологичните компании предоставят достъп до устройства и приложения в близко бъдеще.

Проучването показва, че по-старото поколение се отнася с повече внимание към генерирането на пароли, но в същото време е и по-резистентно към ползването на биометрични данни.

„Доколкото потребителите осъзнават уязвимостта на паролите и слагат все по-висок приоритет на сигурността, време е в употреба да влязат по-напреднали методи за защита, които удостоверяват идентичността на няколко нива и могат да бъдат базирани на поведение и риск“, казва Лимор Кесем, изпълнителен съветник по сигурността в IBM Security.

Сигурността като приоритет

Сигурността е от първостепенно значение при банковите, инвестиционните и финансовите приложения – в изброените категории близо 70% сочат сигурността като топ приоритет, 16% дават тежест на поверителността, а 14% – на удобството.

Сигурността е най-важна за онлайн магазините, приложенията за работа и имейлите. При социалните мрежи и приложения, приоритетите имат равна тежест – води удобството (36%), следвано от сигурността (34%) и поверителността (30%).

Новите логин методи

Според изследването 44% поставят пръстовия отпечатък като един от най-сигурните методи за идентификация; паролите и PIN кодовете са сочени като по-малко сигурни (съответно 27% и 12%).

Най-голямо притеснение на хората по отношение на биометричната идентификация като цяло е поверителността (по какъв начин данните се събират и обработват – 55%) и сигурността (50% смятат, че някой може да злоупотреби и да ползва данните им за достъп)

Алтернативни методи за защита на профилите

Само 42% от участвалите в проучването ползват сложни пароли, които комбинират специални символи, цифри и букви (срещу 49% от по-възрастните, които залагат на тях), а 41% „рециклират“ паролите си и ги ползват за достъп в няколко акаунта и по няколко пъти (срещу 33% на възраст 55+).

Средно хората на възраст 55+ ползват 12 пароли, докато поколението Z (18-20 г) залага средно на пет пароли.
Представителите на Поколението Y са два пъти по-склонни да ползват мениджър за пароли (34%), отколкото хората на възраст 55+ (17%).

От Поколението Y се застраховат с двустепенна идентификация срещу заплаха от изтичане на информация (32% срещу 28% от по-старата генерация).

Бъдещето на идентификацията

Анализите от отчета на IBM Security сочат, че отношението към идентификацията варира доста и възприемането на новите форми за защита като биометричните данни расте.

IBM съветва организациите да се приспособяват към тези предпочитания като се възползват от платформи за идентификация, които дават на потребителите избор между многостепенна идентификация – например потребителят да избира между мобилни push нотификации с пръстови отпечатъци или еднократен код за достъп.

Организациите могат също да балансират между търсенето на опции за сигурен достъп и удобството, като ползват базирани на риска подходи. Те задействат допълнителни защити при определени сценарии, като например звуково разпознаване, IP и други, предлагат от IBM Security.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
преди 15тина години Били Гейтс като говореше да се чипосат хората, всички го мислеха за луд :):) сега е по желание ... та горе долу така и с опитите да се спре глобализацията и другите нововъведения. Младите умове изобщо не им пука за старите консерви :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още