IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата Тръмп-Ким – поне няколко вестникарски заглавия

Сингапур похарчи над 12,5 млн. евро за организацията на срещата, но сумата си заслужава

00:12 | 12.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В днешно време дори и телевизионните оператори могат да станат знаменитост и сензация в Сингапур. Когато един северокорейски телевизионен журналист се отправя към хотела на Ким Чен Ун, десетки репортери незабавно се втурват към оператора: те трябва да предпазват и придружават бедния човек. Преди историческата среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и владетеля на Северна Корея Ким Чен Ун настроението в града държава просто ескалира. Стотици репортери се тълпят пред двата луксозни хотела, в които са отседнали политиците със своите делегации.

Те живеят само на няколкостотин метра една от друга, районът между тях е обсаден от полицаи и журналисти. Цялата улица в центъра на финансовия метрополис е затворена. Сингапур е в извънредно положение и осигурява сцената на едно гигантско медийно шоу, пише в свой репортаж германският Die Zeit.

И как би могло да бъде иначе - точно преди срещата на върха, която предоставя много храна за размисъл за автори на исторически книги и на комикси: Ким Чен Ун, аутсайдерът сред държавните лидери, среща най-нерешителния американски президент на всички времена. Заедно те ще разговарят за ядрена война, мир и вероятно за своя общ приятел, бившата баскетболна звезда Денис Родман. Той също е в града - на неофициална мирна мисия. Между другото, той рекламира поткойните. Това е крипто валута, която може да се използва за инвестиране в марихуана.

Суматохата е умишлена -  самият президент на САЩ обяви в края на краищата срещата за историческо събитие. От друга страна, той също така каза, че няма да отдели специално внимание на този велик момент, подробностите щели дойдат по-късно. Така че никой не може да се отърве от едно  чувство: ако резултатът от срещата не е световният мир, най-малкото ще има поне няколко добри вестникарски заглавия. Или нови романи, които имат потенциала да се превърнат в бестселър. Това важи и за домакина Сингапур. 

Градът ще похарчи сума, равностойна на над 12,5 милиона евро, за срещата на върха, а сметката ще бъде платена от данъкоплатците.  В крайна сметка срещата "допринася за сигурността и стабилността на целия регион", каза премиерът Ли Сян Лун. Ангажиментът не е напълно алтруистичен, малкият град държава с население около пет милиона души ще използва краткото си ползване за световна сцена: „Става дума и за публичност", заяви Ли пред журналисти.

Сингапур вече показа, че е в състояние да бъде домакин на исторически срещи на върха. Китайският президент Си Дзинпин и тогавашният президент на Тайван Ма Ян Дзо също се срещнаха тук през 2015 г. - първата среща на държавни глави на двете страни от 1949 г. насам. Сегашното мегасъбитие обаче е извън всякакви измерения. Особено защото трябваше да се организира в рамките на няколко седмици.

Както можеше да се очаква, Сингапур се справя с предизвикателството. За хилядите журналисти от цял свят държавата е създала система за акредитация със скоростта на светкавица. Само една японска телевизионна станция изпрати цели 100 служители. Репортерите от цял свят се намират в основната сграда на Формула 1. С огромните си екрани и тематичните тапицирани седалки, сега тази сграда изглежда като микс от бална зала и команден център на НАСА.

Самите граждани на Сингапур се гордеят със своя потенциален принос към ядреното разоръжаване: Ресторантите създават менюта от сингапурски, американски и корейски специалитети. Ограниченията за гражданите са в граници: дори ако някои улици биват затворени отново и отново, трафикът протича по-плавно, отколкото в другите мегаполиси в Югоизточна Азия.

Но Сингапур бе избран за домакин не само заради организационния си талант и широкообхватната политическа неутралност, а основно заради ефективната си апаратура за сигурност. Военновъздушните сили изпращат в небето хеликоптери Apache и самолети F16. Известните Гурки - елитни бойци, наети от Непал, които нямат право да се женят за жени от Сингапур, за да бъдат държани на разстояние от населението, патрулират по улиците пред хотелите.

Тръмп и Ким вероятно ще оценят и факта, че почти няма неприятни протести, които да отнемат от шоуто и да объркат идеята. Когато утре, според планираното, в осем часа местно време (три часа българско време) колите на двамата се отправят към хотел Capella на затворения остров Сентоса, вероятно няма да има никакви протести. Обществените протести са малко толерирани в авторитарния град държава. Дори и за протест от един-единствен човек има нужда от разрешение в Сингапур, за което трябва да се кандидатства предварително.

По време на подобни срещи на върха органите са по-строги, дори срещу безобидната сатира: Един имитатор на Ким Чен Ун бе задържан при влизането си в страната за два часа на летището. Съществуват и ясни ограничения за твърде ангажирано отразяване на събития: Двама южнокорейски репортери, които се осмелиха да се озовават на територията на посолството на Северна Корея, са били изгонени от сингапурците обратно в Сеул. Ким Чен ун не  бива да се безпокои за микрофони под носа си по време на своята екскурзия.

Колко дълго ще продължи спектакълът все още не е ясно. Някои наблюдатели спекулират, че срещата на върха може да продължи дори и в сряда. А може и всичко да свърши бързо. Тръмп вече съобщи, че едва след само няколко минути ще знае дали ще се свърже с Ким. Ако не, може бързо да спре всичко. „Няма да губим времето си", казва той. Както подобава на всяко добро шоу, Тръмп го подгрява по вълнуващ начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още