Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Борисов - Безсилният портиер на Европа

България отново върна разширяването на ЕС в дневния ред, но не всички лидери са готови за това, пише Handelsblatt

Борисов - Безсилният портиер на Европа

Борисов посреща гостите си. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският премиер Бойко Борисов крачи нагоре и надолу по червения килим като широкоплещест портиер и чака. Той чака онези, които пристигат в конвои с черни автомобилни, облени в сини светлини, и заради които улиците в София се превърнаха в алеи с полицейски служители. В навечерието на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани Борисов покани ръководителите на държавите членки на ЕС на неформална вечеря. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и върховният представител на ЕС Федерика Могерини. Всички те са тук. Така започва репортажът на германския  Handelsblatt в навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

„Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един - и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство", пише изданието и изказва предположението, че умно измисленото от България мото на нейното председателство - "Съединението прави силата", съдържа силен емоционален заряд, който освен всичко друго помага на страната да прокарва и собствените си интереси. 

Още по темата

През последните години разширяването на ЕС беше изтикано на заден план - поради простата причина, че Общността си имаше далеч по-спешни проблеми: финансовата криза, еврокризата, бежанската криза, Brexit. Сега обаче темата за евроразширяването отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България, пише по-нататък Handelsblatt и акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. И благодарение на която Еврокомисията отново се захвана с темата, коментира изданието.

"По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг", отбелязва Handelsblatt.

Френският президент например иска реформа на ЕС - и чак след това ново разширяване. Испания пък изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността. Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер - Доналд Тръмп, коментира изданието.

„След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ. А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред", пише в заключение Handelsblatt.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
15
 
12
coder до: honaniga
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Само да допълня, че Запада е виновен за падането на Балканите под турско в контектста на разоряването и разпокъсването на Византия от кръстоносните походи. Тръгнали уж към Светите земи, но тук се оказало по-хубаво от техния Запад... видели, че не навсякъде хората си хвърлят л.айната през прозореца на улицата.
Второ, най-корумпитани сме не заради непропорционалните територии и турското робство - погледни, че сме били държава за пример до преди 44-та. След това се объркват нещата - будния дух се изтребва, като контролирано се замества от подмазвачество, личен келепир, предателство. Този процес има голяма инертност - управляващите и над половината нация все още са с такъв манталитет. И още повече, че нашите комунисти са се давали за пример измежду останалите в Източния блок. Неслучайно Димитър Талев казва
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
7
 
23
 
11
преди 9 месеца
Борисоф опраил бг и българите и сега започнал да "оправя" и околните народи... за кой се смята! аут
3
 
25
 
10
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
А и доста народ изсмукаха и поддържат елитът ни, който е пряко виновен за сегашната беднотия, корупция, неграмотност и олигархия.
Но пък са добри послушковци.
1
 
37
 
9
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
По принцип Западна Европа е длъжник на Балканите. И това непрекъснато трябва да им се повтаря.
Да не забравят, че сме били буферът с исляма в продължение на 5 века. Клани, асимилирани и какво ли не.
Другото, за което Западът е виновен непропорционалното разделение на Балканите след разпада на Отоманската империя и последващите подклаждани от тях братоубийствени войни.

Така че когато пишат за нас с подигравка, че сме най-бедната и корумпирана държава в ЕС, нека да се подчертава това.

Че и ние си имаме трески за дялане, спор няма, но и гореспоменатите фактори са си факт.
Аз съм за Балканите да са част от ЕС. Няма да има граници и разделение. До Дубровник няма да пътувам цял ден.. А Балканите са толкова хубави.
18
 
18
 
8
преди 9 месеца
Срещата се състоя - за което еваларката на Борисов и кабинета . Колко е била успешна за западните балкани ще разберем , за нас определено е успешна

Още от Анализи
Може ли двама болни да направят един здрав?