IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин обяви борбата с тероризма за приоритет на Шанхайската организация за сътрудничество

В ново споразумение са заложени планове за съвместни усилия през следващите три години

12:30 | 10.06.18 г.
<p>
	Руският президент Владимир Путин в Циндао, 10 юни 2018 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин в Циндао, 10 юни 2018 г. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че борбата с тероризма е приоритет за оглавяваната от Москва и Пекин Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС), предаде Асошиейтед прес. 

На срещата на върха на ШОС в китайския град Циндао Путин посочи, че организацията е одобрила ново споразумение, в което са заложени планове за съвместни усилия за борба с тероризма през следващите три години.

В ШОС влизат Китай, Русия, четири бивши съветски републики от Централна Азия, Индия и Пакистан.

По думите на Путин новото споразумение на организацията за борба с тероризма предвижда съвместни учения, обмен на сведения и съвместни действия за борба с тероризма. Той подчерта, че е необходимо ШОС да следи внимателно обстановката в Афганистан, за да парира заплахите от екстремисти в тази страна, предаде БТА.

По-рано стана ясно, че Русия и Китай работят върху проект за Евразийско икономическо партньорство, който ще бъде отворен за всички страни от Шанхайската организация за сътрудничество.

ШОС е основана през 2001 г., централата й е в Пекин. Първоначалният й замисъл е да служи като средство за уреждане на гранични спорове, борба с тероризма и косвено като противовес на влиянието на САЩ в Централна Азия след американската инвазия в Афганистан, отбелязва Асошиейтед прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още