IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол: Развиващите се европейски пазари са много привлекателни за инвестиции

Прогнозата на анализаторите се подкрепя от движението на борсите от началото на годината и данните на Евростат за последното тримесечие на 2017 г.

16:49 | 06.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Развиващите се европейски държави са атрактивни за инвестиции в кратосрочен и дългосрочен план смятат анализаторите на УД „Карол Капитал Мениджмънт“. Прогнозата им се потвърждава както от макроикономическите данни, така и от движението на пазарите в края на 2017 г. и от началото на 2018 г.

След силното представяне през 2017 г. на пазарите от Централна и Източна Европа от началото на 2018 г. те продължават да се движат по-добре от развитите. Индексите на MSCI за Централна и Източна Европа са сред най-силно представящите се регионални индекси от началото на годината. MSCI EFM Europe + CIS е с ръст от 5,5% за първите два месеца на годината (в еврово изражение). За сравнение, индексът за развита Европа е на отрицателна територия (-2,58% от началото на годината).

В основата на силното представяне на индекса за Източна Европа в голяма степен стои подобряването на сантимента към Русия. Подобряването на конюнктурата на пазара на петрол през 2017 г., както и позитивните макроикономически развития доведоха до позитивни настроения към руския пазар. След като 2017 г. бе отрицателна за него, за първите 2 месеца на годината руския индекс MICEX е с ръст от близо 9%, оставайки стабилен през февруари, който се характеризираше със засилена волатилност на пазарите.

Същевременно руската рубла също заздравява позициите си. С много добро представяне е и румънският пазар, който е също с ръст от 9% за първите два месеца на годината, като също остана стабилен през волатилния февруари.

През февруари SOFIX спадна с 3,7%. Тази корекция се дължи на силнитех понижения на глобалния фондов пазар под влияние на опасенията, свързани с евентуалното увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв  на САЩ и не изменя прогнозата на анализаторите на „Карол“ за ръст от 15% на българския фондов пазар до края на 2018 г.

На фона на спадовете на американския и западноевропесйките пазари в последния месец,относително по-доброто представяне на развиващите се европейски пазари от началото на годината показва, че те са добър инвестиционен избор. Според портфейлните мениджъри на „Карол“ тяхната привлекателност се дължи на подценеността на акциите и добрите макроикономически показатели и перспективи пред икономиките.

Това мнение се подкрепя и от предварителните данни на Евростат за ръста на БВП през четвъртото тримесечие на 2017 г., които бяха публикувани през февруари. Основният извод от тях е, че регионът на Източна Европа продължава да бъде двигател на растежа в региона като цяло. Всички страни от Централна и Източна Европа, които са публикували данни, отчитат по-висок от средния и за ЕС, и за еврозоната ръст, като пет от държавите заемат челните позиции по темп на нарастване.

Румъния отново заема първото място, отчитайки силен ръст през третото тримесечие на 2017 г. (7% на годишна база). Чешката икономика продължава да ускорява темпа си на ръст, който 5,1% през четвъртото тримесечие. Естония ускорява растежа до 5%, а Унгария - до 4,8%, с което също попада в топ 5 на европейските страни по икономически ръст през последното тримесечие.

България дели девето място с Литва и Словакия. С най-голям принос за ръста на страната ни отново е вътрешното потребление, стимулирано от развитието на пазара на труда – тенденция, присъща за целия регион, характеризиращ се с понижаваща се безработица и ръст на възнагражденията.

Таблица: Карол

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още