IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във възстановяването на еврозоната има още много живот

Европейската икономика може да настигне американската и британската

08:10 | 27.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Досега тази година светлината на пандемичното възстановяване бе върху САЩ и до известна степен дори Обединеното кралство. Но може би е време европейската икономическа костенурка да настигне зайците, пише Маркъс Ашуърт за Bloomberg.

Проучванията сред мениджърите по доставките са може би най-добрата оценка за това как се справя една икономика. Макар че данните далеч не дават точна картина, те очертават посоката. Публикуваните в понеделник данни за големите развити страни - предварителни за август - показаха забележима разлика между стабилния растеж на еврозоната (въпреки отклонението надолу в германската промишленост) и избледняващото възстановяване в САЩ и Великобритания. Секторите на услугите в двете страни се сринаха лошо този месец поради недостиг на персонал и широко разпространени проблеми с логистиката. Ефектът от големите фискални стимули може да отшуми бързо.

Европа се държи сама по интересни причини. Първо, въпреки че програмата за ваксиниране в Европейския съюз претърпя неприятно начало, тя набра скорост, позволявайки на икономиката да се отвори. Второ, дългоочакваният възстановителен фонд NextGenerationEU в размер на 800 милиарда евро тепърва започва да се развива с многомилиардни грантове, насочени към на най-нуждаещите се страни. Италия получи първия си транш от 25 милиарда евро в средата на август. Трето, поради силния долар, експортно ориентираната икономика на еврозоната получи глътка въздух, което стимулира възстановяването.

Има и друг фактор: какво се случва ако Федералният резерв не се посвени да започне свиване на мащабната си програма за закупуване на облигации (QE) тази година, предизвиквайки негативни ефекти. Може да научим повече на годишната среща на централните банкери, организирана тази седмица от Федералния резерв в Джаксън Хол, Уайоминг - или пък не. Но тъй като Европа изостава значително във възстановяването си от пандемията - и бе в много по-слабо състояние, навлизайки в кризата с няколко държави на ръба на рецесията - рисковете от преждевременно оттегляне на стимулите за нея са много по-големи.

Но президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предприе бързи мерки за имунизация на блока срещу тези рискове, доколкото е практически възможно. По-рано това лято тя предприе цялостен преглед на монетарния арсенал на ЕЦБ и опростяване на инфлациинната й цел от 2%. Това ще даде на управителния съвет на банката много повече гъвкавост, за да избегне ударите, ако условията отново станат неблагоприятни. На срещата на ЕЦБ на 9 септември без съмнение ще има оживени коментари от ястребите в ръководството, но те остават в малцинство.

Тъй като Пандемичната програма за извънредни покупки (PEPP) трябва да изтече през март, трябва да има план за непредвидени ситуации, за да се осигури плавен преход към съществуващата отпреди Програма за покупка на активи. Гъвкавостта на PEPP - като размер и способност да се купуват не толкова ограничени суми от дълга на отделна държава - ще трябва да бъде предадена на наследника й. Но Лагард и главният икономист Филип Лейн гарантираха, че паричните стимули са изобилни и достатъчни за срока. Това от своя страна ще направи така, че фискалните амуниции на NextGenEU да наберат повече инерция и да задвижат възстановяването.

Ясно е, че част от вятъра в платната на американското възстановяване стихна. Анализаторите от Goldman Sachs ревизираха надолу прогнозите за растежа в САЩ за третото тримесечие до 5,5% от 9%. Прогнозата за цялата година бе намалена от 6,4% на 6%; прогнозата за 2022 г. беше незначително повишена. Подобен модел се наблюдава във Великобритания, където ръстът от4,8% през второто тримесечие вероятно ще спадне наполовината през третото; растежът през втората половина на годината може да разочарова допълнително.

Оценките за Европа обаче може да бъдат преразгледани леко нагоре, както показва месечното проучване на Bloomberg сред 50 европейски икономисти. Европейската комисия през юли преразгледа нагоре очакванията си за растежа тази година до 4,8%, и 4,4% през 2022 г., въпреки че обичайният двигател за европейския растеж - германската промишленост - има трудноси успоредно с останалата част от индустриалния свят поради недостига на чипове и забавянето на търсенето от Китай.

Европейските акции следват отблизо печалбите в САЩ тази година по основателна причина; те също се представят много по-добре както от британските, така и от азиатските фондови пазари. Във възстановяването на еврозоната има още много живот. Не отписвайте костенурката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
т.е. има мнооого пари за излапване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
korn
преди 2 години
И да не ги настигне, голяма работа. По добре костенурка, отколкото заек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Във възстановяването на еврозоната има още много живот > 2 птички си летели, едната синя, другата надясно. Европейската икономика може да настигне американската и британската > Пеше, не се натягай, много си бял за CNN. Откога британската стана повече от ЕС ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още