Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Повечето азиатски борси приключиха със спадове въпреки сигналите на ЯЦБ и Фед

Хонконгският индекс Hang Seng изтри 400 пункта

Повечето азиатски борси приключиха със спадове въпреки сигналите на ЯЦБ и Фед

Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борсови индекси от Азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната търговия на червена територия въпреки по-оптимистичния поглед, който Японската централна банка възприе по време на своето заседание, и решението на Федералния резерв на САЩ да запази основните си лихви непроменени, съобщава CNBC. 

Още по темата

Бенчмаркът на сините чипове в Токио Nikkei 225 записа спад от 156,16 пункта, или 0,67%, до 23 319,37 пункта.

Книжата на Sony Corp. поскъпнаха с 0,69 на сто, докато тези на автомобилния концерн Toyota приключиха сесията без промяна в стойността.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite се понижи с 0,41% до 3270,44 пункта. Книжата на Alibaba поскъпнаха леко с 0,07 на сто, докато тези на Tencent прибавиха около процент към стойността си.

Хонконгският показател Hang Seng изтри 400,23 пункта, или 1,62%, от стойността си, като се смъкна до ниво от 24 325,4 пункта. Акциите на China Mobile изтриха 0,92% от стойността си.

Южнокорейският индекс Kospi регистрира спад от 1,22% до 2406,17 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 отчете ръст от 72,9 пункта, или 1,22%, изкачвайки се до равнище от 5883,2 пункта.

По-рано днес ЯЦБ задържа своя основен лихвен процент на ниво от минус 0,1%, запазвайки покупките си на активи непроменени. Подобен резултат беше прогнозиран от 95% от анкетираните от Ройтерс икономисти. Централната банка възприе по-умерен песимистичен поглед върху икономиката на островната страна, оставяйки агресивния си подход на стимулиране без промяна, само ден след като Йошихиде Суга беше избран за нов министър-председател.

Късно снощи Фед очаквано запази близо до нулата основната лихва и сигнализира, че няма да има промяна в политиката си поне до края на 2023 г., за да помогне на американската икономика да се възстанови от последствията от коронавирусната пандемия. Комисията за открит паричен пазар очаква да продължи „приспособимата“ си политика, докато не бъде постигната инфлация средно от 2%, а очакванията за дългосрочния ръст на цените също остават застопорени около това ниво.

„Възстановяването напредна по-бързо, отколкото като цяло очаквахме“, посочи управителят на Фед Джером Пауъл, като подчерта, че темпът на икономическа активност вероятно ще се забави, а „пътят напред остава много несигурен“.

В сряда бяха публикувани и данните за японския износ, който отново претърпя двуцифрен спад през август в резултат на пандемията на коронавируса. Официалните данни на Министерството на финансите показаха спад от 14,8% на годишна база в сряда.

На петролните пазари цената на сорта Брент, добиван в Северно море, се понижава с 67 цента до 41,55 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 1,7 на сто до 39,46 долара за барел.

При валутната търговия японската валута се търгува при 104,81 йени за долар. В същото време австралийският долар отчита спад в стойността от 0,178%, като се разменя за 0,729 щатски долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
nobel до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всъщност ние не сме виждали реална криза след втората световна война. Нямаше нито една година на рецесия на световната икономика. Миналата беше първата. А икономическите цикли са нещо, което не е достатъчно добре изучено. Понякога идват толкова тежки депресии, че човечеството захвърля панически демокрацията и на власт идват разни мустакати диктатори. И срещу тежките депресии, поне за сега човечеството не е измислило мирен път за излизане от тях. Там печатането на фалшиви хартийки изчерпва възможностите си дотолкова, че по едно време в Германия печатането на пари е било нерентабилно предприятие. Срещу това, което се задава в момента хартийките няма да решат проблема и този път. И ползата от тях е повече от съмнителна
0
 
0
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тези 70 години за които казваш, че икономиката е вървяла всъщност бяха поредица от ръстове и кризи. Само дето тогава бяха по-чести и по-слаби, а днес са по-редки и по-тежки. Явно това е следствие от по-големите мащаби на икономиките, но в действителност, икономическите цикли са си едни и същи. А централните банки и преди действаха със същите инструменти, тъй де, играта с лихвите и печатането на пари да не са от вчера? Не твърдя, че тази икономическа система е идеална, но друга нямаме. Освен това на хората им харесва те и държавите да харчат пари които нямат, тъй че глас народен - глас божи.
1
 
0
 
4
nobel до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За да можем да излекуваме болестта първото нещо, което трябва да направим е да признаем, че тя СЪЩЕСТВУВА. Следващото, върху което трябва да се замислим е кой е причинителят на въпросната болест. Защото теоретично погледнато няма никаква, ама никаква ОБЕКТИВНА причина икономиката да боледува при положение, че е вървяла с много добри темпове в продължение на 70 години. Защо има спад, при положение, че няма големи военни конфликти, нито природни бедствия? Цели 70 години на икономиката и стигаха пърите. Какво стана сега, та изведнъж - ни в клин ни в ръкав се свършиха и трябва да се наливат, наливат и още да се наливат?!? И аз твърдя, че повредата на икономическият механизъм въобще не е във финансовата част. Докато не анализираме най-внимателно причините за внезапното и необяснимо влошаване на до сега процъфтяващата световна икономика нямаме никакъв шанс да я излекуваме
3
 
0
 
3
фиг.1 до: nobel
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Пич, аналогията ти е нелепа, но въпреки това нека ти продължа мисълта. Казваш, че Федя има само едно лекарство и то води до състояние на опиоидна зависимост. Ами хубаво, тогава ти предложи някое по-добро лечение. Или смяташ, че е по-добре да чакаме без да правим нищо докато пациентът пyкне? Във всяко лечение има елемент на риск, но това не е повод да се откажем от него. А за това, че централните банки не разполагат с други инструменти за влияние върху пазарите си има причина.
0
 
1
 
2
nobel до: nobel
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А вече сме свидетели, че пациентът дори не се повлиява от новите дози. Което е съвършенно ясен признак за състоянието му

Още от Азия
Австралия поведе по загуби сред основните пазари в азиатския регион