IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар няма да е част от военни действия срещу Иран

Вицепремиерът и министър на отбраната на Катар Халид ал Атия предупреди, че започването на война с Иран може да е много опасно

14:14 | 03.06.18 г.
<p>
	Доха, Катар. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доха, Катар. Снимка: Архив Ройтерс

Катар няма да е част каквито и да е военни действия срещу Иран. Това предупреди висш катарски представител на форум по въпросите на сигурността в Сингапур, предаде Асошиейтед прес.

Вицепремиерът и министър на отбраната на Катар Халид ал Атия заяви, че Катар има много различия с Иран, но това не означава, че "ние ще отидем и ще подпалим война" в региона, пише БТА.

Той предупреди, че когато трета страна се опитва да тласка региона или някоя страна от региона да започне война с Иран, това може да бъде много опасно. Вицепремиерът спомена конкретна страна, но той може би визираше съперника на Иран - Саудитска Арабия, която оглави блокада на страните от Персийския залив срещу Катар през юни миналата година, обвинявайки Доха в подкрепа на екстремисти и в отказ да прекъсне връзките си с Техеран.

"Иран е до нас. Ние трябва да повикаме Иран, да поставим всички въпроси на масата и да започнем да дискутираме, за да постигнем мир вместо война", заяви катарският дипломат.

В отговор на въпрос дали катарски авиобази могат да бъдат използвани за въздушни удари срещу Иран, Ал Атия каза, че неговата страна не е "фен на войната" и подкрепя диалога.

В Катар има 10 000 американски военни, разположени във военновъздушната база Ал Удеид, за да участват в кампанията срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия и като част от войната в Афганистан.

Ал Атия призова за запазване на споразумението по иранската ядрена програма от 2015 г. и каза, че всеки трябва да се придържа към него. Катарският представител допълни, че страната му е твърдо против тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още