Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европейските отбранителни фирми се страхуват от правила за устойчиви инвестиции

В желанието си за таксономия Старият континент може да си вкара автогол по отношение на стремежа си за стратегически суверенитет

Европейските отбранителни фирми се страхуват от правила за устойчиви инвестиции

Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND

В обръщението си за състоянието на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен призова континента да направи повече за собствената си сигурност. „Време е Европа да направи скок“, каза председателят на Европейската комисия през септември пред евродепутати. Заедно с френския президент Еманюел Макрон тя ще ги покани на „Европейска среща на върха за отбрана“ през следващата година.

Служителите на Фон дер Лайен в момента работят върху набор от правила, които биха могли да подкопаят желанието за повече суверенитет и сътрудничество в сектора на отбраната. Въпросът е дали инвестициите в сектора на въоръженията попадат в критериите за устойчивост. Досега отговорът от Брюксел гласи: вероятно не.

Ето защо оръжейната индустрия в Германия и Франция, която работи заедно върху бъдещите оръжейни системи на двете страни, се опасява от сериозни проблеми, що се отнася до достъпа до финансовите пазари. „Това, което прави нашите въоръжени сили защитени на първо място, трябва да бъде класифицирано като неетично и социално вредно“, оплаква се пред германския Handelsblatt Михаел Шьолхорн, ръководител на Airbus Defense and Space.

Планират се зелени и социални критерии за инвеститорите

Така наречената таксономия на ЕС за устойчивост включва предимно стандарти за опазване на околната среда и климата. Целта на законодателството е да насочи частните инвестиции към зелената трансформация на икономиката. Брюкселските регулатори се насочват и към социални критерии: човешки права, намаляване на бедността, здравни проблеми.

Още по темата

Наредбата за таксономията вече е в сила, но детайлите по класификацията все още се изработват. Някои политици от ЕС смятат, че притесненията на оръжейните компании са преувеличени. Темата за таксономията се „преекспонира“ във Франция, каза евродепутатът от Зелените Свен Гиголд пред Handelsblatt. „Таксономията по никакъв начин не означава, че ще има забрана за финансиране за определени области“.

Вместо това става дума за прозрачност и ясни критерии за устойчиви финансови продукти, казва той. Гиголд е убеден, че капиталовите пазари ще продължат да финансират печелившите инвестиции. „Оръжейната индустрия не се регулира от финансовите пазари, а от политиката на мира“, пояснява още той.

От гледна точка на оръжейната индустрия щетите са причинени от факта, че нейният бизнес е избутан в мръсния ъгъл на дебата за „каталога за устойчивост на ЕС“. „По-конкретно, това вече се разглежда като сигнал в банковия и застрахователния сектор“, съобщава Шьолхорн. „Достъпът до заеми, гаранции и застрахователни полици е отказван на тези, които оборудват силите за сигурност и въоръжените сили“. В Германия и други страни от ЕС е факт, че „много големи банки напълно изключват компаниите от сектора за сигурност и отбрана от своите портфейли“, убеден е мениджърът.

Оръжейната индустрия се превръща в мръсното дете на капиталовите пазари

Вземете например BayernLB: Местната банка от Мюнхен на практика се оттегли от финансирането на оръжеен бизнес. Единственото изключение са „бизнесът за въоръжените сили и националната отбрана". Съответно се прекратяват и бизнес отношенията с клиенти, „които биха били включени от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Sipri) в списъка на най-големите оръжейни компании в света със съответен дял от оборота над 20 процента“.

В европейската отбранителна индустрия има съобщения за трудности по отношение на финансовите трансакции и с Deutsche Bank. Говорител на банката казва, че тя има „ясни насоки относно бизнес отношенията с отбранителната индустрия", които отново са били затегнати през последните години. „Всички трансакции, свързани с отбранителния сектор, се проверяват от екип, специално отговорен за тази индустрия“.

Това включва проверка на основните стоки, крайните потребители и страната на местоназначение. Екипът от експерти преценява „дали трансакциите са неподходящи или неетични, или противоречат на ценностите и вярванията на Deutsche Bank – или дали външни лица биха могли да ги възприемат по този начин“. И още: „В случай на съмнение сделката ще бъде отхвърлена“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Спасител или разрушител е ядрената енергия за обществото?