IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроскептичната програма на Рим отразява отслабването на публичната подкрепа за ЕС

В речта си по встъпването в длъжност министър-председателят Джузепе Конте заяви, че правителството му ще оспори правилата на еврозоната

12:22 | 06.06.18 г. 9
<p>
	Джузепе Конте, италианският министър-председател, прави жестове, докато изнася речта си в Сената в Рим, Италия, във вторник, 5 юни 2018 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джузепе Конте, италианският министър-председател, прави жестове, докато изнася речта си в Сената в Рим, Италия, във вторник, 5 юни 2018 г. Снимка: Ройтерс

Новото правителство на Италия полага основите за противодействие на европейските правила за финансово правосъдие и имиграция, определяйки евроскептична политическа програма в страна, в която общественото недоволство към Европейския съюз измести някога широката подкрепа за Брюксел, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В своето встъпително изказване пред парламента във вторник министър-председателят Джузепе Конте заяви, че правителството му ще настоява за промяна на правилата, залегнали в еврозоната, за да стимулира растежа и да намали огромния дълг на страната, за който твърди, че е спомогнал за отслабването на икономиката на страната.

„В Италия духа нов вятър", заяви Конте, който оглавява правителство, подкрепено от комичното „5 Звезди“ и твърдата десница, които се изказваха силно против ограниченията на публичните разходи в еврозоната. 

„Ако популизмът слуша нуждите на хората, ние приемаме такъв етикет“, каза Конте.

Във вторник правителството спечели вот на доверие в италианския Сенат, първият от двама парламентарни гласа на доверие, които ще го овластят напълно. Второто гласуване, в долната камара, където правителството има мнозинство, е насрочено за сряда.

Речта на Коне изпрати нагоре италианските облигации, а борсовият индекс на страната – надолу – седмица, след като световните пазари бяха разтърсени от притесненията на инвеститорите за политиката в Италия.

В речта си Конте се придържа към коалиционното споразумение, което двете партии подписаха. То призова за смела политика за съживяване на италианската икономика - една от най-тревожните в Европа - и справяне с миграционната криза, която вкара 750 000 души до бреговете на страната от 2011 г. насам.

Двете кризи подкопаха сериозно подкрепата за ЕС в страна, която в миналото беше един от най-големите бастиони на Европа. През 2010 г. трима от четирима италианци имаха положителна представа за Европа.

Много италианци обвиняват ЕС за непопулярни действия, предприети за укрепването на финансите на страната и постепенното намаляване на огромния дълг, включително за увеличаването на възрастта при пенсиониране, съкращаването в по-голямата част безплатната система за здравеопазване и намаляването на обществените услуги.

„Трябва да отидем в Брюксел, да тропнем с юмруци на масата, да претендираме за правата си и да предоговорим договорите [с ЕС]", казва 26-годишният студент по медицина Джузепе Дораро от южния регион Калабрия, който е гласувал за „5 звезди“.

Повечето бизнеси не искат Италия да напусне еврозоната заради хаоса и несигурността, които би породил ходът, и защото всички ползи от това решение биха били краткотрайни. Но мнозина са съгласни с плановете на новото правителство да разхлаби правилата, регулиращи валутата, за да се позволят повече държавни разходи.

"Параметрите [на еврото] ограничават растежа на Италия", казва Армандо Де Нигрис, чийто 130-годишен семеен бизнес за производство на балсамов оцет е генерирал приходи за около 80 млн. евро през миналата година.

Договорите на ЕС изискват държавите членки да запазят бюджетния си дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт или ще се сблъскат с производства. Органите на ЕС показаха гъвкавост спрямо страните, които полагат усилия да се справят с проблема, но се борят със слаби икономики. Но блокът настоява всички членове да направят всичко по силите си, за да следват правилата.

Конте заяви, че правителството планира да приложи „революционни мерки", които ще рестартират италианската икономика, включително намаляване на корпоративните и индивидуалните данъци до 15% и въвеждане на огромни разходи за социални помощи в подкрепа на италианския легион от безработни и бедни.

Високите дефицити, които вероятно ще произтекат от такава програма, биха могли да нарушат правилата на ЕС за дефицита. Лидерите на опозицията отхвърлиха във вторник плановете като „пропаганда", която държавните финанси на Италия не могат да си позволят.

„Как ще го направите?", пита Франко Мирабели, ляв сенатор. „С какви ресурси?“

Доходността по италианските 10-годишни държавни облигации се повиши до 2,726% във вторник следобед от 2,537% в понеделник, прекъсвайки четиридневния пореден спад, а двугодишните облигации достигнаха доходност от 0,883% в сравнение с 0,694%. Доходността се движи обратно пропорционално на цените.

Основният борсов индекс на Италия, индексът FTSE MIB, се понижи с 1,2%, докато FTSE Italia All-Share Banks index падна с 3,4%.

Вижте продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
хахахаха, ето с това изречение трябва да почва всеки твой пост:Нека писането на глупости да започне... Сега! :lol:хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Lucifer
преди 5 години
Тия клоуни са надминали маляките многократно и като ги слуша само човек настръхва от ужас, та си мисля луди ли сме че все още се натискаме за евтото??...луди ли сме че искаме да плащаме трилиони ? дългове на гърци, италианци, французи, испанци, белгийци и...всички *** в ЕЗ ! Нашата фин. досциплина в момент, когато нокой в ЕЗ не си спомня за нея е 100% безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Можете да не се напъвате да измисляте коментарите си - копи/пейст от гръцката епопея ще ви свърши работа. Доста матрял сътворихте - пак бехте от най-активните - дедо ви Мави ви помни! :lol:Ако вече ги няма в архива, питайте - още са ми пред очите всичките глупости, които изписахте тогава. То не беха анализи по точки и абзаци, то не беха прогнози по дни и часове, то не беше радост и суетня - даже обяви за гъркини - домашни прислужници пускаха некои от най-развълнуваните "инвестори"... :lol:Нека писането на глупости да започне... Сега! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 5 години
Защо не опитате да излекувате икономиката си с бачкане? .......Не е по италиански! Разбрах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 години
след многократните компромиси с гърция, беше ясно че подобно нещо ще се случи пак ... но да видиме как ще реагират сега. по същия *** начин, или ще измислят нещо по разумно.дали ще тръгнем към разпад на ЕС (недай си боже) или към федерация, но едно е ясно, тоя модел ще се промени иначе подобни случаи ще зачестят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Италианците напред към банкоматите, докато все още пускат евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Браво на Италия, те спешно трябва си върнат обратно лирата за захвърлят еврото... Така страната ще стане платежоспособна отново и ще може да захвърли ненужните икономии. Италия напуска еврозоната и това ще девалвира всички съществуващи евра с едно 25-30% веднага и ще удари германския износ с поне 40-50 милиарда евро годишно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Отиват към гръцкия сценарий, та сега още повече ме е яд, че тогава не оставиха комшиите да банкрутират за пример и назидание на разни подобни "евроскептици". Сега поне ЕЗ е достатъчно стабилна за да преглътне дори италианския залък, тъй че се надявам европейската позиция към тях да е много по-твърда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Гениално, Ще лекуват болната икономика (с огромен дълг) с увеличаване на държавните разходи!!! УспехХахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още