IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия завършиха на червено след решението на Фед

Nikkei се раздели с близо 600 пункта на фона на пониженията при акциите на производителите на микропроцесори

11:01 | 20.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси завършиха с понижения днешната сесия на фона на снощното решение на Федералния резерв на САЩ да повиши за четвърти път през тази година основните лихви, съобщава CNBC. 

В сряда Централната банка на САЩ реши да увеличи лихвите с четвърт процентен пункт до диапазона 2,25-2,5%, като банкерите посочиха като аргумент за решението си затегнатия пазар на труда и здравословния икономически растеж.

От Фед смятат, че рисковете пред икономиката са сравнително балансирани, като се ангажира да продължи да наблюдава развитието на глобалната икономика и да оценява икономическите перспективи.

На фона на тази новина японският индекс на сините чипове Nikkei 225 изтри 595,34 пункта, или 2,84%, от стойността си, завършвайки сесията на ниво от 20 392,58 пункта.

Акциите на корпорацията SoftBank отново поевтиняха с 4,72 на сто, само ден след разочароващия старт на борсата на нейното мобилно звено. Цената на неговите книжа успя да се възстанови от понижението от 8% през първите часове на сесията, приключвайки с ръст от 1,09%.

На китайските борси континенталният измерител Shanghai Composite отчете спад от 0,52% до 2536,27 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng се понижи с 249,54 пункта, или 0,96%, до 25 615,85 пункта.

Китайската централна банка реши да запази краткосрочните лихвени проценти по кредитите стабилни, ден след като обяви, че ще предприеме мерки за насърчаване на кредитите за малките компании.

На фона на тази новина акциите на Industrial and Commercial Bank of China и Agricultural Bank of China поевтиняха съответно с 1,88% и 0,57 на сто.

В Южна Корея местният бенчмарк Kospi отбеляза спад от 0,90 на сто до 2060,12 пункта. Цената на акциите на LG Electronics се понижи с 4,13%. Анализаторът към NH Investment and Securities Джон Коу е отчел 15-процентен спад на годишна основа при оперативната печалба за четвъртото тримесечие на LG, посочвайки като причина слабите резултати на звената за производство на телевизори и смартфони.

азия азия

В Австралия индексът ASX 200 се понижи с 1,34 на сто до 5505,80 пункта, а акциите на Australia and New Zealand Banking Group и National Australia Bank поевтиняха съответно с 1,63% и 0,99%.

Подобна е ситуацията и при Commonwealth Bank of Australia и Westpac, където цените на книжата им отбеляза спад съответно с 0,69 на сто и 1,07%.

Във фокуса на инвеститорите се оказа и сериозното понижение в стойността на акциите на азиатските производители на микропроцесори.

Книжата на SK Hynix и Taiwan Semiconductors Manufacturing Co поевтиняха съответно с 2,82% и 2 на сто.

Цената на акциите на Tokyo Electron се понижи с 4,3 на сто, докато стойността на книжата на Advantest отбеляза спад от 3,91%.

Причината за негативните резултати при въпросните компании е 8-процентното поевтиняване на акциите на американската Micron Technology от сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още