IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата самозаблуда в САЩ

Републиканците отказват да отбележат 6 януари, а опозицията срещу Тръмп е обезсилена. Това поражда опасения за следващите избори

08:34 | 07.01.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

В крайна сметка вероятно има един спомен, който ще остане от този 6 януари: Добре запълнените редове от едната страна на Камарата на представителите на САЩ и зеещите празни редове от другата. Докато членовете на Демократическата партия се събраха масово, за да почетат с минута мълчание паметта на жертвите на насилственото нападение срещу сградата на парламента преди година, републиканците демонстративно останаха встрани от събитието.

Всички с изключение на един: Конгресменката Лиз Чейни от Уайоминг, която отдавна се е превърнала в страшилище на собствената си партия заради публичното си противопоставяне на Доналд Тръмп и лъжата му за откраднатите изборите, е на първия ред. До нея е баща ѝ, бившият вицепрезидент Дик Чейни, който отдавна се е оттеглил от активната политика. Трети републиканец изпрати извиненията си: Конгресменът Адам Кинцингер написа в Туитър, че е бил „там духом“, но е останал вкъщи в Илинойс, защото със съпругата му очакват дете всеки момент, пише в свой анализ за Die Zeit Йоана Рот. 

Двама от 211 републикански конгресмени и нула от 50-те им сенатори. Не са ли стигали републиканците по-далеч в миналото? Малко преди встъпването в длъжност на Джо Байдън в края на януари 2021 г. например влиятелният сенатор Мич Макконъл, който почти докрай търпеше поведението на Тръмп, заяви, че „тълпата" в Капитолия е била „подхранена с лъжи" и „провокирана от президента". Кевин Маккарти, председател на републиканците в Камарата на представителите и досегашен привърженик на Тръмп, заяви в деня след нападението: „Президентът носи отговорност за това нападение“.

Без споменаване на Тръмп

Сега, една година по-късно, това изглежда забравено. Партията страни от възпоменанието на Капитолия, а повечето републиканци не се изказват по темата. Макконъл обаче разпространи съобщение за пресата. В него той признава, че 6 януари 2021 г. е бил „мрачен ден". Но и обвинението, че демократите ще „използват“ този ден, за да преследват партийно-политически цели, „които са съществували много преди тези събития". Не се споменава Тръмп.

От друга страна, Байдън произнесе реч, в която не назовава предшественика си по име, но го обвини още повече за „мрежата от лъжи", която все още заплашва американската демокрация. Той говори за „битката за душата на Америка“, пред която ще се изправи. И отправя думите си директно към поддръжниците на Тръмп: „Не можеш да обичаш страната си само когато печелиш“.

Това е силна реч, и, разбира се, е и политическа. Как да не е? По-малко от година след встъпването си в длъжност доверието към Байдън спада, администрацията му почти не успява да осъществи нито един от проектите си, а на междинните избори през ноември демократите трябва да се съобразяват и с това, че вероятно отново ще загубят мнозинството си в камарите на Конгреса. Действащият президент вече не може да се надява да си върне избирателките. Сега става въпрос да не разочарова собствените си избиратели и партията си, а да увери убедително, че ще направи всичко възможно, за да предпази американската демокрация от по-нататъшни щети. Това е основното му обещание, за това се кандидатира - дори много преди 6 януари, в това Макконъл не греши.

Тези щети сега са по-неизбежни от всякога и са свързани с властта, която предшественикът на Байдън все още има над републиканците. Дори ако тази власт изглеждаше крехка не толкова отдавна: „Поведението на бившия президент Тръмп в навечерието на погрома беше срамно неизпълнение на задълженията му" - това изречение можеше да дойде от Байдън. Каза го обаче Макконъл. През февруари демократите в Конгреса напразно се опитаха да импийчнат Тръмп със задна дата заради 6 януари.

По онова време Макконъл се опитваше да осъществи риторична игра, като, от една страна, красноречиво доказваше защо напускащият президент е нарушил задълженията си и е виновен за насилието в Капитолия, а от друга, твърдеше, че Тръмп не е нищо повече от обикновен гражданин и че следователно е толкова нелогично, колкото и противоконституционно да се провежда процедура по импийчмънт.

Подстрекавайки поддръжниците си да щурмуват сградата на парламента, Тръмп най-накрая отиде твърде далеч за партийните лидери. Задачата беше да се изпрати сигнал срещу това и да се намери минимален консенсус с новото правителство като основа за работа. А какво би било по-лесно от това да се заговори за вината на Тръмп? Но отстраняването му от длъжност - дори и след това, в символичен процес - би мобилизирало още повече поддръжниците му, това очевидно е било изчислението на републиканците. По онова време Макконъл може би е предполагал, че това ще отшуми с времето и хватката на Тръмп върху партията и електората ще отслабне.

Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
зависи кво разбираш "под издържа"... щото бая се е огънала :):) обществото наистина е поляризирано, баш заради идиoooтите визирани от теб... още няколко такива и кво ли може да стане... .. представи си да си 25 годишен американец и в целия ти живот да си виждал само идиоооти на влсат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
серията ******о.ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Мен едно нещо ме впечатлява.Колко добре е структурирана американската система, щом издържа без особени поражения на серията ***.оти,които се редуват в овалният кабинет от сума години насам.Мога само да се възхитя на основателите им,че преди 250 години са могли да измислят подобна структура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това няма отношение с избирането му за следващ президент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Какви опасения имали узурпатороте и фалшификатите за следващите избори? Че няма да могат да излъжат със същият номер ли? А двамата скапании президенти въобще не искам да ги коментирам. Някой друг управлява задкулисно докато слагат подобни идиотии в овалния кабинет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
той когато не управлява винаги има висок рейтинг ... :))) ..,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
обаче на Тръмп рейтинга в момента е 48% .. по голям от 43% на Байден... сметай, това е само след година и инфлацията сега започва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
както вървят нещата, най вероятно пак ще изберът Китеника за Президент, благодарение на Джо-нефелния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
рейтингът на путин в усато е 14% одобрение ... стига си заливал форума с фалшиви новини ... :))) ... не виждам някой да го е страх , блумбърг беше опонент на рижият китеник , ти какво искаш да пише в предизборна кампания ... ?! ... а има ли нещо положително да се напише за него ... ?! ... данъчен измамник , подсъден в момента , много зле като бизнесмен даже се оказва , най-калпавият им президент и според самите хамериканци и според партньорите им в белият свят ... нас мнението на държави извън ЕС и ОТАН не ни интересува ... освен това тази диващина която спретна в капитолията си е за отбелязване , нема толкова нагло безхаберно богаташче със сребърна лъжичка , да не пиша къде забучена ,че ще ме цензурират , да е направило толкова пакости за толкова кратко време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Хахахах, като е 43% защо се крие от собствения си народ? Сигурно за да не го удавят с целувки и задушат с прегръдки? Ако ти си прав, обясни смисълът на тая статия и на многото подобни, с които инвесторът ни досажда през ден? Какъв е тоя минорен тон, какъв е тоя страх от "рижото недоразумение" за следващите избори... още отсега? А обонгото накрая имаше по-нисък рейтинг дори от Путин !!! Говоря за рейтинг на Путин в САЩ, не в Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още