IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как климатичното споразумение от Глазгоу ще промени живота ни?

На COP26 беше обърнато внимание на насърчаването на електрическата мобилност, зелена енергия и търговията с въглеродни емисии

20:47 | 15.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Климатичната конференция, която се проведе в Глазгоу в началото на ноември, приключи с компромисно споразумение, което дава надежда за изпълнението на климатичните цели. Какво обаче означават тези договорки за живота ни, анализира ВВС.

COP26 ще промени начина ни на придвижване

Държави, региони и автомобилни компании се договориха за насърчаване на използването на електромобили и разработката на въглеродно неутрални автобуси и камиони.

Електрическите автомобили са една от промените, които хората одобряват, още повече на фона на прогнозите, че до пет години цената на електромобила вече ще бъде същата като нова бензинова или дизелова кола. В последните години цената на батериите падна значително, което намалява и цената на електромобилите.

В последните месеци поскъпващите суровини отново може да обърнат тренда, но прогнозите са за ръст на продажбите. Очаква се и широко разпространение на лизинг на електромобили и разширение на пазара на електромобили втора ръка.

Но в Глазгоу се чуха и призиви за съществено намаляване на автомобилите по пътищата и насърчаване на ходенето пеша и велосипедите. Това също е една съществена промяна в начина ни живот, която да направим.

Преминаване към зелена енергия

Повече от 40 държави по света се договориха за отказ от въглищата, още толкова заявиха, че чистата енергия е най-добрият начин за захранване на домовете с електроенергия и отопление. Това означава повече соларни панели и вятърни паркове, а за някои държави - и нови ядрени реактори.

Но COP26 не успя да накара Китай и Индия, едни от най-големите замърсители, да се откажат изцяло от употребата на въглища.

Надеждата е, че останалите заявки от климатичната конференция ще изпратят точните сигнали към пазарите и че инвестициите във възобновяеми източници си заслужават.

Домовете ни позеленяват

Соларните панели и термопомпите вероятно ще станат стандарт, а не интересно изключение. Термопомпите преставляват електрически устройства, които буквално изсмкват топлината във въздуха, почвата или водата около сградата. От следващата пролет британското правителство например ще отпуска субсидии за инсталирането им и реално цената ще бъде съизмерима с поставянето на газово котле за отопление.

Отоплението на газ отговаря за 21% от въглеродните емисии на Великобритания, припомня ВВС.

Новите домове ще бъдат строени с нисковъглеродни алтернативи на цимента и бетона, включително и чрез рециклиране на тези материали.

Домовете обаче трябва да станат и по-устойчиви на екстремните метеорологични явления - с повече зелени площи наоколо, за да поемат увеличени валежи, със "зелени" покриви, за да предпазват от прегряване, както и с жалузи, за да могат да устоят на ураганни ветрове.

Ще плащаме за въглеродния отпечатък

Начинът на живот допринася за въглеродните емисии - когато пазаруваме вносна храна, или пътуваме за ваканция. Заради постигнатите договорки относно търговията с емисии, ако компаниите не намалят емисиите си, тези разходи ще бъдат включени в цената. Това трябва да накара хората да се замислят за начина, по който потребяват и плащат за стоките.

Някои големи търговци, сред които Ikea и Amazon вече заявиха, че ще доставят стоки само чрез нискоемисионни превозни средства до 2040 година. Търговските кораби емитират 1 млрд. тона въглероден диоксид - повече от емисиите на Германия. Критиците смятат, че корабната индустрия не прави достатъчно, за да посрещне климатичните цели, затова заявки от големи компании се приемат радушно.

Повече природа

Възстановяването на природата е от ключово значение за борбата с климатичните промени - от горите до торфищата. Ползите от увеличаването на зелените пространства около градовете бяха сред основните теми, обсъждани по време на климатичната конференция в Глазгоу и всички са уверени, че сега е моментът да защитим горите и местообитанията, да възстановим природата, допълва още ВВС.

Но възстановяването на горите означава и по-малко площи за селското стопанство. Държави като Бразилия и Индонезия ще намалят производството на соя, телешко месо и палмово масло, които се консумират както от бедните, така и от богатите държави. И това може да означава край на евтината храна.

Затова тук трябва да се направи избор - спирането на изсичането на дърветата означава поскъпването на храната за хората.

Инвестициите и пенсиите

Повече от 400 финансови институции, които контролират активи на стойност около 130 трилиона долара, се съгласиха да отпуснат повече средства за зелени технологии. Тоест повече пенсионни и инвестиционни фондове ще инвестират средствата ни в екологични проекти и сектори. Според анализатори това също може да накара много хора да преосмислят енергийното си потребление и да заложат на мерки за повишаване на енергийната ефективност.

Но най-важното, което предстои - смяна на възгледите

Ограничаването на глобалното затопляне до 1,5°С зависи много от действията на обществото и означава промяна на възгледите. Във Великобритания процесът се подкрепя от млади активисти, които да оказват натиск за промяна на всички нива - от обществения транспорт до енергетиката, и вероятно промяната е възможна.

Това, което може да насърчи процеса са ползите - чистият въздух, спокойните улици и по-доброто ментално и физическо здраве, са един добър стимул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
100% Само рептилоиди и зомбиран слугинаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
в тоя "прекрасен нов свят " само май хора няма да има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още