Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Турските икономически проблеми засилват притесненията в Египет

Инвеститорите са притеснени, че Египет може да се повлияе негативно от случващото се в Турция

Турските икономически проблеми засилват притесненията в Египет

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата криза в Турция повишава опасенията в Египет за това дали най-голямата държава в арабския свят, която се бори с някои от най-тежките си икономически проблеми от години, може да издържи на спада на доверието на развиващите се пазари в световен мащаб, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През последните дни египетският фондов пазар удари най-ниската си точка тази година - провал, задействан от разследване за търговия с вътрешна информация, в което са замесени хора, свързани с две от най-големите инвестиционни къщи в страната.

Същевременно спадът се дължи и на опасенията от повлияване от Турция, чиято валута понижи стойността си с 40 на сто спрямо долара през тази година.

Още по темата

Намаляването на разходите от правителството и девалвираната валута от 2016 г. насам понижиха жизнения стандарт в Египет чрез покачването на цените и застоя на заплатите. Държавният дълг на Египет възлиза на 86% от брутния вътрешен продукт на страната и е сред най-високите в света, а правителството скоро планира да вземе нови заеми.

“Огромен проблем е, ако не можем да се справим с международния дълг”, коментира заместник-министърът на финансите на Египет Ахмед Кушук в скорошно интервю.

По думите му Египет е предприел правилните стъпки, за да остане привлекателен за международните инвеститори.

“Представете си, че това се беше случило преди нашата програма за реформи”, посочва той, като твърди, че влиянието на турската криза е било заглушено от икономическата реформа, подета от правителството.

Кушук посочва, че египетските власти наблюдават отблизо как Турция се затруднява в справянето с кризата си. В четвъртък Турция сви прогнозата за икономическия си растеж, а миналата седмица централната банка опроверга президента Реджеп Тайип Ердоган и повиши референтния си лихвен процент до 24%, за да ограничи покачващите се цени.

Инвеститорите се опасяват, че други развиващи се икономики могат да страдат от същите неприятности като Турция. В Аржентина много чуждестранни инвеститори решиха да избягат, в резултат от нарастващата инфлация заради скока на лихвените проценти в САЩ и засилването на долара. 

“Мисля, че несигурността е заразна”, коментира Джейсън Туви, старши икономист в Capital Economics в Лондон.
 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

8
 
6
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Египет се притеснява , но ние НЕ!

НАДЦЕНЕНИЯ ЛЕВ на фона на обезценяващата се лира прави шопинга в Турция един от привлекателните начини бедния българин да НАПАЗАРИ ЕВТИНО не от нашите вериги , а от турските.

Разбира се, че това води и до износа на валута на което никой не обръща внимание.

За сметка на това печатницата на БНБ работи като при режим на хиперинфлация БЪЛВАЙКИ НОВИ ПРЕСНИЧКИ КУПЮРИ С ПОРЕДНИ НОМЕРА.

Предлагам на тези които се интересуват от данните на УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО НА БНБ да погледнат с какъв темп нараства паричната маса през ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ МЕСЕЦА.

ЩЕ КОНСТАТИРАТ ТЪЖНАТА ИСТИНА, ЧИ ИНФЛАЦИЯТА НА ГОДИШНА БАЗА ГОНИ 25 % !!!!!!!!!!!!!!!

Не се наемам да предсказвам как ще завърши това ОЛИМПИЙСКО БЪЛГАРСКО СПОКОЙСТВИЕ, но идва зима която ще е доста забавна.

ТЕНДЕНЦИЯТА КЪМ НАМАЛЯВАНЕ ОБХВАТА НА НОСЕЩИТЕ ДАНЪЧНАТА ТЕЖЕСТ Я ОЧЕВАДНА И ВОДИ ДО ТАМ , ЧЕ СЕ СВИВА СЪБИРАЕМОСТТА.

Бодряшко декларираните ИЗЛИШЪЦИ във бюджета са в резултат от ЗАЛОЖЕНИТЕ ПАРАМЕТРИ КОИТО УМИШЛЕНО СА ПОДЦЕНЕНИ.

РАНО или КЪСНО тази политика на безхаберие ще даде НЕИЗБЕЖНИЯ КАТАСТРОФИЧЕН резултат.
23
 
0
 
2
преди 4 месеца
Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми.

Това е мястото, където започнах...>>>>> Ecash10.COM
15
 
4
 
1
преди 4 месеца
Египет не страда от проблеми на други.
Египет страда от местната проява на разпространена в света държавна грешка за Централна банка без защита от щети.
При запазването на държавната грешка щетите в Египет се увеличават, защото няма защита от щети.

Още от Анализи
Как Берлин и Париж искат да създадат индустриални шампиони?