Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Хонконг отчита най-бързия си икономически растеж от 2010 г. насам

БВП на специалната административна територия се разширява със 7,8% през първото тримесечие спрямо същия период на предходната година

Хонконг отчита най-бързия си икономически растеж от 2010 г. насам

Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на Хонконг изплува на повърхността, като отчете най-бързия си растеж от 2010 г. Насам. Градът се възстановява изключително силно от пандемията и социалните вълнения, които я предхождаха, пише Bloomberg.

След спад в продължение на рекордните шест тримесечия брутният вътрешен продукт (БВП) на специалната административна територия нараства със 7,8% през първото тримесечие спрямо година по-рано, показват данните, публикувани в понеделник. Това надминава всички оценки в проучване на икономисти от Bloomberg.

Макар че данните са отчасти изкривени от миналогодишната ниска база, когато икономиката беше блокирана заради вируса, ръстът на тримесечна база - по-добро отражение на инерцията на растежа, също надминава очакванията, като достига 5,3% - значително над прогнозата от 0,7%.

Още по темата
Хонконг успя да издържи на най-предизвикателния икономически двугодишен период в историята си, като отчете безпрецедентни годишни свивания през 2019 и 2020 г. Тогава градът се сблъска с политически сътресения, последиците от влошените отношения между САЩ и Китай, както и пандемията.

Икономиката започва да показва признаци на по-силно възстановяване, тъй като износът се покачва и потребителските разходи нарастват. Износът достига над 400 милиарда хонконгски долара (51,5 милиарда щатски долара) за първи път през март, докато безработицата се понижава най-силно от 2003 г. насам, като отстъпва от 17-годишния връх. Продажбите на дребно по стойност са скочили с 30% през февруари, което е първото увеличение на този показател от януари 2019 г.

Финансовият министър Пол Чан смята, че икономиката ще се разшири с от 3,5% до 5,5% през 2021 г.

Градът продължава да се бори с трайно нисък процент на ваксинирани лица вследствие на недоверчивостта сред населението, което потенциално се оказва пречка в усилията на Хонконг да победи пандемията.

Още новини можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Еднократен икономически тласък подобрява живота на хората и след десетилетие