Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирусът може да ускори бизнеса с човешко лице

Късогледият корпоративен подход трябва да бъде заменен с далновидност, а на персонала да се дава възможност за вземане на решения

Коронавирусът може да ускори бизнеса с човешко лице

Снимка: Bloomberg

Марк Карни, бившият ръководител на Английската централна банка, се пита защо ценим финансовата стойност повече от човешките ценности, пише Рави Мату за Financial Times.

Един такъв въпрос е бавният ни отговор на климатичните промени. Карни казва, че предпочитаме краткосрочното мислене пред дългосрочната стратегия, отчасти защото не осъзнаваме подобаващо стойността на опазването на планетата. Не успяваме да оценим тропическите гори на Амазонка със същата прецизност, с която подхождаме към технологичния гигант Amazon, тъй като отдаваме по-голямо внимание на настоящето, отколкото на бъдещето.

Много компании, водени от единствения фокус за максимизиране на ефективността и печалбата, попадат в този капан, но пандемията даде поле на лидерите да преосмислят водещите си принципи. Аргументът на Карни е полезен обектив, който мениджърите могат да използват, за да оценят по-добре стойността на своите организации.

Две много различни примера от коронавирусната криза илюстрират как може да бъде направено това.

Първият е от Китай, където голяма част от страната беше затворена след откриването на вируса. За милиони китайци, заседнали вкъщи, шофьорите, доставящи храна се превърнаха в герои през карантината. Когато куриерите се оплакаха от стреса, предизвикан от заплахата да бъдат санкционирани за пропускане на стриктните срокове, наложени от услуги като Meituan и Ele.me, реакцията на потребителите принуди компаниите да променят алгоритмите си и да удължат сроковете.

Вторият пример е от Великобритания, където британците излязоха на улицата и аплодираха здравните работници по време на първите етапи на пандемията. Колективното преживяване повиши духа на нацията и се усети като признание за претоварената Национална здравна служба.

Още по темата
И двете истории показват истинско обществено оценяване, но доведоха ли те до значителна промяна за заслужаващите похвала категории хора?

В Китай все още се търсят силно шофьори разносвачи, но те продължават да бъдат под силен натиск, което е характерно за частично заетите, които често са лошо заплатени и живеят несигурен живот, управляван от алгоритмите на технологичните им работодатели. „Изкарва се малко, докато наказанията винаги са тежки“, сподели един китайски куриер пред NPR миналия месец. Някои шофьори стачкуваха или протестираха срещу работните условия.

Във Великобритания някои здравни работници дадоха да се разбере, че аплодисментите са били приятни, но не са олекотили натоварванията им. Спрете да ръкопляскате, казаха те, и започнете да управлявате по-добре Националната здравна служба и персонала, и вземете пандемията на сериозно. Хоспитализациите в Англия наскоро надминаха априлския си пик от първата вълна на пандемията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
Hahoto2 до: zelka007
преди 5 дни
Зелени многоточия съм написъл, всеки да решава за себе си какво имам на ум ;)
0
 
0
 
7
Hahoto2 до: Mechkata
преди 5 дни
"Много малко са хората, които са полезни за човечеството като цяло..." браво бе Господ! Ти ли си тоя дето определя кой полезен и кой не. Ама вие зелените врунгели, много на сериозно сте се взели. Че и за дългосрочни стратегии ще ми говориш, като на бай Тошо стратегиите, само че зелен цоциализъм. Ненормалници!
3
 
1
 
6
zelka007 до: дядя Вова
преди 6 дни
март-април е далече , па и ти по много слагаш , разхищаваш убавият материал за зимнина , типично по рассийски ... :)))
0
 
3
 
5
khao до: Hahoto2
преди 6 дни
Няма профилна снимка
за тази стаия си прав... голяма помия е...аз не можах да е довърша, спрях към средата на първата страница :)
3
 
4
 
4
преди 6 дни
Зеле, аре, че март-април от кисело става прокиснало зеле.
И трябва да се изхвърли, че мирише ужасно!

Още от Анализи
Точно преди 60 години Кенеди пое факела на свободата в света