IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси се заразиха от възхода на Wall Street

Повечето сектори в Токио се движеха на положителна територия въпреки силната йена

11:12 | 15.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси се разписаха с повишения в четвъртък, заразени от възхода на Wall Street, пише CNBC. Американските акции поскъпнаха силно в сряда, записвайки четиридневна серия от повишения благодарение на подем в банковия и технологичния сектор. Това се случи въпреки силното нарастване на доходността по американските държавни ценни книжа. 

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 добави 1,47% към стойността си до 21 464,98 пункта. Повечето сектори се движеха на позитивна територия въпреки силната йена. Акциите на Sony поскъпнаха с 1,87%, а на Mitsubishi UFJ Financial Group - с 1,82%.

Производственият сектор също се радваше на интереса на инвеститорите. Fanuc Manufacturing и Komatsu отчетоха повишение в цената на книжата си съответно с 2,1% и 3,95%.

В Австралия местният измерител S&P/ASX 200 отчете ръст от 1,16% до 5 909 пункта. Сред най-добре представящите се сектори бяха енергийният и суровинният, както и производителите на злато. Минните компании Rio Tinto и BHP регистрираха движение в посока нагоре на книжата си съответно с 4,06% и 3,56%.

Акциите на австралийския застраховател Suncorp поевтиняха с 2,4%, след като компанията отчете понижение на нетната си печалба за полугодието с 15,8% до 452 млн. австралийски долара (358  млн. долара).

Енергийната компания Origin Energy отчете повишение в цената на книжата си с 6,86% на фона на ръст от 51% на печалбата й за полугодието до 1,49 млрд. австралийски долара (1,18 млрд. долара).

В Хонконг HangSeng се придвижи на положителна територия с 1,97% до 31 115,43 пункта. Финансовият, индустриалният и търговския сектор бяха сред най-добре представилите се в рамките на сесията. Акциите на China Construction Bank и  HSBC поскъпнаха съответно с 4,69% и 2,01%.

Пазарите в Китай, Южна Корея, Тайван и Виетнам са затворени по случай посрещането на Лунната Нова година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mohave
преди 6 години
Чиста зараза ! Ем централните банки им казаха , да издишат полека , за да няма после .............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още