IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари затвориха на червено след уволнението на Тилърсън

Отражение върху борсите продължава да оказва и опасността от търговска война между САЩ и Китай

11:26 | 14.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борсовата търговия на азиатските пазари приключи на червена територия в сряда след отстраняването на американския държавен секретар Рекс Тилъръсн по-рано предишния ден и продължаващите спекулации за възможна търговска война между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове в Токио Nikkei 225 отбеляза понижение от 0,87%, или 190,81 пункта, завършвайки борсовата сесия на ниво от 21 777,29 пункта. От своя страна по-широкият показател Topix се понижи с 0,45%, като по-голяма част от секторите му бяха на червено. Изключение беше индексът Topix iron and steel, който се покачи с 0,08%.

В Сеул бенчмаркът Kospi също завърши деня със спад от 0,34% до 2486,08 пункта. Производителите на автомобили се радваха на добро представяне, коието обаче не успя да компенсира загубите в други сектори. Технологичните компании изпратиха смесени сигнали, като гигантът Samsung SDI приключи борсовата сесия с увеличение в цената на акциите си от 2,23%.

В Китай пазарите отразиха тревогите на инвеститорите от възможна търговска война със САЩ. Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 1,37%, като сред губещите са и обикновено силните сектори на финансите и технологиите. 

В континенталните части на страната пазарите бяха под напрежение въпреки публикуваните вчера данни за индустриалното производство и инвестициите в дълготрайни активи, които надминаха очакванията. Индексът Shanghai composite отбеляза понижение от 0,57% и завърши сесията на ниво от 3291,26 пункта. По-малкият показател Shenzhen composite спадна с 0,89% до 1878,51 пункта.

В Сидни местният индекс ASX/S&P 200 изгуби 0,66%, достигайки до 5935,30 пункта, като умерените ръстове в цените на акциите на Rio Tinto и BHP не можаха да го подкрепят нагоре.

Загубите на азиатските борси продължават негативната тенденция на Wall Street, след като по-рано вчера американският президент Доналд Тръмп обяви, че сваля от поста държавния секретар Рекс Тилърсън и на негово място назначава досегашния директор на ЦРУ Майк Помпейо.

Отстраняването на Тилърсън „накара някои да се притеснят, че така се дава зелена светлина на служителите в администрацията да настояват за по-протекционистки мерки“, посочиха по-рано в сряда от компанията за икономически и пазарни проучвания ANZ Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още