Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Шеф в Deutsche Bank към Wirecard: Довършете Financial Times!

Заради пикантните си мейли Александър Шютц може да се лиши от мястото си в Надзорния съвет

Шеф в Deutsche Bank към Wirecard: Довършете Financial Times!

 Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Доста пикантни имейли бяха изнесени в анкетната комисия в Бундестага. Очевидно те идват от члена на Надзорния съвет на Deutsche Bank Александър Шютц, а с тях разполага и германският икономически всекидневник Handelsblatt. Техният получател: Маркус Браун, бившият главен изпълнителен директор на Wirecard, който сега е в затвора.

На 17 февруари 2019 г. Шютц пише във връзка с британския вестник Financial Times (FT): „Прочетох във FT, че наистина си лош“, последвано от иронична усмивка. След кратък разговор за почивка на Лазурния бряг в Южна Франция Шютц казва на събеседника си: „Между другото, купих 3 пъти акции от Wirecard миналата седмица, довършете този вестник!!“, последван от друга усмивка. 

Още по темата

Фактът, че Шютц съветва Браун да довърши FT, е взривоопасен въпреки шеговитото вграждане на усмивките: в края на краищата Wirecard подлагаше години наред на репресии и натиск реални и предполагаеми критици на групата. Германски продавач на късо беше посетен от боксьор, в Лондон Wirecard ангажира детективи и ги накара да следят критични журналисти, включително репортера на FT Дан Маккрум, чиито разследвания предизвикаха разкриването на счетоводния скандал.

Щютц подчертава пред Handelsblatt, че изявленията са шеговити, че с тях е имал предвид правни средства за защита, които Браун трябва да предприеме срещу вестника, но не и незаконни средства.

В самата Deutsche Bank изявленията на мениджъра им предизвикват смесени настроения. Говорителят на концерна Йорг Айгендорф обяснява в отговор за Handelsblatt: „За първи път чухме за такъв имейл тази вечер. По принцип не коментираме частни изявления на членове на надзорния съвет. Независимо от това, обаче, както съдържанието, така и отношението на цитираното изявление са неприемливи - независимо от кого идват те“.

Самият Шютц се изказва самокритично: „В началото на 2019 г. вярвах на Маркус Браун, че Wirecard е компания с почтеност, която е погрешно оклеветявана и че всъщност има медийна кампания, инициирана от продавачи на късо срещу компанията. Вече е ясно, че съм грешал“.

Още по темата

„Затова се извинявам на Financial Times и техните репортери за това емоционално и погрешно изявление. Напротив, настоящото състояние и изясняването на скандала с Wirecard показва, че „Financial Times е допринесъл значително за разкриването на този скандал със своите разследвания, за което екипът на Дан Маккрум заслужава признание“, казва още членът на Надзорния съвет.

Все още не е ясно какви последици ще имат имейлите за поста му в Deutsche Bank. Ясно е обаче, че в близко бъдеще ще има разговор между Щютц и председателя на Надзорния съвет Паул Ахлайтнер. Мандатът в Надзорния съвет на Щютц в Deutsche Bank е до 2023 г. Deutsche Bank не може да го уволни, тъй като той е избран за член на надзорния съвет от общото събрание.

Ахлайтнер обаче може да го подкани да подаде оставка. Това няма да е прецедент Deutsche Bank. Например преди четири години Георг Тома, член на Надзорния съвет по това време, напусна след разрив в надзорния орган. Нито банката, нито самият Шютц засега коментират тази тема.

Австриецът Шютц живее във Виена и е основател на компанията за управление на активи C-Quadrat. За отношенията си с бившия шеф на Wirecard Браун той казва пред Handelsblatt, че Браун е съсед, с когото има добри отношения. Но той „не му е бил близък приятел“.

По искане на тогавашния китайски акционер на най-голямата германска банка HNA  Шютц влезе в Надзорния съвет на Deutsche Bank. Китайският конгломерат беше попитал C-Quadrat за съвет къде да инвестира в Германия. По това време предложенията на C-Square включват и Deutsche Bank, която тогава бе изправена пред значително увеличение на капитала.

След постепенното излизане на HNA Шютц временно пое останалите участия в пакета акции на Deutsche Bank. Но от декември той напълно отпадна от ангажимента, тъй като HNA беше хеджирала до голяма степен пакета си от акции с деривати. Това първоначално позволи на HNA и накрая на Шютц да продадат части от акциите на определени дати на предварително определени цени, които в крайна сметка винаги бяха над текущата цена на акциите на Deutsche Bank.

Изявленията на мениджъра на Deutsche Bank предизвикаха учудване в Бундестага. „Надзорният съвет не само осъществява нещо общо с Маркус Браун, но и демонизира разследващата журналистика. Думите, използвани тук, изглеждат сериозни и не са достойни за Deutsche Bank“, каза финансовият експерт на „Зелените“  Данял Баяз.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
Toranaga до: shinawatra
преди 1 месец
Има ли скандал в който Дойче *** да не е замесена освен 1MDB ??
0
 
10
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Няма да е първият, който се е изходил на кариерата си.
1
 
7
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Deutsche - тия нали уж щяха да банкрутират, какво стана??

Още от Анализи
САЩ могат да разгърнат конкурентна инициатива на „Един пояс, един път”