IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обмисля да намали наполовина митата върху пътническите автомобили

Според източници те могат да бъдат съкратени до 10% или 15% от сегашните 25%

11:15 | 26.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти обмислят предложение за съкращаване с повече от 50% на вносните мита върху пътнически автомобили, съобщават източници пред Bloomberg. Ако мярката бъде въведена, това ще даде тласък най-вече на продажбите на луксозни марки като BMW и Lexus.

Държавният съвет на Китай обмисля предложението за намаляване на налога върху вносните коли до 10% или 15%, посочват още запознатите с въпроса. В момента митата са в размер на 25%. Според източниците е възможно решението да бъде обявено още следващия месец.

Ходът на Пекин идва в момент, когато инвеститорите се притесняват от избухването на възможна търговска война между Китай и САЩ, след като двете страни вече обявиха, че са подготвили въвеждането на вносни мита една срещу друга за стоки за десетки милиарди. В същото време Пекин продължава плановете си за отваряне на своята финансова и автомобилна индустрия.

По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп обяви, че изпраща за преговори в Китай своя финансов министър Стив Манучин, който трябва да замине до дни.

От по-ниските вносни мита полза ще имат и марки като Mercedes-Benz и Porsche, тъй като техните модели ще станат по-конкурентни на автомобилите местно производство.

Властите в Пекин се вслушаха в продължаващите с десетилетия молби на автомобилните компании за по-голям достъп до пазара на фона на подготвяна експанзия в чужбина на китайските производители. Миналата седмица китайските власти обявиха, че ще позволят на чуждестранни производители на коли да притежават повече от 50% от местни предприятия, стимулирайки международни компании, които искат по-голям дял от най-големия автомобилен пазар в света.

По-рано този месец китайският президент Си Дзинпин повтори ангажимента си да намали вносните мита върху превозни средства до края на годината, без обаче да разкрива в какъв размер ще бъде съкращението.

Миналата година в Китай са били внесени 1,22 млн. автомобила, което представлява около 4,2% от общите продажби в страната от 28,9 млн. коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още