IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски борси приключиха със спадове въпреки сигналите на ЯЦБ и Фед

Хонконгският индекс Hang Seng изтри 400 пункта

11:37 | 17.09.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борсови индекси от Азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната търговия на червена територия въпреки по-оптимистичния поглед, който Японската централна банка възприе по време на своето заседание, и решението на Федералния резерв на САЩ да запази основните си лихви непроменени, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове в Токио Nikkei 225 записа спад от 156,16 пункта, или 0,67%, до 23 319,37 пункта.

Книжата на Sony Corp. поскъпнаха с 0,69 на сто, докато тези на автомобилния концерн Toyota приключиха сесията без промяна в стойността.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite се понижи с 0,41% до 3270,44 пункта. Книжата на Alibaba поскъпнаха леко с 0,07 на сто, докато тези на Tencent прибавиха около процент към стойността си.

Хонконгският показател Hang Seng изтри 400,23 пункта, или 1,62%, от стойността си, като се смъкна до ниво от 24 325,4 пункта. Акциите на China Mobile изтриха 0,92% от стойността си.

Южнокорейският индекс Kospi регистрира спад от 1,22% до 2406,17 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 отчете ръст от 72,9 пункта, или 1,22%, изкачвайки се до равнище от 5883,2 пункта.

аизя аизя

По-рано днес ЯЦБ задържа своя основен лихвен процент на ниво от минус 0,1%, запазвайки покупките си на активи непроменени. Подобен резултат беше прогнозиран от 95% от анкетираните от Ройтерс икономисти. Централната банка възприе по-умерен песимистичен поглед върху икономиката на островната страна, оставяйки агресивния си подход на стимулиране без промяна, само ден след като Йошихиде Суга беше избран за нов министър-председател.

Късно снощи Фед очаквано запази близо до нулата основната лихва и сигнализира, че няма да има промяна в политиката си поне до края на 2023 г., за да помогне на американската икономика да се възстанови от последствията от коронавирусната пандемия. Комисията за открит паричен пазар очаква да продължи „приспособимата“ си политика, докато не бъде постигната инфлация средно от 2%, а очакванията за дългосрочния ръст на цените също остават застопорени около това ниво.

„Възстановяването напредна по-бързо, отколкото като цяло очаквахме“, посочи управителят на Фед Джером Пауъл, като подчерта, че темпът на икономическа активност вероятно ще се забави, а „пътят напред остава много несигурен“.

В сряда бяха публикувани и данните за японския износ, който отново претърпя двуцифрен спад през август в резултат на пандемията на коронавируса. Официалните данни на Министерството на финансите показаха спад от 14,8% на годишна база в сряда.

На петролните пазари цената на сорта Брент, добиван в Северно море, се понижава с 67 цента до 41,55 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 1,7 на сто до 39,46 долара за барел.

При валутната търговия японската валута се търгува при 104,81 йени за долар. В същото време австралийският долар отчита спад в стойността от 0,178%, като се разменя за 0,729 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Всъщност ние не сме виждали реална криза след втората световна война. Нямаше нито една година на рецесия на световната икономика. Миналата беше първата. А икономическите цикли са нещо, което не е достатъчно добре изучено. Понякога идват толкова тежки депресии, че човечеството захвърля панически демокрацията и на власт идват разни мустакати диктатори. И срещу тежките депресии, поне за сега човечеството не е измислило мирен път за излизане от тях. Там печатането на фалшиви хартийки изчерпва възможностите си дотолкова, че по едно време в Германия печатането на пари е било нерентабилно предприятие. Срещу това, което се задава в момента хартийките няма да решат проблема и този път. И ползата от тях е повече от съмнителна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Тези 70 години за които казваш, че икономиката е вървяла всъщност бяха поредица от ръстове и кризи. Само дето тогава бяха по-чести и по-слаби, а днес са по-редки и по-тежки. Явно това е следствие от по-големите мащаби на икономиките, но в действителност, икономическите цикли са си едни и същи. А централните банки и преди действаха със същите инструменти, тъй де, играта с лихвите и печатането на пари да не са от вчера? Не твърдя, че тази икономическа система е идеална, но друга нямаме. Освен това на хората им харесва те и държавите да харчат пари които нямат, тъй че глас народен - глас божи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
За да можем да излекуваме болестта първото нещо, което трябва да направим е да признаем, че тя СЪЩЕСТВУВА. Следващото, върху което трябва да се замислим е кой е причинителят на въпросната болест. Защото теоретично погледнато няма никаква, ама никаква ОБЕКТИВНА причина икономиката да боледува при положение, че е вървяла с много добри темпове в продължение на 70 години. Защо има спад, при положение, че няма големи военни конфликти, нито природни бедствия? Цели 70 години на икономиката и стигаха пърите. Какво стана сега, та изведнъж - ни в клин ни в ръкав се свършиха и трябва да се наливат, наливат и още да се наливат?!? И аз твърдя, че повредата на икономическият механизъм въобще не е във финансовата част. Докато не анализираме най-внимателно причините за внезапното и необяснимо влошаване на до сега процъфтяващата световна икономика нямаме никакъв шанс да я излекуваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Пич, аналогията ти е нелепа, но въпреки това нека ти продължа мисълта. Казваш, че Федя има само едно лекарство и то води до състояние на опиоидна зависимост. Ами хубаво, тогава ти предложи някое по-добро лечение. Или смяташ, че е по-добре да чакаме без да правим нищо докато пациентът пyкне? Във всяко лечение има елемент на риск, но това не е повод да се откажем от него. А за това, че централните банки не разполагат с други инструменти за влияние върху пазарите си има причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
А вече сме свидетели, че пациентът дори не се повлиява от новите дози. Което е съвършенно ясен признак за състоянието му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Естествено, че ще е ВЪПРЕКИ сигналите. Защото сигналите са всеки път едни и същи - още по-голяма доза от СЪЩОТО. Защо все от същото? Ами защото просто не разполагаме с нищо друго. Всеки запознат със симптоматиката на заболяването знае, че пациентът е привикнал към лекарството и вече не може без него. Животът просто е невъзможен, ако лечението спре. Знаем и продължението. Или лекуващият лекар в лицето на Централните банки в един момент ще предозират лекарството и животът ще спре от свръхдоза, или - всеки път все по-големи дози. Които в края на краищата ще доведат до същото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още