IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на китайските банки през 2011 г. е нараснала с 39%

Приходите от отпуснати кредити и други финансови услуги са компенсирали увеличения брой фалити вследствие на икономическото забавяне

13:01 | 24.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на китайските банки през 2011 г. е нараснала с 39%

През 2011 г. печалбата на китайските банки е нараснала с най-бързия си темп от 4 години, тъй като приходите от отпуснати кредити и други финансови услуги компенсират увеличения брой фалити вследствие на икономическото забавяне, съобщава Bloomberg.

През миналата година, финансовите институции в Китай, включително банките за развитие, търговските банки, земеделските кооперативи за кредитиране и чуждестранните банки, са спечелили общо 1,25 трлн. юана (198 млрд. долара), или с 39% повече от миналата година, съобщава Китайската комисия за банков надзор в годишния си доклад.

Акциите на 8-те най-големи китайски банки са поскъпнали средно с 54% от достигнатото през октомври миналата година 30-месечно дъно, след като опасенията за дълговата криза в еврозоната започнаха да се разсейват.

Усилията на най-голямата азиатска икономика да укрепи рисковите буфери в банковия сектор, като в същото време овладее инфлацията, повишиха цената за кредитирането, отслабиха пазара на недвижимите имоти и предизвикаха серия фалити.

През 2011 г. китайската икономика нарасна с 9,2%, след ръст от 10,4% през 2010 г.

През миналата година китайските банки са предоставили нови заеми в размер на 7,47 трлн. юана, което е с 6% по-малко, отколкото през 2010 г.

През 2012 г. банките трябва да поддържат премерен ръст на кредитирането, както и да увеличат подкрепата си за малкия и среден бизнес и ключови инфраструктурни проекти, се казва в доклада на Китайската комисия за банков надзор.

В края на миналата година лошите кредити в китайския банков сектор достигнаха 1,05 трлн. юана, или 1,8% от всички отпуснати заеми, съобщават регулаторите.

Банките трябва да увеличат усилията си за ограничаване на рисковете, свързани с инструментите за финансиране на регионалните правителства и сектора на недвижимите имоти, се посочва в доклада.

Рисковете, свързани с кредитирането на строителния сектор в Китай нарастват, тъй като много компании имат високи нива на задлъжнялост и са изправени пред ликвидна криза поради понижаващите се цени на недвижимите имоти, коментира Лю Минкан, бивш председател на банковия регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още