Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай с първа стъпка към одобряването на спорния законопроект за Хонконг

Законът заобикаля местното законодателство на Хонконг и предвижда наказания за действия, които се смятат за застрашаващи националната сигурност

Китай с първа стъпка към одобряването на спорния законопроект за Хонконг

Хонконг се готви за нови протести. Снимка: Roy Liu/Bloomberg

Китайският парламент почти единодушно прие решение, което прави възможно одобряване на спорния законопроект за националната сигурност в Хонконг. Той бе подготвен в отговор на масовите протести в бившата британска колония миналата година, предаде DPA.

Резолюцията беше приета с 2878 гласа "за", един "против" и шест "въздържал се". Тя дава мандат на Постоянния комитет на парламента да изготви текста на законопроекта, който ще стане част от конституцията на Хонконг, като по този начин се заобикаля хонконгският парламент.

Още по темата


Законът заобикаля местното законодателство на Хонконг и предвижда наказания за действия, които се смятат за застрашаващи националната сигурност или дестабилизиращи държавната власт в тази територия. Такива биха били обвинения в сепаратизъм, подривна дейност, подготовка или поръчване на терористични прояви, както и действия на чуждестранни сили, които представляват намеса във вътрешните дела на Хонконг.

В текста се разрешава също органите на централното правителство да отварят свои представителства в Хонконг в областта на националната сигурност. Изготвянето на текста може да отнеме две седмици, а законът да влезе в сила още през август.

Планираният законопроект предизвика активизиране на протестите в китайската полуавтономна област и задейства процес на санкции от страна на САЩ. Вашингтон заяви, че това решение на Пекин ще се отрази на статута на Хонконг като международен финансов център.  Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви пред Конгреса, че Хонконг е изгубил автономния си статут от Китай. Това означава, че градът може да се раздели със специалния си статут, който му предоставя привилегировани търговски отношения със САЩ.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Разпродажбите при самолетните акции помрачиха настроението на борсите в Азия