Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новият "Източен блок" на Европа

Китай прокарва новите разделителни линии в Европа, а някои от лидерите на ЦИЕ още не са съвсем наясно с какво се захващат, пише Politico

Новият "Източен блок" на Европа

Снимка: Архив Ройтерс

За страните от Централна и Източна Европа влизането в ЕС даде възможност за демократични реформи и икономически растеж. След финансовата криза и бежанската вълна обаче нещата се променят, пише в коментар европейското издание Politico.

И Китай се възползва в пълна степен от това.

Страните от бившия социалистически блок се присъединиха доброволно към ЕС, но сега в общността отново се наблюдава разделянето на Изток и Запад. "Източният блок 2.0" сега е доста по-мек от предишния, но пък поставя не по-малко сериозни заплахи за сигурността на региона и просперитета, което подкопава създадените съюзи и връща олигархичните модели.

Още по темата

Новото обединение на страните от социалистическия блок беше официално създадено през април 2012 година, посочва още европейското издание. Става въпрос за инициативата "16+1", тоест групата на 16-те бивши комунистически държави в Централна и Източна Европа (11 от които са част от ЕС) плюс Китай. Тогава Западът не обърна сериозно внимание на случващото се.

Инициативата обаче е определяна като сериозен успех за китайската дипломация. С нея Пекин не просто разделя ЕС, но и привлича бившите руски сателити към себе си без особени протести. Общността е заета с други проблеми - миграция и Brexit, а Русия не се намесва, което е свидетелство за затоплящите се отношения между Пекин и Москва.

Вероятно и някои от лидерите в Централна и Източна Европа не са съвсем наясно с какво се захващат, пише още Politico. Инициативата "16+1" първоначално включва доста общи понятия като "приятелство", "хармония" и "цялостно стратегическо партньорство между Китай и ЕС".

Но много скоро след това Китай направи следващата си стъпка с "One Road, One Belt" - "Новият път на коприната", и така регионът започна да се превръща във вратата на Китай за Европа.

За страните от Централна и Източна Европа партньорството с Китай се разглежда като възможност за привличане на китайски инвестиции. Това обаче все още не е факт - нивото на инвестициите не е по-високо, отколкото в други части на Европа.

Затова и Politico отбелязва, че целта на Китай е всъщност да оформи икономиката и политиката по своя модел на взимане на политически решения. Китайският модел се сблъсква с европейския - в ЕС основата се базира на регулации, които да гарантират честна и открита конкуренция, а китайците залагат на двустранни преговори при затворени врати. Със сключването на споразумения с местни партньори китайските компании правят опит да се заобикалят механизмите за прозрачност и отчетност.

Иронично, но именно тази несъвместимост е привлекателна за политиците в Източна Европа. Страните от този регион получават европейски средства, но при изисквания за прозрачност, отчетност и т.н. Китайските пари обаче не страдат от подобни усложнения.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

8
 
13
 
10
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Невероятно, но факт. Значи все пак има нещо което да е станало в света и за което да не е виновен Путин и Русия!!!!Да не би редакцията да е сгрешила?
0
 
12
 
9
Sakamano до: Mavi Goz
преди 7 месеца
Няма значение откъде ги познавам. Да кажем, че в миналото сме имали делови отношения с някои китайци и други южноазиатци. Не казвам, че са лоши хора, но по печалбарство могат да сложат всички моргановци и ротшилдовци в малкия си джоб. Да правиш бизнес с тях значи жив да те изядат.
4
 
8
 
8
Mavi Goz до: Sakamano
преди 7 месеца
Хаха... Нема да те питам откъде имаш такива дълбоки познания по душевния мир на жълтурковците, ама ако успееш да разтълкуваш тоя бисер, ше те извадим от смарти-клуба:

"Иначе в едно са по-добри от руснаците - опитват се от политиката да правят бизнес, а не от бизнеса политика."

Щот който е помирисвал отблизо бизнес и (или) политика, знае, че политиката е бизнес и бизнесът е политика и те вървят винаги заедно...
8
 
18
 
7
преди 7 месеца
Пак ще го напиша.
Ако ЕС наистина беше заинтересован от демокрацията и благосъстоянието на гражданите на Източна Европа нямаше да си затваря очите пред правителствата на източноевропейсците когато са съставени от корумпирани престъпници. И наистина щеше да помогне за освобождение от престъпността, демокрация и истинско благоденствие. Вместо това ЕС е заинтересован да налага единствено диктатура, бюджетна зависимост от еврофондовете и пеераастия във всичките и модерни превъплъщения. Не...., благодаря!
Китайците са добре дошли стига и те на по-късен етап да не се окажат че също искат да наложат пеерастията.
6
 
9
 
6
преди 7 месеца
тия Политикото знаем колко струват т.е. нищо, ама убу айде ние къде сме в китайския филм, има ли ни в списъка или играем пак доллен ляв храст в картинката ?!? Като имаше среща на над 50 държави по тоя нов световен ред щот тва за проект е малко голямо, нашия Боце къде беше, кой от наще на високо равнище беше там и кво се случи ?!? Нещо проекти да се строи тва онова подписани имаме ли ?!

Още от Анализи
Как Goldman Sachs се забърка в скандал за милиарди?