Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дийтсман Енергоремонт Холдинг – FINITA LA COMMEDIA!

Една компания на БФБ по-малко въпреки обещанието да остане публична

Дийтсман Енергоремонт Холдинг – FINITA LA COMMEDIA!

Снимка: Архив Ройтерс

"Изпълнението приключи!"- можем да кажем с ирония, след като още една компания беше отписана от регистъра на публични дружества на Българска фондова борса (БФБ–София), въпреки че преди няколко месеца имаше обещания, че ще продължи да се развива като борсова.

На 1 септември 2017 г. публично Росен Христов, председател и член на Управителния съвет на "Енергоремонт Холдинг", обяви, че новият холандски собственик на „Енергоремонт Холдинг“ - Дийтсман, планира да развива дружеството като публична компания. Е, няколко месеца по-късно Комисията за финансов надзор официално отписа компанията от регистъра с емитенти на БФБ. Причината – не e ясна, а този път решението на компанията за промяна в курса остана зад кулисите.

От българското подразделение на „Дийтсман Енергоремонт“ отказаха коментар пред Investor.bg, тъй като „официално не са оторизирани да коментират решение, което е на акционерите на компанията“. От офиса тук ни насочиха към централата на компанията в Монако, към която редакцията ни вече е изпратила своите въпроси.

Може би всичко, посочено в интервюто с Росен Христов, е точно така, но за едно минало време. След като той беше отстранен от мениджмънта на компанията, плановете рязко са се променили и останали незабелязани в потока от материали за търгово предложение.

В същото време от посредника, обслужващ търговото предложение - „София интернешънъл Секюритиз“, също бяха лаконични, коментирайки, че всички срокове са спазени и всички документи са публикувани. В крайна сметка „...една ГОЛЯМА МАНИПУЛАЦИЯ за дребните акционери!!!“, коментират читатели във форума на Investor.bg.

Да върнем лентата назад...

Точно преди една година излезе новината, че международен инвеститор преговаря за придобиване на контролен пакет от акции от „Енергоремонт-Холдинг“ АД. Пред Investor.bg Иван Личев, председател на Управителния съвет и финансов директор на холдинга, коментира, че сделката ще доведе до позитиви в няколко направления като диверсификация на клиентите, разширяване на дейностите на компанията и достъп до нови пазари.

Холандската компания Dietsmann отправи търгово предложение за закупуване на акциите на миноритарните акционери на "Енергоремонт Холдинг", след като в края на август придоби 97,5% от капитала на дружеството. 

Още по темата

Акциите, които бяха обект на търговото предложение, бяха всички останали акции на дружеството, а именно 480 295 броя. Предложената цена за тях беше 4,15 лв. за брой. 

В последните дни на 2017 г. беше публикувана и информацията, че десет акционера, притежаващи общо 93 674 акции от капитала на "Дитсманн Енергоремонт Холдинг АД", са приели търговото предложение за закупуване на всички акции на останалите акционери на дружеството, регистрирано в Комисия за финансов надзор на 08.09.2017 година.

Dietsmann възнамерява да запази непроменен собствения си предмет на дейност и предмета на дейност на „Енергоремонт Холдинг“, като положи усилия да развие основните дейности, в които дружеството е специализирано - ремонт, поддръжка и модернизация на електропроизводствени мощности, и разшири географското присъствие на групата на пазарите на другите балкански страни.

Традиционни пазари и региони, в които Dietsmann извършва дейност, са Африка и Каспийският регион, където има добре развита петролна и газова индустрия – сектор, в който холдингът има значителен опит и експертиза. Чрез придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ компанията следва приетата си стратегия за географско разширение на своята дейност към Балканския регион, както и развитие на компетенции и навлизане в ремонтната дейност в атомни електроцентрали и миннодобивни предприятия.

Приоритет и на двете дружества през следващите 3-5 години ще бъде навлизането на нови пазари на съседните балкански страни (Румъния, Албания, Черна гора и др.), привличането на нови договори за изграждане, поддръжка и реконструкция на енергийни мощности в страната и чужбина, и не на последно място - изграждане и поддържане на стабилни връзки със съществуващите и нови клиенти.

Предстои да видим дали всички тези планове ще бъдат изпълнени макар и като непублична компания. 

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
8
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много яко думата п@р@зит е цензорирана
2
 
9
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Друго позитивно ако дъжавата държеше 51% от предприятията можеше да ги натиска да дават дивиденти и да изкарва пари от тях а не само да е *** и да разчита на данъци.
3
 
8
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
То за това държавата трябваше да е с 51% участие във всички предприятия от приватизацията да видим тогава как ще минават такива номера. Това никога няма как да стане с Газпром например защотото държавата държи по - големия процент от компанията
2
 
8
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Интересно. Още една българска частна компания с над 45 годишен опит. Дойдоха, видяха, прибраха, отписаха. Приватизация по български. Трябваше след като пуснаха държавните компании на борсата да забранят отписването им поне за петдесет години напред. То БФБ-то се превърна в едно най-обикновено тържище. После вай, вай, защо търговийката била вяла. Интересно, защо след като другите се отписват Градусите ще се записват на БФБ-то, а не директно извън България, или просто са решили да вземат някой лев от борсата и после кой откъдето?

Дитсманн Енергоремонт е българска компания с над 45 годишeн опит в областта на енергетиката

Още от