IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов - Безсилният портиер на Европа

България отново върна разширяването на ЕС в дневния ред, но не всички лидери са готови за това, пише Handelsblatt

08:53 | 18.05.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борисов посреща гостите си. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Борисов посреща гостите си. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският премиер Бойко Борисов крачи нагоре и надолу по червения килим като широкоплещест портиер и чака. Той чака онези, които пристигат в конвои с черни автомобилни, облени в сини светлини, и заради които улиците в София се превърнаха в алеи с полицейски служители. В навечерието на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани Борисов покани ръководителите на държавите членки на ЕС на неформална вечеря. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и върховният представител на ЕС Федерика Могерини. Всички те са тук. Така започва репортажът на германския  Handelsblatt в навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

„Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един - и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство", пише изданието и изказва предположението, че умно измисленото от България мото на нейното председателство - "Съединението прави силата", съдържа силен емоционален заряд, който освен всичко друго помага на страната да прокарва и собствените си интереси. 

През последните години разширяването на ЕС беше изтикано на заден план - поради простата причина, че Общността си имаше далеч по-спешни проблеми: финансовата криза, еврокризата, бежанската криза, Brexit. Сега обаче темата за евроразширяването отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България, пише по-нататък Handelsblatt и акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. И благодарение на която Еврокомисията отново се захвана с темата, коментира изданието.

"По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг", отбелязва Handelsblatt.

Френският президент например иска реформа на ЕС - и чак след това ново разширяване. Испания пък изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността. Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер - Доналд Тръмп, коментира изданието.

„След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ. А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред", пише в заключение Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 15 rate down comment 1
coder
преди 5 години
Само да допълня, че Запада е виновен за падането на Балканите под турско в контектста на разоряването и разпокъсването на Византия от кръстоносните походи. Тръгнали уж към Светите земи, но тук се оказало по-хубаво от техния Запад... видели, че не навсякъде хората си хвърлят л.айната през прозореца на улицата. Второ, най-корумпитани сме не заради непропорционалните територии и турското робство - погледни, че сме били държава за пример до преди 44-та. След това се объркват нещата - будния дух се изтребва, като контролирано се замества от подмазвачество, личен келепир, предателство. Този процес има голяма инертност - управляващите и над половината нация все още са с такъв манталитет. И още повече, че нашите комунисти са се давали за пример измежду останалите в Източния блок. Неслучайно Димитър Талев казва"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 7
kane
преди 5 години
Борисоф опраил бг и българите и сега започнал да "оправя" и околните народи... за кой се смята! аут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 3
honaniga
преди 5 години
А и доста народ изсмукаха и поддържат елитът ни, който е пряко виновен за сегашната беднотия, корупция, неграмотност и олигархия.Но пък са добри послушковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
По принцип Западна Европа е длъжник на Балканите. И това непрекъснато трябва да им се повтаря.Да не забравят, че сме били буферът с исляма в продължение на 5 века. Клани, асимилирани и какво ли не.Другото, за което Западът е виновен непропорционалното разделение на Балканите след разпада на Отоманската империя и последващите подклаждани от тях братоубийствени войни.Така че когато пишат за нас с подигравка, че сме най-бедната и корумпирана държава в ЕС, нека да се подчертава това.Че и ние си имаме трески за дялане, спор няма, но и гореспоменатите фактори са си факт.Аз съм за Балканите да са част от ЕС. Няма да има граници и разделение. До Дубровник няма да пътувам цял ден.. А Балканите са толкова хубави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 18
data
преди 5 години
Срещата се състоя - за което еваларката на Борисов и кабинета . Колко е била успешна за западните балкани ще разберем , за нас определено е успешна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 8
abdul
преди 5 години
Трябва да използваме нашите възможности, за да изграждаме мостове. За да няма бомби на Балканите, трябва да строим магистрали, подчерта Борисов.Това заплаха ли е?!И кой точно ще ги строи тия магистрали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 10
abdul
преди 5 години
Не Бойко, Доналд Туск си призна онзи ден, че е политическа прoститутка изпълняваща нечии интереси но не и на европейския народ..Вожда няколко пъти ходи на инструктажи в сащ, след които получи нова основна мисия - балкански миротворец. От тогава не му излиза от устата стабилността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
dr.5rov
преди 5 години
Благодаря ти за граматическите забележки, но когато бързаш грешките се случват. Колкото за мнението ми - то е мое и не се води от съображения за повдигане или сваляне на нечии акции, а от това какво се случва и то в една конкретна сиуация.А конкретната ситуация е тази, че тези от Handelsblatt като нямат рационални доводи просто използват обичайната тактика на ядосаните (от нечий успех) - да хулят и обиждат ако и да е "финно" както казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 20
KPetkov
преди 5 години
Тия от Handelsblatt ги намразих вече. Знаем си, че сме се превърнали в ЕС колония, доставяща мозък и мръвки за икономиките им, ама така директно да ми го набучват, някак си не е много приятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 6
KPetkov
преди 5 години
Току виж се издигнал до портиер в Хилтън или Балкан, ако начуи и английския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още