Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Достигна ли своя исторически пик търсенето на петрол?

Анализаторите продължават да бъдат разделени на два полюса по тази тема, като липсата на яснота около пандемията хвърля сянка и върху перспективите за петрола

Достигна ли своя исторически пик търсенето на петрол?

Снимка: Pixabay

Цените на петрола продължават да се повишават на фона на перспективата за възстановяване на търсенето на гориво, докато икономиките по света започнат да се отварят отново.

Но има голяма разлика между търсенето на петрол, което нараства от последните ниски нива и реалното нарастване спрямо тенденциите преди появата на COVID-19.

С други думи, унищоженото търсене в размер на около 30 млн. барела на ден може да е само временно пазарно явление, но търговията е много далеч от 100-те милиона барела на ден, налични на пазара по времето преди пандемията, пише Ник Кънингам в коментар за Oilprice.

Всъщност някои анализатори се съмняват относно това дали светът отново ще се върне към предишните нива на търсенето. Дори ръководителите на компаниите от Big Oil (събирателно име на най-големите петролни компании в западния свят – бел. ред.) не са особено уверени относно възстановяването на този показател. 

Още по темата

Изпълнителният директор на британско-холандската Royal Dutch Shell Бен ван Бьорден наскоро предположи, че възстановяването на търсенето е малко вероятно да се случи дори и след 2020 г. „Не очакваме възстановяване на цените на петрола или търсенето на нашите продукти в средносрочен план“, подчерта той.

Изпълнителният директор на BP Бърнард Луни до голяма степен признава същото. Пандемията от COVID-19 може да доведе до някои обществени промени – повече дистанционна работа, по-малко пътувания, по-малко полети - които биха могли да предизвикат трайна ерозия на част от потреблението.

„Може ли да е достигнат пика при търсенето на петрол? Възможно е. Не бих отписал подобно нещо“, изтъкна Луни.

Не всички обаче са съгласни с шефовете на Shell и Bp. Изпълнителният директор на американската петролна компания ExxonMobil Дарън Уудс наскоро заяви, че дългосрочните тенденции „не са се променили“.

Ново проучване на IHS Markit също показва, че търсенето на петрол ще се върне към „нормалното“ положение до края на 2021 г.

„Може да е трудно да се види това сега. Но ако се предотврати втора вълна на пандемията, почти цялото търсене преди COVID-19 може да се възстанови към втората половина на 2021 г.“, споделя Роджър Диуан, вицепрезидент по финансовите услуги в IHS Markit.

В отделен доклад на Оксфордския институт за енергийни изследвания се забелязва подобно прогноза. Докладът разглежда дефицит в предлагането веднага след третото тримесечие в размер на 1,5 млн. барела на ден на фона на сериозните съкращения на предлагането и възстановяването на търсенето.

В доклада се казва, че пазарът може да премине в недостиг през 2021 г. с до 5 млн. барела на ден.

Един важен въпрос, който повдига докладът на Оксфорд, е как Саудитска Арабия ще реагира след отшумяването на непосредствената криза. С перспективата за настъпване на вика при търсенето „съществуват“ „предимства“ за Саудитска Арабия, ако Кралството реши да заложи на стратегия за голям обем и по-ниска цена. Тоест Саудитска Арабия може да иска да увеличи производството през следващите години, за да монетизира оставащите си резерви, докато търсенето достигне пика и започне да намалява през следващите години.

Други анализатори предвиждат страните от ОПЕК+ да продължат да залагат на цената вместо на количеството, което ще позволи на американското шистово производство да се възстанови и да спечели по-голям пазарен дял.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
0
 
13
khao до: julian12
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
пак ни бъркаш със собствените ти родители... това че навремето са те изхвълили в кофата, не значи че всички се минали по твоя път, нереализиран! :) Ние сме от образовани семейства, клош!
1
 
1
 
12
julian12 до: khao
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ти си същия като него. Тро-лчета нещастни. За някой цент сте готови да продадете всички си сиганета.
2
 
2
 
11
khao до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
той е говорител не суринамското дружество на дишуошърите в холандия ! или с две думи, поредния скъданяк берач на лалета с черна кожа ! :))
4
 
1
 
10
Dr. Vatnikov до: julian12
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ти кой си, че ми говориш в множествено число, бе?
Говорител ли си на някой?

И как ми се изказва като партиен секретар, "дай да ти видим"..., празноглаво същество, ближещо задните части на московските пияници, с тебе ли да споделям портфолиото си, бе???

:)))
2
 
2
 
9
julian12 до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Дай да ти видим портфолиото т=ролс-ка тикво.

Още от Анализи
Тръмп се присъединява към Пекин в „демонтирането“ на демокрацията в Хонконг