IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Азия се оцветиха в червено

Борсата в Хонконг прекъсна серията си от 7 поредни положителни сесии

11:01 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните фондови борси в Азия се оцветиха в червено по време на търговията в четвъртък.

Индексът на сините чипове на борсата в Япония Nikkei 225 спадна с 1,13% до ниво от 23 669,49 пункта, като повечето сектори, включително автомобилният, технологичният, промишленият и финансовият, приключиха сесията на негативна територия. По-рано през седмицата основният показател достигна 26-годишен връх.

Акциите на повечето износители отчетоха спад в цената си, след като доларът поевтиня спрямо йената. Книжата на Fanuc Manufacturing и Nintendo загубиха съответно 0,85% и 1,79% от стойността си. Тъй като цените на петрола достигнаха най-високите си нива от декември 2014 г., акциите на компаниите, свързани с петролната индустрия, поскъпнаха.

В Южна Корея Kospi успя да се повиши с 0,95% до 2562,23 пункта благодарение на добрите финансови отчети за тримесечието. Акциите на SK Hynix поскъпнаха с 4,7%, след като производителят на чипове обяви, че оперативната му печалба за четвъртото тримесечие е достигнала рекордните 4,47 трилиона вона (4,42 млрд. долара). Стойността на книжата и на стоманопроизводителя Posco нарасна с 1,29%, също на фона на добрите му финансови резултати. 

На австралийската борса местният индекс S&P/ASX 200 се придвижи надолу с 0,08% до 6050 пункта. И докато финансовият сектор беше оцветен в червено, то производителите на злато излязоха на плюс, след като цената на ценния метал достигна нов връх. 

Китайските пазари също бяха под натиск в четвъртък. В Хонконг индексът Hang Seng се понижи с 0,52% след седем последователни сесии, приключили във възходяща посока. Представителите на финансовия сектор бяха основните губещи, като книжата на China Construction Bank поевтиняха с 1,49%, а на HSBC – с 0,35%. В континенталната част на страната стойността на Shanghai Composite се понижи с 0,31% до 3 548,31 пункта.

В четвъртък във фокуса на инвеститорите са новините, които ще дойдат от заседанието на Европейската централна банка, провеждано по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още