IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-дългият бичи пазар в историята на САЩ ще продължи и през 2020 г.

Неприключилата търговска война с Китай и президентските избори в САЩ може да предизвикат нова несигурност

14:00 | 29.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Акциите на нови и стари технологични компании - като Google, Facebook и AT&T - имат решаващо предимство, според JP Morgan: те ще се възползват от потопа от рекламни кампании. Експертите от бранша предполагат, че надпреварата за Белия дом отново ще бъде свързана с рекордни разходи за реклама.

Савита Субраманиан, портфолио мениджър в Bank of America, фаворизира акциите от финансовия сектор през следващата година. Големите банки се борят със слабите обеми на търговията и намаляващите лихвени проценти. Но благодарение на преминалите стрес тестове акциите биха се възползвали от дивиденти и обратно изкупуване повече, отколкото всяка друга индустрия, смята експертът.

Тя смята, че е малък рискът големите банки действително да бъдат разделени след евентуална изборна победа на Елизабет Уорън или Бърни Сандърс. Противниците на Тръмп биха предпочели да окажат натиск върху фармацевтичните и енергийните компании. Кандидатите от демократическата партия настояват освен всичко друго за задължително здравно осигуряване и по-строги екологични разпоредби.

Редица стратези предполагат, че така наречените стойностни акции най-накрая биха могли да се върнат към успеха през 2020 г. Това означава подценени акции, които през последните години бяха значително засенчени от акции, ориентирани към растежа, като тези на Facebook и Salesforce.

Това със сигурност би се случило, ако икономиката на САЩ значително се охлади през втората половина на годината. Банистър, който предпочита акциите на базата на стойност от секторите на финансите, енергетиката и недвижимите имоти, предупреждава кога точно може да настъпи този обрат. Като цяло стойностните акции обикновено са по-слабо оценени от останалите на пазара, което може да бъде предимство в късната фаза на цикъла, казва той.

Как президентските избори в САЩ ще се отразят на борсите?

Все още не е ясно срещу кой кандидат на демократите ще се състезава президентът на САЩ Доналд Тръмп, но инвестиционният стратег Костин посочва едно старо правило: ако Сенатът и Камарата на представителите се ръководят от една и съща партия, в исторически план това е по-лошо за акциите от т. нар. разделен Конгрес, при който всяка партия има мнозинството в само една камара.

Ако демократите влязат в Белия дом, защитят мнозинството в Камарата на представителите и спечелят Сената, това може да бъде особено лошо за фондовите пазари. „Тогава инвеститорите биха предположили, че намаляването на данъците ще бъде отменено", пише Костин, което би довело до по-ниски печалби за компаниите. Тръмп прие цялостен данъчен пакет в края на 2017 г., включително и намаляване на корпоративния данък от 35% на 21%.

По принцип, ако Бърни Сандърс или Елизабет Уорън бъдат избрани за кандидати на демократите и спечелят изборите срещу Тръмп, това би било най-опасно за фондовите пазари. И двамата са далеч вляво в политическия спектър. „Техните предизборни програми могат да създадат големи трудности за енергийната и финансовата индустрия", казва Роб Прайс, главен инвестиционен директор на T. Rowe Price.

Вероятността за това обаче е малка. И данъкът върху богатството, за който настояват и двамата кандидати, също се счита за малко вероятен. Дори ако Сандърс или Уорън вляза в Белия дом, данъкът върху богатството ще трябва да спечели мнозинството в Камарата и Сената, а това едва ли ще стане, отбелязва UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 29 rate down comment 1
Varfor
преди 4 години
Точно когато експертите виждат розова година, идват най-големите кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още