IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-дългият бичи пазар в историята на САЩ ще продължи и през 2020 г.

Неприключилата търговска война с Китай и президентските избори в САЩ може да предизвикат нова несигурност

14:00 | 29.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Ако няма изненади в последните и дни, 2019 г. ще влезе в историята като изключително силна година за инвеститорите. Фондовите пазари ще започнат новата година със сериозна засилка. След обявяването на частично уреждане в търговския спор междуСАЩ и Китай и ясния вот за Brexit борсовите пазари в САЩ значително нараснаха. „Голямата несигурност относно Китай изчезна“, смята Джон Столцфус, главен инвестиционен стратег в Oppenheimer, цитиран от германския икономически всекидневник Handelsblatt.

През четвъртото тримесечие, за първи път през тази година, значително повече пари се вливаха в борсово търгуваните фондове, т. нар. ETF-и, отколкото в облигационните фондове. Доброто настроение на фондовите пазари привлича както дребни инвеститори, така и супер богати хора, както съобщават фонд мениджъри. В допълнение: големите брокери като Charles Schwab, TD Ameritrade и E-Trade премахнаха таксите си за търговия с акции и ETF-и през есента.

Някои пазарни наблюдатели обаче предупреждават да не сме твърде големи оптимисти, тъй като корекциите на пазара обикновено се предхождат от фаза на еуфория. „Не можем да предполагаме, че стойностите ще се покачват завинаги“, предупреждава Бари Банистър, главен стратег по фондовите пазари в Stiefel.

Напоследък са налице редица обнадеждаващи знаци в американската икономика. Поне засега спиралата на ескалацията в търговския спор приключи, което даде тласък не само на вътрешната, но и на световната икономика. На последната си среща в началото на декември Федералният резерв даде знак, че основният лихвен процент ще остане на сегашното ниво от 1,5 до 1,75 процента за доста дълго време. Пазарът на труда в САЩ остава силен.

Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank в Ню Йорк, приема, че икономиката на САЩ ще нарасне с два процента през следващата година, малко по-малко, отколкото през 2019 г. Банистър пък съветва инвеститорите да се съсредоточат предимно върху първата половина на годината. През втората половина на годината, около президентските избори в началото на ноември, вероятно инвеститорите биха били по-склонни да изчакат, докато станат ясни резултатите от изборите, добавя той.

Кои ще са победителите?

Добрата новина: най-дългият бичи пазар в историята на САЩ ще продължи - много стратези са убедени в това. Въпреки това обаче повишението ще е много по-малко стръмно, отколкото през тази година. Дейвид Костин, главен страте на Goldman Sachs, очаква S&P 500 да достигне около 3400 пункта до края на 2020 г.

Това прави Костин един от най-оптимистичните анализатори. Много други също очакват нарастващи пазари за 2020 г. Средно анализаторите приемат, че S&P 500 ще достигне до 3272 пункта, което означава, че ще се увеличи само с почти два процента. В крайна сметка много акции са скъпи и зависят силно от новото развитие в търговския спор с Китай, който би могъл да доминира на пазарите и през 2020 г. Нека не забравяме: обявената първа сделка все още не е подписана, а втората част се обсъжда отдавна, като много подробности са все още неясни.

Дубравок Лакос-Буджас, главен стратег по акциите в JP Morgan Chase, съветва инвеститорите да се съсредоточат по-малко върху технологичните акции. Технологичната индустрия отново беше един от победителите през 2019 година. „Apple и Microsoft бяха отговорни за половината от резултатите в технологичната индустрия. Ще бъде трудно това да се повтори“, казва той.

Последна актуализация: 16:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 29 rate down comment 1
Varfor
преди 4 години
Точно когато експертите виждат розова година, идват най-големите кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още