IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението на търговския фронт доведе до предпазлива търговия в Азия

Централната банка на Австралия запази основния лихвен процент на ниво от 1,5%

12:12 | 03.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските борси не успяха да намерят единна посока във вторник, тъй като настроението в региона е под влияние на търговските отношения между Пекин и Вашингтон, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове в Токио Nikkei 225 отчете спад с 0,12% до 21 785,54 пункта. Авиокомпаниите и производителите на петрол се придържаха към възходящия тренд, докато по-голямата част от останалите сектори бяха в червената зона.

На борсата в Южна Корея показателят Kopsi напредна с 0,05% до 2272,76 пункта. Промишлените и технологичните компании се движеха разнопосочно. Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 1,32%, а на Posco поевтиняха с 0,32%.

След почивния понеделник за Хонконг индексът HangSeng изтри 1,44% от стойността си до 28 538,87 пункта, като сред най-губещите сектори бяха на услугите и суровинния. В континенталната част на страната измерителят Shanghai Composite прибави 0,41% към стойността си до 2786,89 пункта, след като по-рано в сесията се беше устремил в посока надолу.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,52% до 6210,21 пункта.

Централната банка на Австралия запази основния лихвен процент на ниво от 1,5%, каквито бяха и очакванията на пазара.

Като цяло инвеститорите са предпазливи на фона на очакваните събития на търговския фронт. На наближаващия 6-ти юли САЩ ще наложат мита от 25% върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара. Китай пък вече обяви, че ще отвърне с мита на същата стойност за американски продукти.

Търговските спорове в световен мащаб засягат обаче и други ключови партньори на САЩ като Канада и Европейския съюз. САЩ биха могли да се сблъскат с мита на стойност 300 млрд. долара от страна на ЕС, ако администрацията на Тръмп наложи мита върху европейските автомобили. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още