IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика се намира в крехко равновесие

Тя се гради върху нестабилната основа на силното потребление, високите цени на активите и голямата задлъжнялост на домакинствата

21:17 | 03.01.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Една от областите на зараза е финансовият сектор. Големите отрицателни шокове подчертават опасността от прекомерното поемане на риск от кредитополучателите и заемодателите. Ако условията на трудовия пазар се влошат, уязвимите домакинства няма да могат да изплащат дълговете си. Увеличават се необслужваните заеми. Банките от своя страна затягат кредитирането, правейки го по-малко достъпно и по-скъпо. Падежиращият дълг става труден за рефинансиране, което засилва натиска върху паричния поток.

Принудителните продажби, фалитите и изземванията на стоки, чието  плащане е просрочено дават начало на спирала от падащи цени сред различните класове активи. Свиването на нетното богатство на домакинствата и намаляването на стойността на обезпеченията водят до още по-малко потребление. Отложените покупки на жилища влияят на строителството. Това има съществено въздействие върху САЩ и еврозоната, където жилищния сектор представлява около една шеста от икономиката.

Там, където банките са основна част от фондовия пазар, като например в САЩ, Великобритания и Австралия, заразата се предава по-нататък чрез понижената печалба на финансовите институции, която натиска цените на акциите и дивидентите. Загубата на нетна стойност и доход допълнително удря потреблението на инвеститорите, които разчитат на този паричен поток.

Засегнати са и държавните финанси. Общата събираемост на данъците спада. Преките приходи, получени от имуществени и финансови трансакции, намаляват. Ако правителството трябва да подкрепя финансовите институции – традиционно следствие от срива при цените на активите - средствата, необходими за рекапитализиране на банките и гарантиране на депозитите, натоварват държавните баланси, които и без това са по-слаби след 2008 г. Отливът на капитали, предизвикан от оттеглянето на чуждестранните инвеститори, свива текущата сметка и подкопава стойността на валутата.

Цикълът продължава през последователни фази, докато се постигне нов баланс. Австралия току-що преживя този процес. Шок, предизвикан от затягането на кредитните условия, доведе до понижение на цените на жилищата, което забави растежа и отслаби финансовия сектор. Намаляването на лихвите с 0,75 проценти пункта, разхлабването на кредитния контрол и правителствените мерки донесоха временна стабилност.

Последните действия на централните банки по света - склонност към разхлабване на паричната политика и възобновяване на количественото облекчаване, отразяват осъзнаването, че политиката трябва да подкрепи цените на активите, с цел защита на потреблението, което представлява около 50% до 60% от БВП в развитите икономики. Проблемът е, че тези политики затвърждават и увеличават дълга, предотвратяват нормалните цикли при цените на активите и увеличават уязвимостта на домакинствата.

Способността да се поддържа това нестабилно по своята същност равновесие остава ключът към перспективите на развитите икономики. Социалното напрежение, под което е поставено това равновесие, от гледна точка на покупателната способност и достъпността на жилищата, все повече се изразява в масови протести по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Е, какво значи да се обезценят спестяванията и дълговете? Ако е някакъв вид силна инфлация, то не само те ще се повлияят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
Нищо особено няма да се случи. Ще се обезценят спестяванията и дълговете и така до края на света. Рентиерите ще са добре може би :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Световен и тотален крах - някой може ли да разпише по-подробно какво значи това. Кой е най-лошия варианти и в какво по-точно се състои? Защото, ако не е написано, това са просто едни думи, които може да значат нещо много сериозно, а може и да означават само едни въздухопарни термини, но реално нищо кой знае какво да не са случи за 90% от хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Ами обяснението много просто.Следва световен финансов крах. Ама тотален. Защото и преди съм го казвал, това натрупване на дългове не може да кара вечно. А колкото повече го отлагат толкова по силно ще гръмне и толковва по зле ще станат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Напълно те разбирам какво имаш в предвид, но тук интересен е въпроса - до кога може така? До кога, ще се печата, даже и при 0 или отрицателни лихви да може да се поддържат разстеж, около 2% инфлация и други важни макро параметри? Мисля, че отговора е докато вече, хората и фирмите не могат да изплащат месечната главница от дълга си... и тогава какво? Или гигантски срив или хиперинфлация? ОК, виждали сме хиперинфлация при войни или пък в малки държави / икономики като България. Но какво означава хипелинфлация на валута като еврото или пък долара или пък йоана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 4 години
На кой му пука за държавния дълг? Държавите казват : Имам да давам, нямам да вземам. Търсят ме, не ги търся. Дълга си расте. Лихвите отрицателни. Никой няма намерение да връща дълга. :)))) Пей сърце. :)). Щракваш на главния компютър и хоп записваш още пари с които правиш "количествени облркчения" :))) Пари бол. То не е като едно време да копаеш злато и сребро или да ги сабираш с данъци и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Развитият свят вече е презадоволен материално, тъй че ръстът на услугите е логичния следващ етап. Аз не го виждам като повод за притеснение, по-скоро очаквам страхотни и вълнуващи нововъведения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
Световната икономика се намира в крехко равновесие----Чак сега ли разбраха някои ?Винаги съм се чудел - как изобщо банковият капитализъм стигна чак до тук, като още в приказката е казано, че животът на Кашчей се крепи "на върха на една игла", толкова е крехък като опорна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 5
Mohave __
преди 4 години
Това равновесие от другата страна се подкрепя от постоянно разрастване на услугите , като дял от БВП . Всяко нещо си има граници . Затова ще е до време - докато се разраства . После хотелиерство , ресторантьорство , фризьорство и екология ............. кепенците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още