IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия остави лихвените проценти на рекордно ниско ниво

Управителят Филип Лоу заяви даде да се разбере, че не бърза да следва САЩ, Канада и Великобритания в оттеглянето на стимулите

11:11 | 05.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Австралия очаквано запази лихвените проценти без промяна и сигнализира, че няма да ги промени скоро, въпреки че други развити държави се насочват към затягане на паричната политика, съобщава Bloomberg.

Регулаторът остави основната лихва на ниво 1,5%, а управителят Филип Лоу даде да се разбере, че не бърза да следва САЩ, Канада и Великобритания в оттеглянето на стимулите. Bloomberg припомня, че Южна Корея също повиши лихвите и се очаква следващата година други азиатски държави да последват примера й.

„Смятаме, че централната банка на Австралия би искала да види устойчив ръст в заплатите, преди да повиши лихвите, което означава, че известно време промяна в лихвите няма да е на дневен ред“, коментира Даниел Блейк, лихвен стратег в Morgan Stanley в Сидни. „Това поставя банката извън синхрон не само с Фед, но и с цикъла на затягане на паричната политика в развиващите се пазар в Азия“, допълва той. 

Ниските лихви в Австралия подобриха условията за правене на бизнес и насърчиха фирмите да наемат персонал и да инвестират. Задлъжнелите домакинства обаче, заради слабия ръст на заплатите се затрудняват да погасяват задълженията си и същевременно да потребяват. Филип Лоу сигнализира, че след бума на назначенията тази година има основания за оптимизъм, що се отнася до ръста на заплатите.

Той посочи още, че икономиката на Австралия по всяка вероятност е нараснала в унисон с тенденциите и през изминалата година. Очакванията са през третото тримесечие БВП да се е разширил с 0,7% на тримесечна база и с 3 на сто на годишна база. Данните излизат в сряда.

Лоу каза преди две седмици, че ако икономиката продължава да се подобрява спрямо очакванията, следващата промяна в лихвените проценти ще бъде по-скоро в посока повишение, а не понижение. Пазарите очакват затягане на паричната политика не преди декември 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още