IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година управление Макрон успя да привлече хайтек бизнеса в Париж

Station F във френската столица е привлякла около 2 хил. стартиращи компании от целия свят

11:47 | 06.05.18 г.
<p>
	<em>Роксан Варца, директор на Station F. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Роксан Варца, директор на Station F. Снимка: Архив Ройтерс

Ако има една индустрия, с която Еманюел Макрон се опитва да обвърже политическото си бъдеще от победата му на президентските избори във Франция през миналия май, това е технологичната, пише Ройтерс.

Едва месец, след като той влезе в Елисейския дворец, най-големият суперхъб за стартиращи компании в света отвори вратите си в Южен Париж, привличайки хайтек бизнеса към френската столица.

Създаването на Station F от милиардера Ксавие Ниел, съюзник на президента, и фактът, че Макрон го е посещавал - създава връзка между двете.

След една година на поста 40-годишният бивш инвестиционен банкер успя да вдъхне нов живот във френското предприемачество.

Роксан Варца, 33-годишна американка с ирански корени, която Ниел слага начело на Station F, бързо подчертава, че стартъп инициативата не започва с Макрон. Но тя признава, че младежкият хъс, енергията и ентусиазмът на президента са подобрили нейния профил, стимулирайки поток от идеи и инвестиции.

„Това не е нещо, което се е променило от днес за утре, веднага щом новият президент дойде на власт“, каза Варца, бивш съветник за стартирането на Microsoft France.

„Но определено сме свидетели на много международни фондове, международни предприемачи, които започват да се интересуват повече от това да идват или да се връщат във Франция, за да създадат своя бизнес", откакто Макрон пое поста“, каза тя пред Ройтерс. „Наистина видяхме президентът да изпраща послание към бизнеса“, заяви тя.

Стартираща екосистема

От откриването си през юни миналата година Station F, разположена на огромна ж.п. гара в югоизточната част на Париж, е привлякла около 2000 стартиращи компании като предприемачи от САЩ, Великобритания, Китай и Индия заедно с Франция.

Освен че създава среда за идеи, които да проникват и да растат, стартъп инкубаторът държи рисков капитал, частни инвестиционни фондове и други инвеститори в ранна фаза и предоставя възможност за корпоративни партньорства с Facebook и Microsoft.

Амбициозната цел е да има 10 хил. стартиращи фирми през първите пет години, с надеждата, че следващите Uber или Spotify ще бъдат сред тях.

Самият Макрон с идването си на власт обяви, че ще работи Франция да бъде световен лидер в областта на изкуствения интелект и технологиите, като някои от най-големите световни технолози обявиха намеренията си да инвестират в тази цел.

Когато чуждестранни лидери, бизнес магнати или официални лица посещават страната, една от първите им спирки обикновено е Station F.

Франция все още изостава от Великобритания и Германия по привлечени инвестиции в стартиращи бизнеси. Но Station F и Макрон се надяват, че направената стъпка за промяна ще се изплати с течение на времето.

„Когато дойдеш в Париж, ще видиш Лувъра, ще видиш Айфеловата кула и сега ще видиш Station F“, което е страхотна възможност за нашите стартиращи компании“, заяви директорката на хъба пред Ройтерс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още