IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Действията на САЩ рискуват да увеличат непредвидимостта в Близкия изток

Сирия, Ирак и Йемен са само част от страните, в които решението на Доналд Тръмп може да има непосредствен ефект

13:43 | 09.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ рискуват още по-голяма изолация и непредвидимост, след като американският президент Доналд Тръмп взе решение да изтегли страната от иранското ядрено споразумение въпреки предупрежденията от европейските си съюзници, съветници и дори от колегите му републиканци, посочват експерти.

Във вторник държавният глава обяви, че САЩ ще напуснат договора с Техеран, тъй като според него той предоставя на Иран щедри облекчения на санкциите на страната, без обаче да налага достатъчно строги ограничения на ядрената ѝ програма или други нейни неправомерни действия, посочва Ройтерс.

Анализатори обаче смятат, че решението на Вашингтон може да затрудни САЩ в обединяването на европейските си съюзници зад бъдещи действия срещу Иран, които се простират отвъд ядрения сектор и включват случващото се в Йемен, Сирия, Ирак и дори Афганистан.

Действията на САЩ също така създават една доста по-непредвидима обстановка в Близкия изток, в която Иран може да реши да действа срещу американските интереси много по-открито или да продължи да разширява регионалното си влияние.

„Това ще отслаби САЩ“, посочва Никълъс Бърнс, третият човек в Държавния департамент по времето на президента Джордж Буш-младши. По думите му тези действия също така ще подсилят позициите на иранските хардлайнери, ще изолират Вашингтон от Пекин и Москва, както и ще раздразнят европейските съюзници.

„Това ще има отчетливо негативно влияние върху желанието на европейците да работят с нас по начина, по който го правиха дълго време“, допълва още той.

В същото време американски държавен представител посочва пред Ройтерс, че влошаването на ирано-американските отношения ще покаже негативните си ефекти и отвъд границата в Ирак, където тази събота предстоят парламентарни избори. „Увеличаването на напрежението в американо-иранските отношения винаги е лошо за американо-иракските отношения“, посочва той.

Междувременно западен дипломат заема противоположна позиция. Според него Техеран е малко вероятно да отговори на Вашингтон както в Сирия заради риска от израелски действия, така и в Ирак, където иранското влияние значително се увеличи след американската инвазия през 2003 г., която свали от власт диктатора Садам Хюсеин. Иранците „нямат интерес от дестабилизирането на Ирак. Нещата не са чак толкова зле за тях“ там, посочва той и допълва, че Техеран едва ли ще рискува и война с Израел в Сирия, само за да накажат САЩ.

Израелски и ирански сили си разменят удари в Сирия от февруари насам, увеличавайки тревогите за това, че може да предстои влошаване на ситуацията.

Друг риск в региона представлява и Йемен. САЩ обвиняват Иран в ескалация на гражданския конфликт там, заплашвайки да го превърнат в по-широкообхватен регионален конфликт със своите доставки на високотехнологични оръжия, включително ракети, на бунтовниците хути, които обстрелват саудитски позиции.

Според американски представител на разузнавателните среди съществува опасността Техеран да увеличи помощта си за бунтовниците, тъй като те са против главния ирански противник Саудитска Арабия.

Една успешна ракетна атака от Йемен, която да доведе до множество саудитски жертви може да предизвика силни ответни реакции, увеличавайки шансовете за регионална война, смятат експерти.

На ядрения фронт провалът на споразумението може да покачи риска от това Иран тихомълком да засили опитите си за подновяване на своята ядрена програма, която Техеран отрича да включва създаването на атомно оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Този път алчността и егоизма ще им дойдат в повече и обективната реалност на Космоса в следващите години ще ги остави завинаги в тъмната история на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Думата със звездички е "ч-и-ф-у-т-и".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Действията на кретено-масоните имат за цел само и единствено да създават напрежение и конфликти в Близкият Изток, а вие още си мислите, че тероризма и ИД не беше създадена от елитите на запада и ЦРУ с вашите данъци, и си мислите, че те не им доставяха постоянно оръжие произведено в страни с евроатлантически ценности като имаха за цел чрез ИД да свалят Асад. Всеки знае, че Иран са трън в очите на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още