IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата върху стоманата - последният пирон в ковчега на американските работници?

Митата върху вноса на стомана в САЩ, въведени от Доналд Тръмп, ще създадат работни места, но може да закрият много повече

15:37 | 04.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Атмосферата в този завод за пирони в американския щат Мисури е напрегната, тъй като работниците се опасяват, че митата, наложени от президента Доналд Тръмп върху вноса на стомана, може да им струват работата.

Mid Continental Nail Corporation е била просперираща компания, наемаща около 500 души в Поплар Блъф - индустриално градче със 17 000 жители в централната част на САЩ. Предприятието се безпокои от въведените неотдавна мита от 25% върху вноса на стомана, като предупреждава, че има риск да затвори, пише в свой репортаж за AFP, цитиран от БТА, Нова Сафо.

Компанията била принудена да повиши цените на своята продукция, за да компенсира допълнителните разходи, но вече не конкурентна на пироните, произвеждани в чужбина. Готовата продукция не се облага на влизане в Съединените щати.

Тези мита не са "особено мъдра политика", посочва Крис Прат, финансов и оперативен директор на Mid Continent. "Ние трябва да я променим", казва той пред AFP.

В постройка, приличаща на обор, работници размотават гигантски бобини от стоманена тел сред десетки бръмчащи и скърцащи машини.

Миризмата на нажежен метал и прах бие в носа още на влизане на фона на мощния шум от различни посоки - нещо, което прави слагането на тапи за уши задължително.

"Хора като нас, мислехме ние, най-големият производител на пирони в САЩ, нашите работни места би трябвало да бъдат сигурни. Очевидно случаят не е такъв", отбелязва Шон Хюи, който е началник смяна.

Много работници в завода са гласували за Тръмп. Един от тях е Поплар Блъф. Президентът на САЩ е получил в района над 60% на изборите през 2016 година. Работниците в предприятието харесали обещанието на Тръмп да възроди американското промишлено производство.

При равни условия

"Просто искам да видя една Америка при равни условия (с другите страни). (Тръмп) изглежда проявяваше интерес да направи това", подчертава Хюи. Подкрепата за милиардера се запазва, но тези служители искат новите мита да не важат за техния завод, за да може той да продължи да внася евтина стомана от мексиканската група Deacero, неговия собственик.

Молбата им обаче е само една от над 20-те хиляди, получени от администрацията на Тръмп.
Според ръководството на предприятието ситуацията е спешна: поръчките са намалели със 70% и един от трите завода в комплекса в Поплар Блъф вече е затворен. 60 работници били съкратени и стотици други може да бъдат сполетени от същата участ.

Последна актуализация: 09:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 5 години
само не разбрах, Поплар Блъф ... града ли е или един от гласоподавателите не Тръмп ... не е лошо да си чете статиите преди да излезнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Да да, ама другия път.Първо, достоверни данни - как реши, че 15к немци ще бъдат съкратени? И от къде реши, че ще са точно немци? Тюсен-Круп имат 160к във целият свят.Второ, ТК предлагането на суровини им е вторичен вече бизнес. Така като гледам мита за асансьори, ескалатори и т.н. няма да има. Няма и как - все пак дебелите краварски *** трябва да се местят с нещо и "пеш" не е опция :DTрето, ако мислиш, че тая статия е пропаганда - първо погледни къде четеш. Блумбърг, по спомен си е доста проамериканска медия. Тъй, че вероятно тона е доста смекчен и грингосите ги чака по-тежък удар от описаното.Четвърто - оранжевия дребнорък гибон нито печели, нито се бори с правилния противник. Нито пък стратегията му е правилна. Ако въобще има стратегия.Пето - единственото полувярно от това което написа - възстановяването в ЕС е далеч от мечтаното. Но пък в сащ, възстановяването е по-скоро на хартия и работи доста добре... за високите 5-10% от населението. И каквото възстановяване да има, то е по-скоро ВЪПРЕКИ тромбата, не благодарение на него.Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Ако считате за победа това, че една държава е закрила по-малко работни места от друга, трябва да сте много болни хора. В търговските войни няма победители, има само губещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
На мен вече ми стана забавно да гледам как целият свят се натиска да продава в САЩ за долари и един през друг да обясняват на Тръмп колко много грешал като иска да спре доларовото кранче и като се обижда от критиките им относно външната политика на администрацията му.На който му трябват долари да си ги купува на валутния пазар :)) Тръмп не иска чак толкова хубава европейска и китайска стока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 18
studioaa
преди 5 години
От друга страна обаче производителят на стомана Тhyssenkrupp AG, най-големият в Европа, е ударен тежко от митата на Тръмп. За тези 50-на американци загубили работата си заради политиките на Тръмп има едни 10-15 000 германци, които ще освободени пак заради Тръмп от Тhyssenkrupp AG, но за тях нищо не четем понеже е удобно да се лъже, че митата били засягали само САЩ и ес бил силен... Само от началото на 2018 около 2500 души са уволнени от Тhyssenkrupp AG в ес... Тръмп печели срещу ес и това е видимо от километри и колкото псевдолидерите на ес да заблуждават с пропаганда резултатите са видими. Митата на Тръмп забиват последния пирон в ковчега на еврозоната и фалшивото възстановяване е нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още