Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Загубата на кафяво финансиране при банките може да бъде компенсирана от зеленo

Те наистина отварят крановете за зелено финансиране, но все още не затварят тези за изкопаемите горива

Загубата на кафяво финансиране при банките може да бъде компенсирана от зеленo

Снимка: Bloomberg

Докато бизнесът се подготвяше за климатичната среща на ООН в Глазгоу (COP26) миналата година, една от големите европейски банки пусна актуализация за това как планира да допринесе за борбата с глобалното затопляне, пише Пилита Кларк за Financial Times.

Швейцарската UBS група заяви, че е станала член-основател на новия Банков алианс за нетна нула, организиран от ООН клуб от предимно западни банки, ангажирани да декарбонизират своите портфейли. „Ще публикуваме изчерпателен план за климатични действия по-късно през годината, като поставим научно обосновани цели, включително междинни етапи“, обявиха от UBS. Това беше през април. Но нямаше нов план за действие до края на 2021. Сега банката казва, че целта е март тази година.

Едно от обясненията за забавянето е, че климатичната програма трябва да се впише в по-широката стратегическа визия на UBS, която новият главен изпълнителен директор Ралф Хамърс трябва да разкрие през февруари. Но изоставането отразява и по-широка дилема в индустрията: огромният обем работа, пред която са изправени банките, докато се стремят към нетни нулеви ангажименти, които трябва да направят 2022-ра годината, в която финансирането на изкопаеми горива става по-видимо - и обезпокоително - от всякога.

„Това е огромна задача“, коментираа Йорг Айгендорф, ръководител за комуникациите и устойчивостта в Deutsche Bank. Членството в алианса за нетна нула изисква от банката да изчисли и моделира въглеродния отпечатък на кредитен портфейл на стойност милиарди евро, който ще разкрие до края на 2022 г. „Това ще донесе много по-голяма прозрачност и контрол от регулаторни органи, политици, инвеститори и широката публика“, посочва Айгендорф.

Може би не мислите, че това ще има голямо значение, като се има предвид тенденцията към зелено финансиране. През 2021 г. възобновяемите енергийни източници и други благоприятни за климата проекти за първи път получиха повече облигации и заеми, издадени от банки, от сектора на изкопаемите горива, като още подкрепа е напът. Deutsche Bank, JPMorgan Chase и HSBC са сред повече от дузина банки, чиито годишни ангажименти за зелено финансиране сега надхвърлят подкрепата им за изкопаемите горива през 2020 г., изтъква фирмата за финансови изследвания Autonomous.

Определенията за зелено финансиране могат да бъдат щедри, но посоката на движение към зеленото изглежда ясна - с изключение на едно нещо. Банките може да отварят крановете за зелено финансиране, но далеч не ги затварят за изкопаемите горива. Според проучване на неправителствени организации 60-те най-големи банки от частния сектор в света са вложили повече от 3,8 трилиона долара в нефтения, газовия и въглищния сектор след Парижкото споразумение за климата от 2015 г. И много от тези средства бяха насочени към петролни и газови компании с големи планове за разширяване.

Без признаци на бърза промяна банките са изправени пред двойна трудност при излагането на финансирането си за изкопаемите горива на по-висок контрол - и на обвинения в климатично злодейство - без да покажат как биха могли в крайна сметка да го намалят.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 3 месеца
Дано загубата на кафяво финансиране да не се отрази в повече кафяво по гащите само...

Още от Анализи
АЦБ не трябва да спестява неприятната истина