IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отваря банковата си система за частни инвеститори

Печалбата на индустриалните компании през април се е свила с 2,2% на годишна база при ръст от 4,5% през март

12:22 | 28.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай отваря банковата си система за частни инвеститори

Китай отвори банковата си система за частни инвеститори в пореден ход, насочен в подкрепа на икономическия растеж, съобщи ВВС, като цитира китайския вестник China Daily, който на свой ред се позовава на изявление на Китайска банкова регулаторна комисия.

През уикенда от комисията обявиха, че частните инвеститори ще имат същите права като държавните фирми при инвестиране в китайски банки.

Въпреки силния икономически ръст в страната критиците твърдят, че разширяването е затруднено от неефективния банков сектор.

Напоследък Китай отвори и други сектори като например енергийния и телекомуникационния. Надеждите са, че чрез привличането на нови чужди инвестиции страната ще може да стимулира нов и продължителен етап в икономическото си развитие.

От банковата регулаторна комисия посочват, че биха искали да подсилят кредитирането и да увеличат ефективността и прозрачността на банковия пазар.

Според новите правила инвеститорите в частния сектор ще могат да закупуват дялове в испанските банки по няколко начина, включително чрез вложения в акции, закупуване на части от нови емисии, прехвърляне на ценни книжа, сливания и придобивания.

От ВВС припомнят, че през април китайският премиер Уън Дзябао, който ще освободи поста в края на годината, заяви, че страната трябва да разбие монопола на държавните банки, тъй като те генерират печалби „прекалено лесно“, без обаче да кредитират бизнеса в достатъчна степен. Проблемът е най-сериозен при отпускането на кредити за дребния и средния бизнес, което доведе до ръст на незаконното кредитиране въпреки желанието на политиците то да бъде ограничено в максимална степен.

Междувременно китайското Национално статистическо бюро, цитирано от Bloomberg, съобщи, че печалбите на индустриални компании в страната през април на годишна база са се свили с 2,2% до 407,6 млрд. юана (64,2 млрд. долара), тъй като забавящата се икономика е повлияла неблагоприятно на търсенето. През март те бяха регистрирали ръст от 4,5%.

„Китайската икономика се забавя, така че ръстът на печалбите през тази година също ще бъде по-бавен“, заяви Лу Джънуей, главен икономист в шанхайския филиал на Industrial Bank Co. „Темпото може да се ускори в известна степен през следващите месеци, ако икономиката се върне към досегашните нива на ръст, след като стимулиращите мерки започнат да действат“, добави той.

По думите му ръстът на печалбите на индустриалните компании вероятно ще бъде между 10% и 20% при 25,4% през 2011 г.

Тези печалби се свиват с 1,6% на годишна база за първите 4 месеца на годината до 1,45 трилиона юана, сочат данните на статистическото бюро. Продажбите обаче са нараснали с 12,7% до 27 трлн. юана.

За първото тримесечие общите загуби на стоманодобивните компании в страната са на стойност над 1 трлн. юана, става ясно от данни, публикувани от Китайската асоциация на производителите на желязо и стомана.

Размерът на печалбите на китайските индустриални компании отразява данни за 41 фирми. От миналата година статистическото бюро повиши минималното ограничение за обема на годишните продажби на компаниите, включени в изследването, на 20 млн. юана от дотогавашните 5 млн. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още