IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече китайски строители обявяват фалит

Засега банкрутите са съсредоточени в южните провинции, но може да се разпрострат в цялата страна

12:36 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Все повече китайски строители обявяват фалит

Увеличават се фалитите на китайски строителни предприемачи, съобщи Ройтерс, като се позова на публикация в South China Morning Post.

Най-уязвими са по-малките строителни фирми, които пострадаха сериозно след въвеждането от правителството на рестриктивните мерки за овладяването на растящите цени на имотите.

Guangdeye Property Development, строителна фирма, базирана в Шундъ в южната китайска провинция Гуандун, е изпаднала в несъстоятелност заради неплатени дългове, посочва изданието.

Преди това в Ханджоу, столицата на провинцията Джъдзян, местните водещи строителни компании Hangzhou Jinxiu Real Estate и Hangzhou Glory Real Estate също обявиха фалит.

Строителните фирми в Китай са над 60 хил. Анализатори очакват да фалират повече от непубличните компании, което пък ще облагодетелства големите публични дружества като China Vanke и Evergrande Real Estate.

Дзинсун Ду, анализатор на пазара на имоти в Китай от Credit Suisse, коментира, че банкрутите на строителни фирми ще се разпрострат и из други градове на страната, не само на юг.

Данните на съдилищата обаче показват, че компаниите се опитват да останат в бизнеса. „Исторически погледнато повечето малки компании просто взимат, каквото могат, и изчезват, а не обявяват фалит“, коментира Дзинсун.

Много от затруднените строителни фирми в Китай прибягват до продажбата на активи, за да си изплатят дълговете. Greentown China Holdings например набра от продажбите на свои проекти 4,8 млрд. юана (761,43 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още