Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ водят погрешна война срещу Китай

Комбинацията от съревнование и сътрудничество е правилният начин да се върви напред

САЩ водят погрешна война срещу Китай

Снимка: Ройтерс

Изчезването на Съветския съюз остави голяма празнина. „Войната срещу тероризма” не бе пълноценен заместител. Китай обаче отговаря на всички изисквания. За САЩ той може да бъде идеологичесият, военен и икономически враг, от който мнозина се нуждаят. Най-накрая има достоен противник. Това е основният извод, който си направих от тазгодишната среща на Билдербергите, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Съперничеството с Китай се превръща в основополагащ принцип в американската икономическа и външна политика, както и в областта на сигурността. Дали е основополагащ принцип на Доналд Тръмп не е толкова важно. Американският президент има вътрешният инстинкт на националист и протекционист. Други осигуряват рамката и детайлите. Целта е американска доминация. Това означава контрол над Китай или разграничаване от него. Всеки, който вярва, че базираният на правилата многостранен ред, глобализираната икономика и хармоничните международни отношения ще устоят на конфликта САЩ-Китай, вероятно е заблуден.

Удивителният правителствен доклад на Пекин за търговския конфликт със САЩ, публикуван в началото на юни, е доказателство. За мен тягостният факт е, че по много въпроси китайските позиции са правилни. Фокусът на САЩ върху двустранните дисбаланси е икономически неграмотен. Гледната точка, че кражбата на интелектуална собственост е нанесла огромни щети на САЩ е съмнителна. Твърдението, че Китай грубо е нарушил ангажиментите, поети с присъединяването му към Световната търговска организация (СТО) през 2001 г., е крайно надценено.

Да се обвинява Китай в измама е лицемерно, когато почти всички търговски политики на администрацията на Тръмп са в нарушение на правилата на СТО, което се потвърждава от решимостта на САЩ да разрушат системата за уреждане на спорове в рамките на организацията. Преговарящата позиция на САЩ спрямо Китай се олицетворява от правото на силата. Това е особено вярно на фона на настояването Китай да приеме ролята на САЩ като съдия, съдебен заседател и изпълнител на присъдите по търговските споразумения.

Спорът относно условията на пазарна отвореност и защита на интелектуалната собственост би могъл да се реши с внимателни преговори. Такова уреждане може дори да помогне на Китай, тъй като би отслабило здравия държавен контрол и би подкрепило пазарно ориентираните реформи. Въпросите сега обаче са твърде сложни за такова решаване. Това е отчасти заради мъчителното разпадане на преговорите, а още повече заради засилващия се дебат в САЩ относно това дали интеграцията с държавната китайска икономика е желана. Опасенията във връзка с Huawei се фокусираха върху националната сигурност и технологичната автономност.

На либералната търговия все повече се гледа като на „търговия с врага”. Налага се охарактеризирането на отношенията с Китай като конфликт с нулева сума (при който печалбата на единия е възможна само за сметка на другия – бел. прев.) Неотдавнашните коментари на Кайрън Скинър, директор по планирането в държавния департамент, са красноречиви. Съперничеството с Пекин според нея е „битка с напълно различна цивилизация и идеология, каквато САЩ не са водили преди”. Тя добавя, че това ще е „първият път, в който имаме голям неевропейски конкурент”.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
ivailojelyazkov до: IQ96
преди 1 ден
3
 
0
 
8
supertrader до: Solar Power
преди 4 дни
Няма профилна снимка
САЩ най после се усетиха че Китай не произвежда стоки а води война с държавите превзети от социалистическата мафия. Единствения начин тези държави да се защитят от китайската инвазия е да станат като Китай - ниски данъци и още по ниски държавни разходи или направо без данъци а държавните разходи да се покриват от инфлация и обезценка на валутатта.
4
 
0
 
7
преди 4 дни
Няма профилна снимка
А бе къде са ИвДжелязков, зелка, СакаМано...
1
 
4
 
6
преди 5 дни
Няма профилна снимка
И още нещо да добавя. Очевидно в този конфликт ние взимаме страната на САЩ.

Историческа справка за приключване на конфликтите и коя е губещата страна :)
2
 
3
 
5
V.At. до: Solar Power
преди 5 дни
Няма профилна снимка
И само да добавя! Затова, че на телевизора не пише "Направено в София" не са виновни китайците. Нито пък американците.
Вярно е, че телевизорите, произвеждани у нас не бяха качествени, но спирането на производството е също като вица за детето което паднало в калта - "Да го къпем ли или да си направим ново"

При положение, че основния износ на ЕС е демокрация, а основния на Китай е продукти за потребление не можем да виним Китай за това.

Още от Анализи
Човечеството може да се приспособи към повишените морски нива