IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика се намира в крехко равновесие

Тя се гради върху нестабилната основа на силното потребление, високите цени на активите и голямата задлъжнялост на домакинствата

21:17 | 03.01.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

С навлизането в 2020 г. развитите световни икономики се опитват да поддържат баланса си върху нестабилната основа на силното потребление, високите цени на активите и голямата задлъжнялост на домакинствата. Всякакъв по-значителен шок или увеличение на волатилността може да предизвикат „порочни кръгове“, които да компрометират икономическата и финансовата система, пише Сатяджит Дас за Bloomberg.

Голямата рецесия приключи преди повече от десетилетие. През последните години личното потребление, усилено от дефицитното държавно харчене, подкрепяше растежа. Повишаването на заетостта помогна на хората да купуват повече. Но при нисък растеж на заплатите, заемането, обезпечено чрез поскъпналите жилища и акции, беше основен фактор за потреблението. Политиките на централните банки и правителствата, които доведоха до високите цени на активите и стойности на обезпеченията, дадоха възможност за допълнителни заеми.

На теория ефектът на богатството увеличава потреблението. Но по-високите цени на активите може да не се трансформират в парични потоци и домакинствата могат да задлъжнеят още повече. Помислете за използването на ниските лихви за инвестиции в жилища, вземането на заем срещу собствения дом и предприемането на покупки с външно финансиране на отдаваеми под наем имоти и финансови активи за изграждане на богатството.

Глобалният дълг на домакинствата достигна около 75% от брутния вътрешен продукт, с особено високи нива в някои развити икономики. Цифрата е била около 57% през 2007 г. и 42% през 1997 г. Дори при много ниските лихви, коефициентите за обслужване на дълга на домакинствата, които съотнасят главницата и лихвата към доходите, остават високи, вариращи от 8% до 16%.

Тази комбинация от високи потребление, цени и дълг е неустойчива и може да доведе до самозатвърждаващ се омагьосан кръг. Първоначално увеличаването на цените на активите благоприятства разширяването на кредита и потреблението, което води до по-нататъшно покачване на цените. По-бавният растеж, безработицата, спадащите доходи и стойности на активите обаче могат бързо да обърнат този цикъл.

Негативните шокове се предават чрез структурата на финансите на домакинствата. Погледнато от балансова гледна точка, активите, като къщи и финансови инвестиции, се финансират от ипотеки или друг дълг. От гледна точка на паричния поток, приходите от заетост и инвестиции трябва да покриват потреблението и изплащането на дълга.

Всеки шок при доходите - безработица, по-ниски печалби, спад на лихвения или дивидентен доход - трябва да се компенсира с намалено потребление. По-високите плащания по дълга или невъзможността за рефинансиране упражняват натиск върху способността за потребление. Спадащите цени на жилищата и понижаващите се стойности на финансовите инвестиции отслабват баланса на домакинствата, предизвиквайки намалено потребление или ускорено снижаване на дълга.

Тези ефекти от първи ред се разпространяват чрез последователни смущения, които бързо усилват стреса.

Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Е, какво значи да се обезценят спестяванията и дълговете? Ако е някакъв вид силна инфлация, то не само те ще се повлияят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
Нищо особено няма да се случи. Ще се обезценят спестяванията и дълговете и така до края на света. Рентиерите ще са добре може би :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Световен и тотален крах - някой може ли да разпише по-подробно какво значи това. Кой е най-лошия варианти и в какво по-точно се състои? Защото, ако не е написано, това са просто едни думи, които може да значат нещо много сериозно, а може и да означават само едни въздухопарни термини, но реално нищо кой знае какво да не са случи за 90% от хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Ами обяснението много просто.Следва световен финансов крах. Ама тотален. Защото и преди съм го казвал, това натрупване на дългове не може да кара вечно. А колкото повече го отлагат толкова по силно ще гръмне и толковва по зле ще станат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Напълно те разбирам какво имаш в предвид, но тук интересен е въпроса - до кога може така? До кога, ще се печата, даже и при 0 или отрицателни лихви да може да се поддържат разстеж, около 2% инфлация и други важни макро параметри? Мисля, че отговора е докато вече, хората и фирмите не могат да изплащат месечната главница от дълга си... и тогава какво? Или гигантски срив или хиперинфлация? ОК, виждали сме хиперинфлация при войни или пък в малки държави / икономики като България. Но какво означава хипелинфлация на валута като еврото или пък долара или пък йоана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 4 години
На кой му пука за държавния дълг? Държавите казват : Имам да давам, нямам да вземам. Търсят ме, не ги търся. Дълга си расте. Лихвите отрицателни. Никой няма намерение да връща дълга. :)))) Пей сърце. :)). Щракваш на главния компютър и хоп записваш още пари с които правиш "количествени облркчения" :))) Пари бол. То не е като едно време да копаеш злато и сребро или да ги сабираш с данъци и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Развитият свят вече е презадоволен материално, тъй че ръстът на услугите е логичния следващ етап. Аз не го виждам като повод за притеснение, по-скоро очаквам страхотни и вълнуващи нововъведения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
Световната икономика се намира в крехко равновесие----Чак сега ли разбраха някои ?Винаги съм се чудел - как изобщо банковият капитализъм стигна чак до тук, като още в приказката е казано, че животът на Кашчей се крепи "на върха на една игла", толкова е крехък като опорна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 5
Mohave __
преди 4 години
Това равновесие от другата страна се подкрепя от постоянно разрастване на услугите , като дял от БВП . Всяко нещо си има граници . Затова ще е до време - докато се разраства . После хотелиерство , ресторантьорство , фризьорство и екология ............. кепенците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още