IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в случаите на Covid-19 в САЩ може да предизвика рецесия с двойно дъно

Пазарите пренебрегват възможността, че може да са необходими тежки блокажи в много щати

10:43 | 21.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Неумолимият ръст в броя на новозаразените с Covid-19 в САЩ, който е придружен от повишено ниво на хоспитализации и смъртни случаи в най-тежко засегнатите щати, ни казва, че Антъни Фаучи от коронавирусния щаб към Белия дом е имал основание, когато наскоро описа влошаващата се ситуация като „перфектна буря“, пише за Financial Times Гавин Дейвис, председател на Fulcrum Asset Management. 

Досега регулаторният отговор в САЩ беше приглушен, със сигурност в сравнение с националните блокажи в други страни през март. И пазарите остават изненадващо спокойни, както се говори, защото инвеститорите са оптимисти, че ефективна ваксина от Оксфордския университет или Moderna е вероятна „в обозримо бъдеще“. Тези опити са много обнадеждаващи. Но дори и най-благоприятният резултат от развитието на ваксините ще дойде твърде късно, за да спаси икономиката на САЩ от разпространението на вируса през следващите три месеца.

Ако публичната политика не е в състояние да контролира степента на заразяване в американския слънчев пояс (южните щати от Калифорния до Флорида - бел. прев.), може да има неблагоприятни последици за икономическото възстановяване на САЩ през останалата част от годината. Консенсусните икономически прогнози все още не придават голяма тежест на този нарастващ риск, въпреки че Федералният резерв е все по-загрижен.

Икономистите на Fulcrum разработиха нов модел, който проследява епидемията щат по щат, въз основа на вече познатия модел SIRD, използван от екипа за реакция срещу  Covid-19 на Imperial College и други изследователски организации.

Според модела, ефективният репродуктивен коефициент на вируса, известен като R (колко хора заразява един инфектиран - бел. прев.), вече е над критичното ниво от 1 във всички освен пет от 50-те щата на САЩ. Претеглено чрез брутния вътрешен продукт, това означава, че 95 на сто от американската икономика е засегната от вирусна репродуктивност в достатъчно висока степен, за да предизвика експоненциално увеличение в броя на случаите - освен ако нещо не предотврати това. Други изследователи също отчетоха подобни резултати.

Това разпространение на R над единица е най-широкото от началото на епидемията. През март абсолютните нива на R бяха по-високи в североизточната част, когато степента на възпроизводство на вируса надвишаваше 3 за няколко седмици, като броят на заразените се удвояваше на всеки няколко дни.

В настоящата вълна обикновено по-ниските нива на R забавят разпространението на болестта. Освен това заразената група е по-млада, като смъртните случаи в интензивните отделения намаляват понеже лечението се подобрява.

В резултат на това има политическа съпротива срещу пълните блокажи в най-тежко засегнатите щати. За съжаление международният опит сочи, че забавените блокажи водят до по-лоши резултати откъм случаи и жертви, поне в краткосрочен план.

Основният въпрос сега е колко икономически щети ще бъдат нанесени, след като политиката на блокажи и доброволното социално дистанциране поставят епидемията под контрол. Засега отговорът е много малко.

Според сайта на икономиста от Харвардския университет Радж Чети, който следи възстановяването и се основава на големи данни, потребителските разходи в САЩ не са спаднали значително в края на юни (след изчерпването на ръста им) - дори в най-засегнатите щати. Изследователите, използващи търсения в Google и други големи данни, обрисуват подобна картина.

Затова повечето прогностици предполагат, че няма да има нищо по-лошо от кратък период на стабилна активност. Това би довело до силен положителен растеж между второто и третото тримесечие. Например Goldman Sachs смята, че вирусът може да бъде контролиран чрез мерки, насочени към прекратяване на събиранията в закрити помещения и насърчаване носенето на маски. И двете са ефективни в някои щати.

Такива мерки са далече от пълната домашна карантина, което ще позволи на икономиката да възобнови възстановяването си. Аризона е един пример за щат, който постигна окуражаващ напредък. Рискове обаче са очевидни.

Икономистите на Fulcrum проиграха алтернативен сценарий, при който се приема, че са необходими пълни блокажи в щати, в които R понастоящем е над 1,5, частични - в щати, където R е между 1,25 и 1,5, а в останалите няма.

Това би довело до голям спад в активността - в действителност повторно дъно - от около 7 процентни пункта на цялата икономика, докато блокажите продължават. Ако ситуацията продължи три месеца, това ще отнеме почти 2 процентни пункта от растежа за тази година в сравнение с последните консенсусни прогнози.

Това двойно дъно може да не е най-вероятният резултат в момента. Но е много правдоподобен песимистичен сценарий, ако разпространението на вируса в страната не бъде поставено под контрол скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Другата викаш до сега да е нападнала Китай и да е унищожила гнездото на К19 с ядрен удар, за да не се разпространява по света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
rainmaker
преди 3 години
Носят си последствията от оранжевото недорузомение което са си избрали за президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
ПИЧ
преди 3 години
Пазарите летят !!! Не ги интересува корона вирус ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
mick
преди 3 години
Важното е правилните корпорации да се нагушат яко с долари. После могат да купуват наред както в САЩ така и по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още