IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски депутат: Неомъжените жени са бреме за страната

Миналата година процентът на децата в Япония достигна най-ниското си ниво от над сто години

19:30 | 11.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Депутат от управляващата партия в Япония беше обвинен в сексизъм, след като заяви, че младите японски жени трябва да имат повече деца или ще се превърнат в бреме за държавата, предава ВВС.

На заседание на Либерално-демократическата партия Канджи Като заявил, че младите жени трябва да имат поне по три деца. Впоследствие той се отметна от коментарите си, съобщават местните медии.

Миналата година процентът на децата в Япония достигна най-ниското си ниво от началото на воденето на статистика преди повече от сто години. Финансовите и други стимули за насърчаване на създаването на по-големи семейства нямаха голямо въздействие.

Като заявил, че когато произнася сватбена реч, казва на булката и младоженика да създадат поне три деца. „Нуждаем се от три или повече деца от тези хора, за да компенсират двойките, които не могат да имат деца, каквото и да правят“, казал той.

72-годишният депутат, който е баща на шест деца, допълнил, че когато срещне жена без намерения да се омъжва, й казва, че ще се озове в дом за възрастни хора, плащан с данъците на децата на други хора.

Редица депутатки в японския парламент се оплакаха, че изказването е било сексистко. „Това е точно сексуален тормоз“, заяви една от тях, Маиниши Шинбун, по време на заседанието.

Първоначално Като заявил, че няма намерения да се отмята от думите си, като допълнил, че повишаването на раждаемостта е „най-важният въпрос пред нашата страна“, съобщава местният вестник Asahi Shimbun.

Впоследствие обаче депутатът публикува съобщение, в което заявява: „Извинявам се, ако думите ми са създали погрешно впечатление. Въпреки че никога не съм имал намерение да дискриминирам жени, аз оттеглям думите си, защото те може да са били интерпретирани като дискриминация“.

Не за първи път възрастен представител на Либерално-демократическата партия заявява, че японските жени имат дълг към държавата да раждат повече деца.

Миналата година в Япония се родиха само 941 хил. бебета, което е най-ниският брой от началото на воденето на статистика през 1899 г.

През април тази година в страната e имало 15,53 млн. деца под 15-годишна възраст спрямо 170 хил. предишната година, съобщи министерството на вътрешните работи. Японското правителство опитва да улесни майките да продължат работа след раждането.

Миналата година местна жена политик доведе бебето си на заседание на градски съвет, за да покаже колко е трудно за жените да съчетават кариерата с отглеждането на деца.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Явно не отчита приходите на порно индустрията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Dr.Justice
преди 5 години
ами този младеж на 72 години, задал ли си е въпроса защо?? Неговите девойки колко деца искат??? Модерната японка не иска японец (традиционалист)!!! Но за добро и лошо традицията влияе много..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още