IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Импийчмънтът на Тръмп: Най-важните въпроси и отговори

Възможно е Нанси Пелоси да забави прехвърлянето на процедурата в Сената с няколко месеца

11:01 | 12.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Мандатът на Доналд Тръмп ще изтече след малко повече от седмица, а избраният за негов наследник Джо Байдън ще се премести в Белия дом на 20 януари. Но през оставащото кратко време може да се развие необичайна ситуация, която САЩ никога не са преживявали: Тръмп е изправен пред импийчмънт в последния момент и ще бъде първият президент на САЩ, който ще се изправя два пъти срещу процедурата. 

Събитията бяха предшествани от едномесечна кампания на недоверие към американската демокрация, която завърши с вълна от насилие от страна на поддръжници на Тръмп в Капитолия. В обвинителния си акт демократите обвиняват Тръмп във „въстание или бунт“ срещу САЩ. Те свързват своя ход с искането за забрана на заемането на политически пост от Тръмп в бъдеще.

Интересно е, че обвинението се занимава не само с щурма на Капитолийския хълм, за който Тръмп призоваваше своите поддръжници. Проектът на демократите основно разглежда кампанията на Тръмп срещу демокрацията, включително едноседмичната му битка срещу резултатите от изборите на 3 ноември и заплашителното му телефонно обаждане до властите на щата Джорджия.

Важно за динамиката на случващото се във Вашингтон е това колко републиканци ще се присъединят към обвиненията. В чисто математически план демократите не трябва да разчитат на републиканците за старта на процедурата по импийчмънт, а само когато става въпрос за „присъдата“ в Сената. Демократите имат 222 места в Камарата на представителите, с четири повече от необходимото за обикновено мнозинство.

Какво ще се случи от тук насетне. Ето най-важните въпроси и отговори:

Възможният времеви график

В понеделник демократите в Камарата на представителите официално започнаха процеса по импийчмънт. Основното обвинение е „подбуждане към въстание“ и „бунт срещу САЩ“. В същото време демократите работят по резолюция за оказване на натиск върху вицепрезидента Майк Пенс. Те дават на него и на американския кабинет ултиматум от 24 часа сами да предприемат действия и да обявят Тръмп за неспособен да изпълнява длъжността.

Тази резолюция ще бъде гласувана във вторник в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство. В момента няма доказателства, че кабинетът ще отстрани Тръмп от длъжност или че той ще се оттегли по собствена инициатива. Следователно 24-часовият период вероятно ще изтече.

При условие, че Тръмп все още е на поста, Камарата на представителите може да гласува за началото на импийчмънта в сряда - само една седмица след щурма на Капитолия. Демократите са оптимисти, че могат да получат обикновеното мнозинство, от което се нуждаят. Процедурите по импийчмънт обикновено отнемат много време, тъй като, наред с други неща, съдебната парламентарна комисия провежда проверка.

Но настоящият Конгрес беше съставен едва преди няколко дни и комисиите все още са в процес на сформиране. Демократите поясняват, че твърденията им така или иначе могат да бъдат потвърдени от милиони хора: Тръмп открито призова за въстание срещу Капитолия по време на свой митинг.

По-малко от седмица по-късно, на 19 януари, новият Сенат на САЩ ще заседава за първи път тази година. Едва тогава процедурата за импийчмънт може да бъде прехвърлена в камарата. По това време Пелоси трябва да е назначила шепа „мениджъри по импийчмънт“, които да представят обвинението пред Сената. При първия импийчмънт на Тръмп заради аферата с Украйна Пелоси задържа предаването почти месец поради множество разследвания и изслушвания. Ако Пелоси действително даде заповедта за предаване на 19 януари, Сенатът ще започне процеса на следващия ден в 13 ч. - точно в същия ден на встъпването в длъжност на Джо Байдън.

По-вероятно е демократите да изчакат известно време. Защото Байдън се нуждае от силен, способен Сенат за важните си проекти - а не от камара, която шест дни в седмицата обсъжда импийчмънта на своя предшественик. От чисто правна гледна точка би било възможно производството в Сената да започне, едва след като Тръмп вече не е на поста. Някои републиканци сами са предлагали това няколко пъти, например срещу Барак Обама.

По принцип конституцията предвижда, че бившите президенти също трябва да отговарят за импийчмънт. Практическото приложение обаче е противоречиво. Ето защо е възможен правен спор по време на процеса, като може да се стигне дори до Върховния съд. Също така е под въпрос дали Тръмп ще бъде признат за виновен от Сената. При първия импийчмънт той беше оправдан от републиканците.

Най-малко 17 републикански сенатори трябва да привлекат на своя страна  демократите, което представлява голямо препятствие. Ако Тръмп бъде осъден в Сената, допълнителна клауза може да му попречи да се кандидатира отново за президент. А това би било привлекателна перспектива за много републиканци, които искат да участват в изборите през 2024 г.

Кои са най-важните участници в процеса

Нанси Пелоси, лидерът на мнозинството на Демократическата партия в Сената, инициира първия импийчмънт срещу Доналд Тръмп. Дори тогава процесът не бе лесен, защото демократите не искаха началото на изборната 2020 година да бъде засенчено от непрекъснат дебат за Тръмп. Но натискът по отношение на украинската афера беше твърде голям, за да не се направи поне опит. Доминираният от републиканците Сенат с лидера на мнозинството Мич Макконъл освободи Тръмп от отговорност по обвиненията.

И сега моментът не е добър, защото всъщност демократите искат да заложат на новия старт с новоизбрания президент Джо Байдън и да оставят Тръмп след себе си. Демократите обаче са единодушни, че атаката на Капитолия от страна на привържениците на Тръмп се нуждае от силен символ на отричане.

Напълно възможно е Пелоси да избере временно решение: тя може да вкара импийчмънта за гласуване в Камарата на представителите тази седмица, но не и да препрати процедурата до Сената – в продължение на няколко месеца. Чък Шумер ще бъде лидер на демократическото мнозинство там най-късно до 22 януари, когато щата Джорджия ще удостовери резултатите от изборите за Сенат.

Демократите се нуждаят от поне 17 републиканци, за да осъдят Тръмп. Досега републиканските сенатори Лиза Мурковски, Пат Тоуми, Бен Сас и Мит Ромни сигнализираха за възможността да гласуват за импийчмънт.

Също изключително важно е как се държи заместникът на Тръмп Майк Пенс. Републиканецът винаги е бил лоялен към Тръмп и го е защитавал доскоро. „Никога не е скучно с него, нали?“ пошегува се той преди Коледа, докато Тръмп многократно се съмняваше в резултатите от изборите в САЩ. Междувременно се твърди, че е загърбил Тръмп, съобщават американски медии. Няма обаче доказателства, че той работи  за отстраняване на президента.

По материал на Handelsblatt 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Значи за мен заглавия като това означават: опитът за преврат и унищожаване на демокрацията от пеерасофашистите продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
пелоси ще забрави за това след като се случи това, което предстои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
сметки без кръчмаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още