Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новият "Източен блок" на Европа

Китай прокарва новите разделителни линии в Европа, а някои от лидерите на ЦИЕ още не са съвсем наясно с какво се захващат, пише Politico

Новият "Източен блок" на Европа

Снимка: Архив Ройтерс

За страните от Централна и Източна Европа влизането в ЕС даде възможност за демократични реформи и икономически растеж. След финансовата криза и бежанската вълна обаче нещата се променят, пише в коментар европейското издание Politico.

И Китай се възползва в пълна степен от това.

Страните от бившия социалистически блок се присъединиха доброволно към ЕС, но сега в общността отново се наблюдава разделянето на Изток и Запад. "Източният блок 2.0" сега е доста по-мек от предишния, но пък поставя не по-малко сериозни заплахи за сигурността на региона и просперитета, което подкопава създадените съюзи и връща олигархичните модели.

Още по темата

Новото обединение на страните от социалистическия блок беше официално създадено през април 2012 година, посочва още европейското издание. Става въпрос за инициативата "16+1", тоест групата на 16-те бивши комунистически държави в Централна и Източна Европа (11 от които са част от ЕС) плюс Китай. Тогава Западът не обърна сериозно внимание на случващото се.

Инициативата обаче е определяна като сериозен успех за китайската дипломация. С нея Пекин не просто разделя ЕС, но и привлича бившите руски сателити към себе си без особени протести. Общността е заета с други проблеми - миграция и Brexit, а Русия не се намесва, което е свидетелство за затоплящите се отношения между Пекин и Москва.

Вероятно и някои от лидерите в Централна и Източна Европа не са съвсем наясно с какво се захващат, пише още Politico. Инициативата "16+1" първоначално включва доста общи понятия като "приятелство", "хармония" и "цялостно стратегическо партньорство между Китай и ЕС".

Но много скоро след това Китай направи следващата си стъпка с "One Road, One Belt" - "Новият път на коприната", и така регионът започна да се превръща във вратата на Китай за Европа.

За страните от Централна и Източна Европа партньорството с Китай се разглежда като възможност за привличане на китайски инвестиции. Това обаче все още не е факт - нивото на инвестициите не е по-високо, отколкото в други части на Европа.

Затова и Politico отбелязва, че целта на Китай е всъщност да оформи икономиката и политиката по своя модел на взимане на политически решения. Китайският модел се сблъсква с европейския - в ЕС основата се базира на регулации, които да гарантират честна и открита конкуренция, а китайците залагат на двустранни преговори при затворени врати. Със сключването на споразумения с местни партньори китайските компании правят опит да се заобикалят механизмите за прозрачност и отчетност.

Иронично, но именно тази несъвместимост е привлекателна за политиците в Източна Европа. Страните от този регион получават европейски средства, но при изисквания за прозрачност, отчетност и т.н. Китайските пари обаче не страдат от подобни усложнения.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

9
 
13
 
10
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Невероятно, но факт. Значи все пак има нещо което да е станало в света и за което да не е виновен Путин и Русия!!!!Да не би редакцията да е сгрешила?
1
 
12
 
9
Sakamano до: Mavi Goz
преди 10 месеца
Няма значение откъде ги познавам. Да кажем, че в миналото сме имали делови отношения с някои китайци и други южноазиатци. Не казвам, че са лоши хора, но по печалбарство могат да сложат всички моргановци и ротшилдовци в малкия си джоб. Да правиш бизнес с тях значи жив да те изядат.
5
 
8
 
8
Mavi Goz до: Sakamano
преди 10 месеца
Хаха... Нема да те питам откъде имаш такива дълбоки познания по душевния мир на жълтурковците, ама ако успееш да разтълкуваш тоя бисер, ше те извадим от смарти-клуба:

"Иначе в едно са по-добри от руснаците - опитват се от политиката да правят бизнес, а не от бизнеса политика."

Щот който е помирисвал отблизо бизнес и (или) политика, знае, че политиката е бизнес и бизнесът е политика и те вървят винаги заедно...
9
 
18
 
7
преди 10 месеца
Пак ще го напиша.
Ако ЕС наистина беше заинтересован от демокрацията и благосъстоянието на гражданите на Източна Европа нямаше да си затваря очите пред правителствата на източноевропейсците когато са съставени от корумпирани престъпници. И наистина щеше да помогне за освобождение от престъпността, демокрация и истинско благоденствие. Вместо това ЕС е заинтересован да налага единствено диктатура, бюджетна зависимост от еврофондовете и пеераастия във всичките и модерни превъплъщения. Не...., благодаря!
Китайците са добре дошли стига и те на по-късен етап да не се окажат че също искат да наложат пеерастията.
7
 
9
 
6
преди 10 месеца
тия Политикото знаем колко струват т.е. нищо, ама убу айде ние къде сме в китайския филм, има ли ни в списъка или играем пак доллен ляв храст в картинката ?!? Като имаше среща на над 50 държави по тоя нов световен ред щот тва за проект е малко голямо, нашия Боце къде беше, кой от наще на високо равнище беше там и кво се случи ?!? Нещо проекти да се строи тва онова подписани имаме ли ?!

Още от Анализи
Как Берлин и Париж искат да създадат индустриални шампиони?