Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китайска ваксинална дипломация - укрепване на връзките с пренебрегнатите от САЩ

Пекин вероятно ще бъде крайният победител във войната за влияние по време на глобалната надпревара за ваксини

Китайска ваксинална дипломация - укрепване на връзките с пренебрегнатите от САЩ

Снимка: Nicolas Bock/Bloomberg

Китай обещава преференциален достъп до своите ваксини за Covid-19 за страни от Азия, Африка и Латинска Америка, използвайки ги като нов инструмент за укрепване на връзките си с държави, пренебрегнати от САЩ.

Уан Йи, китайският външен министър, ръководи тези усилия, като обещава, че Малайзия, Тайланд, Камбоджа и Лаос ще бъдат сред „приоритетните“ получатели на китайски ваксини, пише FT в свой анализ.

Китай се стреми да стане световен доставчик на ваксини с четири китайски продукта, които сега са във фаза 3, като последният етап има за цел да осигури безопасност и ефективност преди одобрение за обществена употреба.

Въпреки че американските фармацевтични групи, включително Johnson & Johnson и Moderna, също разработват ваксини, Вашингтон не проявява интерес да помага за разпространението им в чужбина. „САЩ отстъпиха пред Китай по отношение на двустранните сделки с ваксини в Югоизточна Азия“, коментира Арън Конъли от Международния институт за стратегически изследвания.

Уан коментира, че Пекин е готов да осигури с ваксини Югоизточна Азия срещу пандемията по време на четиридневно пътуване из региона миналата седмица. Той се срещна с индонезийски служители, за да потвърди споразумението, подписано през август между китайската компания Sinovac и Bio Farma, държавната фармацевтична компания. Съгласно сделката Sinovac ще осигури най-малко 40 милиона дози от своята ваксина CoronaVac, която е в клинични изпитвания във фаза 3, до март 2021 г., като доставките трябва да започнат следващия месец.

Още по темата

Индонезия, с около 350 000 инфекции, има най-много случаи на коронавирус в Югоизточна Азия.

„Това може да даде на Пекин лост над Индонезия, ако Джакарта е твърде разчитаща на китайските ваксини, или може да остави Индонезия да чака по-дълго, ако китайските ваксини се окажат с ниска имуногенност“, казва Конъли.

Китай е твърдо решен, че „ваксиналната дипломация“ успява там, където „маскиращата дипломация“ се проваля, казва Хуан Яндзън от Съвета за външни отношения, мозъчен тръст. Една по-ранна офанзива от Китай се срина, след като няколко европейски държави отхвърлиха маски и други защитни средства, произведени в Китай, като нестандартни. Пекин обаче вероятно ще бъде крайният победител във войната за влияние по време на глобалната надпревара за ваксини, допълва той.

Във вторник Китай опроверга идеята, че използва „ваксинална дипломация“, за да засили влиянието си. Джао Син, служител на външното министерство, заяви на брифинг, че целта е „сътрудничество“ за ускоряване на доставките за развиващите се страни, като добави: „Това е Китай като отговорна велика сила“.

Обещанията на Китай за преференциален достъп се простират и извън Азия. Пекин обеща да помогне на повечето развиващи се страни, включително на целия африкански континент. Той също така обеща заем от 1 млрд. долара на латиноамериканските и карибските държави за финансиране на обществени поръчки. Бразилският щат Сао Пауло подписа договор за ранна доставка на 46 милиона дози ваксини на Sinovac, която е в процес на фаза 3 в страната.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
ЕЦБ няма как да игнорира въпроса за опрощаването на дългове