Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow нарасна с над 250 пункта и записа 4 поредни сесии на зелено

Основните американски борсови индекси заличиха натрупания до момента спад през 2018 г.

Dow нарасна с над 250 пункта и записа 4 поредни сесии на зелено

Снимка: Архив Ройтерс

Американските акции поскъпнаха силно в сряда, записвайки четиридневна серия от повишения благодарение на подем в банковия и технологичния сектор. Това се случи въпреки силно нарастване на доходността по американските държавни ценни книжа, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average затвори с повишение от 253,04 пункта до 24 893,49 пункта, след като по-рано по време на сесията загуби 150 пункта. Книжата на Goldman Sachs оказаха най-силна подкрепа на индекса, поскъпвайки с 2,8%. Така индексът, който следи цените на акциите на 30 компании, заличи натрупания до момента спад през 2018 г.

Широкият индекс S&P 500 се покачи с 1,3% до 2 698,63 пунка, след като финансовият и технологичният сектор нараснаха с по над 1,5 на сто. Поскъпнаха акциите на Bank of America, J.P. Morgan Chase, Citigroup и Morgan Stanley. Индексът също вече е  на плюс за 2018 г.

Технологичният индекс Nasdaq composite напредна с 1,9% до 7 143,62 пункта благодарение на нарастване на цените на книжата на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet.

"Почти изглежда сякаш пазарът осъзнава, че икономиката все още се справя добре", коментира пред CNBC Раян Детрик, старши пазарен стратег в LPL Financial. Той обаче допълва, че пазарът "все още е в процес на отлепване от дъното... Ще има още волатилност в бъдеще."

Първоначално американските борси отвориха с понижения заради по-силните от очакванията данни за инфлацията в страната. Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,5% през януари, докато анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха повишение от 0,3%. Освен това излязоха и данни, които разкриха, че продажбите на дребно миналия месец са били по-слаби от очакванията.

"С тези икономически данни имаме най-лошия възможен сценарий", коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley FBR. "Имаме по-гореща от очакванията инфлация и по-слаби продажби на дребно. За съжаление, индексът на потребителските цени получава много повече внимание от обичайното заради последните данни за ръст на заплатите.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна силно след публикуването на данните и достигна 4-годишен връх над 2,91%.

Европейските борсови индекси също приключиха днешната сесия със силни повишения, докато в Азия движенията бяха разнопосочни.

Фючърсите на златото поскъпнаха с 0,8% до 1 326,40 долара за тройунция.

Доларовият индекс се понижи с 0,2% до 89,536 пункта.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
37 хил. долара е средната годишна заплата на служител от ФБР