IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската икономика прегрява и това е лоша новина за Ердоган

Според инвеститорите Ердоган може да изтегли напред президентските избори през 2019 г., вместо да поема риска от гласуване по време на рязък икономически спад

21:30 | 09.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент има нужда от гаранции, че няма да се появят икономически затруднения, които да застрашат шансовете му на следващите избори

Турската икономика прегрява и това би могло да бъде също толкова голям проблем за президента Реджеп Ердоган, колкото за кредиторите на страната.

Лирата се огъва под тежестта на разрастващия се дефицит по текущата сметка и двуцифрената инфлация на фона на бързо увеличаващия се брутен вътрешен продукт в размер на 851 млрд. долара.

Ердоган, който иска да официализира своето еднолично управление по време на президентските избори следващата година, се нуждае от гаранции, че няма да има трудности, които да застрашат шансовете му, посочва Bloomberg в свой материал.

Признаците за задаващи се проблеми обаче се увеличават. 

Натоварването върху външния дълг на чуждестранните компании представлява около 40% от икономическото производство. Скъпите заеми като този за 7 млрд. долара, който производителят на захарни изделия Yildiz Holding се опитва да предоговори, и неплатените 4,75 млрд. долара, свързани с покупката на водеща турска телекомуникационна компания, започват да повдигат въпроси за състоянието на корпоративните баланси. Проблемите с разплащането ще се отразят и на банките, които представляват една трета от общата стойност на фондовите пазари.

Избор на политики

И докато инвеститорите призовават за по-предпазливи икономически политики, правителството не желае да предприема действия, които биха могли да смекчат движения от потреблението растеж. Валутният курс е първото място, на което ще падне ударът от този избор на политики – лирата поевтиня по време на всички без четири от 15-те години на управление на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

Това започна да струва скъпо на притежателите на чуждестранни облигации и международните банки, които наблюдават намаляване на възвръщаемостта по своите инвестиции след години, в които подкрепяха експанзията на най-голямата икономика в Близкия изток. Това също така подхранва възприятието сред някои инвеститори, че икономиката живее с време на заем преди следващите избори.

По думите на Найджъл Лендъл, стратег към Medley Global Advisors създаването на икономическо забавяне не е в стила на Ердоган. Той също така посочва, че инвеститорите вече си задават въпроса колко дълго може да продължи това без да се стига до корекции или разпродаване на лирата.

Валутата приключи най-лошото си тримесечие за повече от година, достигайки до рекордно ниски стойности миналия месец, след като от Moody’s понижиха още кредитния рейтинг на Турция, предупреждавайки, че краткосрочният фокус на правителството подкопава ефективните политики. От компанията посочват също, че въпреки малката вероятност рискът от криза при платежния баланс е нараснал повече от очакваното преди година.

Лихвени проценти

В опит да запази притока на чуждестранен капитал Турската централна банка увеличи лихвените проценти с повече от 400 базисни пункта от началото на 2017 г.

Но миналогодишните подкрепени от правителството кредитни стимули направиха голяма част от това затягане без значение, увеличавайки ръста при заемите до 40%. Инфлацията е над 10% за осми пореден месец през март – повече от двойно на целите на централната банка.

В същото време последният път, когато Турция разчиташе в такава голяма степен на чуждестранно финансиране, парите бяха евтини, нямаше инфлация в САЩ, а опасността от международна търговска война не тежеше върху настроенията на инвеститорите.

Ако турската валута продължи да поевтинява инфлацията може да достигне 13 или 14 процента, принуждавайки централната банка да увеличи още лихвените проценти, посочва от своя страна професорът по икономически науки Юмит Йозлале.

Още растеж

Очакванията за турболентност в икономиката подхранват спекулациите за предсрочни избори. Според инвеститорите Ердоган, който е на гребена на вълна от националистически настроения след успехи на турската армия срещу сирийските кюрди, може да изтегли напред вота, вместо да поема риска от гласуване по време на рязък икономически спад.

„Той се нуждае икономиката да продължава силния си растеж, за да си гарантира изборен успех“, посочва още Рендъл. Според него е малко вероятно икономиката да има същото добро представяне през 2019 г. ,както през 2018 г., като през този период е възможно да има криза с текущата сметка.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още