IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът е изправен пред най-големия месечен спад от четвърт век

Китайската национална валута губи близо четири процента от стойността си спрямо долара през август

16:25 | 30.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Юанът се насочва към най-големият си месечен спад от повече от 25 години. През август китайската валута се е обезценила с 3,7 процента спрямо щатския долар - най-слабият месец след реформата на китайската валута от 1994 г. За Китай това развитие е възможност, но същевременно и риск, пише германският Handelsblatt.

Дълго време стойността от седем юана за долар беше основна психологическа граница. Но тъй като този праг беше надминат в началото на месеца за първи път след единадесет години, подходът се промени. Междувременно извънредното състояние стана новата нормалност: юанът отслабва леко, но стабилно спрямо американската валута. В петък следобед един долар струва 7,1855 юана – а месечното дъно е дори на ниво от 7,185 юана. На 1 август един долар все още струваше по-малко от 6,8985 юана.

Това би могло отново да предизвика гняв към Китай от страна на САЩ. Президентът Доналд Тръмп отдавна критикува слабия юан. САЩ дори официално определиха Китай като валутен манипулатор. Основната цел на тази класификация според американския закон от 1988 г. е да принуди съответната страна да води преговори за нейните валутни практики.

Защото китайският валутен принцип е различен от този, който е известен в Европа: юанът не може да се движи свободно, а е обвързан на определено ниво с долара - така нареченият референтен курс, който централната банка определя всеки ден. Юанът може да се колебае нагоре и надолу с до два процента над тази ставка.

Според цитирания от DPA валутен експерт Хао Джоу от Commerzbank китайската централна банка определя "доста висок" курс на юана. Това обаче има само ограничена подкрепа за местната валута. Експертът от Commerzbank очаква централната банка в Пекин да подкрепи по-силно валутата в обозримо бъдеще. Според него китайските централни банкери нямат интерес от твърде силно обезценяване на валутата.

Пекин обаче е оказал ограничена подкрепа за валутата този месец, както показва спадът от почти четири процента. Въпреки че определяше референтната цена в повечето случаи над очакванията на анализаторите, курсът беше намален десет последователни сесии - най-дългата серия от 2015 г. насам.

Някои анализатори разглеждат това като умишлено действие от страна на Китайската централна банка. Отслабващият юан има положителен ефект върху Китай, като помага за смекчаване на въздействието на американските мита, които са се разпространили над почти всички стоки, внасяни от Китай. Девалвацията на юана прави китайския износ по-евтин за доларовата зона в реално изражение. Въпреки това, за да компенсира напълно ефектът от американските мита, доларът трябва да се повиши до 7,40 юана, смята Улрих Щефан, главен инвестиционен стратег в Deutsche Bank.

Но има и анализатори, които очакват през следващите месеци по-нататъшно обезценяване на юана. „Китай наистина има дългосрочна перспектива", заяви И Сюн, икономист от Deutsche Bank, цитиран от Financial Times. Според него тенденцията предполага малка перспектива за краткосрочно разрешаване на търговския спор.

Въпреки че Тръмп подхрани през седмицата надеждите и спомена за телефонни обаждания с Китай, (Пекин се е обаждал два пъти миналия уикенд, за да поднови разговорите). Китай, от друга страна, отрече това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още