IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отвръща на удара на САЩ с мита за 34 млрд. долара

Те ще влязат в сила на 6 юли в полунощ китайско време - 12 часа преди американските налози

10:41 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като САЩ обявиха, че от този петък в сила влизат мита срещу китайски вносни стоки на стойност 34 млрд долара, Пекин изрази готовност да отвърне на удара.

Според източници на Ройтерс Китай ще въведе налози върху американски стоки на същата стойност – 34 млрд. долара. Те ще влязат в сила в полунощ на 6 юли китайско време. Това обаче означава, че заради часовата разлика между Пекин и Вашингтон китайските власти ще изпреварят американската администрация с 12 часа.

Това също така означава, че ако САЩ решат да се оттеглят от решението си, ще трябва да го направят поне ден по-рано, което свива времето за действие на администрацията.

„Нашите мерки са равни, а равни означава, че ако САЩ започнат на 6 юли и ние започваме на 6 юли“, заяви източникът на Ройтерс, пожелал анонимност. Той също така уточнява, че изпреварването се налага от това, че влизането в сила на всички нови законодателни мерки в страната започва от полунощ.

Търговският конфликт между Вашингтон и Брюксел се разпали, след като американските власти наложиха мита върху вноса на стомана и алуминий, като мярката засегна не само Пекин, но и съюзници на САЩ като ЕС, Канада и Мексико. След това Доналд Тръмп обяви въвеждането на налози от 25% върху повече от стотици китайски стоки - включително автомобили, промишлени и високотехнологични стоки.

Отговорът на Китай бяха реципрочни мита от 25%, покриващи търговията с месо, зеленчуци, соя, уиски, тютюн и автомобили. 

Търговския спор между Китай и САЩ обхваща редица индустрии - от стоманодобива до автомобилния сектор, но все по-често и сектора на електрониката, където икономиките на двете страни са силно преплетени. Президентът на САЩ Доналд Тръмп често се изказва критично за китайски компании, за които твърди, че крадат интелектуалната собственост на американските си конкуренти.

И докато правителствата им се борят на политическия фронг, компаниите са изправени пред потенциални смущения в сложната верига за доставки, която произвежда повечето от смартфоните на света, компютрите и техните компоненти. Така например американската компания Qualcomm проектира чиповете си в централата в Сан Диего, след което ги произвежда в азиатски страни, включително Тайван и Корея. След това полупроводниците стават най-важните електронни части в телефоните, които се произвеждат предимно в Китай, а след това се продават по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още