IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата самозаблуда в САЩ

Републиканците отказват да отбележат 6 януари, а опозицията срещу Тръмп е обезсилена. Това поражда опасения за следващите избори

08:34 | 07.01.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Язвителни говорители от лагера на Тръмп

Голяма грешка. След 6 януари рейтингът на Макконъл рязко спадна, докато този на Тръмп остана почти непроменен. „Голямата лъжа", любимият разказ на Тръмп за „фалшифицираните избори“ през 2020 г., също не е загубила сила. В зависимост от проучването, точно толкова или дори малко повече американски граждани се съмняват, че Байдън е законният наследник на Тръмп, отколкото преди година. Сред републиканския електорат това важи дори за 70-80%.

По аналогия партията на Тръмп в никакъв случай не е станала по-умерена една година след отстраняването му и насилието от 6 януари. Крайно десни републиканци като Марджъри Тейлър-Грийн, Мат Гетц или Лорън Бойбърт продължават да функционират като язвителни говорители на лагера на Тръмп, които вероятно биха били неуправляеми за партийното ръководство, дори ако то се опита да действа сериозно. И тук стратегията е мълчание, игнориране, потискане.

От друга страна, анти-Тръмп опозицията в партията се свива. Лиз Чейни и Адам Кинцингер гласуваха за импийчмънт на Тръмп заради бунта от 6 януари в Камарата на представителите преди едва година заедно с още осем конгресмени републиканци. Някои от тях, сред които и Кинцингер, няма да се кандидатират отново на следващите избори, след като враждебността към тях стигна до смъртни заплахи.

Други като Чейни са изправени пред принудително напускане на поста заради лоялни на Тръмп партийни колеги. А други, като Дан Нюхаус от щата Вашингтон, изглежда са решили, че най-добре е да се преструват, че нищо не се е случило. Този четвъртък сутринта Нюхаус публикува в Twitter снимки от среща със строително лоби в своя избирателен район. Под него се събират гневни постове от потребители: „Хей, Дан, къде беше ти в минутата на мълчание тази сутрин?"

Чейни и Кинзинджър са и единствените републиканци, членуващи в създадената от Конгреса комисия за разследване на събитията от 6 януари. Тази комисия не е съд, тя не може да преследва никого. Резултатите от работата ѝ обаче могат да послужат за основа на евентуално наказателно производство. Всички констатации, които комисията направи, ще бъдат предоставени на Министерството на правосъдието. Няколко доверени лица на Тръмп вече са получили призовки, а самият той все по-често попада под светлината на прожекторите. 

Основният въпрос, който администрацията на Байдън изглежда все още обмисля, е този: До каква степен мандатът на Тръмп трябва да се разглежда юридически? И как може да се направи това, без да се подозира, че става дума за политическа кампания?

Главният прокурор Мерик Гарланд също произнесе реч по повод първата годишнина от нападението над Капитолия и обеща да потърси отговорност от всички замесени, „независимо дали са присъствали в онзи ден или са носели друга наказателна отговорност за нападението срещу нашата демокрация“. Ако това се отнася и за бившия президент, както настояват по-специално левите демократи, а също и известни експерти, неговата партия вече няма да може да мълчи, а ще трябва да заеме позиция. 

6 януари не е единично събитие

Но въпреки това голямата лъжа за републиканците отдавна се е превърнала в голяма лъжа за самите тях: Илюзията, че можем да правим политика без Тръмп. Могат ли да си позволят да му откажат подновяване на кандидатурата, ако той я поиска? А какво ще стане, ако той отново загуби?

В няколко щата поддръжниците му повече или по-малко открито се подготвят да предотвратят този път този сценарий - дори със задна дата, ако се наложи. Неотменни републикански специалисти по изборите като Брад Рафенспергер, държавен секретар в щата Джорджия, който в сензационен телефонен разговор отказа да „намери" липсващите гласове за изборната победа на Тръмп, отдавна са отстранени, а на тяхно място вече има лоялни на Тръмп заместници.

Ако Тръмп се кандидатира отново и в случай на поражение все пак се опита да встъпи в длъжност, вероятно този път едва ли ще има кой да го спре. За да се случи реформа на избирателния закон, която би могла да предотврати това, демократите сега трябва да се надяват на почти чудеса. Или на това отделни републиканци все пак да преодолеят страха си от лагера на Тръмп, или да променят процедурния правилник на Сената, което би създало труден прецедент - все пак демократите скоро могат отново да се окажат в малцинство и тогава собствените им права ще бъдат накърнени. 

Според едно проучване всяка трета американка смята, че насилието срещу собственото правителство е оправдано в определени случаи. Като се има предвид, че 6 януари 2021 г. не е единично събитие, а следствие от умишлено манипулиране и изопачаване на факти, подкрепено от конспиративни теории и дясна реторика на страха, това поражда опасения за изборите през 2022 и 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
зависи кво разбираш "под издържа"... щото бая се е огънала :):) обществото наистина е поляризирано, баш заради идиoooтите визирани от теб... още няколко такива и кво ли може да стане... .. представи си да си 25 годишен американец и в целия ти живот да си виждал само идиоооти на влсат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
серията ******о.ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Мен едно нещо ме впечатлява.Колко добре е структурирана американската система, щом издържа без особени поражения на серията ***.оти,които се редуват в овалният кабинет от сума години насам.Мога само да се възхитя на основателите им,че преди 250 години са могли да измислят подобна структура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това няма отношение с избирането му за следващ президент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Какви опасения имали узурпатороте и фалшификатите за следващите избори? Че няма да могат да излъжат със същият номер ли? А двамата скапании президенти въобще не искам да ги коментирам. Някой друг управлява задкулисно докато слагат подобни идиотии в овалния кабинет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
той когато не управлява винаги има висок рейтинг ... :))) ..,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
обаче на Тръмп рейтинга в момента е 48% .. по голям от 43% на Байден... сметай, това е само след година и инфлацията сега започва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
както вървят нещата, най вероятно пак ще изберът Китеника за Президент, благодарение на Джо-нефелния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
рейтингът на путин в усато е 14% одобрение ... стига си заливал форума с фалшиви новини ... :))) ... не виждам някой да го е страх , блумбърг беше опонент на рижият китеник , ти какво искаш да пише в предизборна кампания ... ?! ... а има ли нещо положително да се напише за него ... ?! ... данъчен измамник , подсъден в момента , много зле като бизнесмен даже се оказва , най-калпавият им президент и според самите хамериканци и според партньорите им в белият свят ... нас мнението на държави извън ЕС и ОТАН не ни интересува ... освен това тази диващина която спретна в капитолията си е за отбелязване , нема толкова нагло безхаберно богаташче със сребърна лъжичка , да не пиша къде забучена ,че ще ме цензурират , да е направило толкова пакости за толкова кратко време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Хахахах, като е 43% защо се крие от собствения си народ? Сигурно за да не го удавят с целувки и задушат с прегръдки? Ако ти си прав, обясни смисълът на тая статия и на многото подобни, с които инвесторът ни досажда през ден? Какъв е тоя минорен тон, какъв е тоя страх от "рижото недоразумение" за следващите избори... още отсега? А обонгото накрая имаше по-нисък рейтинг дори от Путин !!! Говоря за рейтинг на Путин в САЩ, не в Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още