IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Китай и Иран започнаха съвместни военноморски учения в Оманския залив

САЩ предупреди Техеран да „мисли два пъти“ и че подобни действия засягат всички държави с интерес да гарантират свободата на плаване в региона

15:58 | 28.12.19 г. 11
<p>
	Китайски офицери от военноморския флот махат, докато се приближават към югоизточния пристанищен град Чабахар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайски офицери от военноморския флот махат, докато се приближават към югоизточния пристанищен град Чабахар. Снимка: Ройтерс

Русия, Китай и Иран започнаха първите си съвместни военноморски учения в Оманския залив в петък в пряко предизвикателство срещу американското влияние в Близкия изток, пише Financial Times.

Този ход отразява нарастващото сътрудничество между двата основни съперника на САЩ и ислямската република, която остава под кръстосания огън на санкциите на Вашингтон, отбелязва изданието.

„Най-важното постижение на тези тренировки, това съобщение е, че ислямска република Иран не може да бъде изолирана“, казва заместник-адмирал Голамреза Тахани, заместник-командир на военноморските сили. „Тези учения показват, че отношенията между Иран, Русия и Китай са достигнали ново високо ниво и тази тенденция ще продължи и през следващите години“, допълва той.

САЩ порица ученията, като държавният департамент коментира пред изданието, че Иран трябва да „мисли два пъти“ за провеждането на съвместни военноморски учения, предупреждавайки, че подобни действия „засягат всички държави с интерес да гарантират свободата на плаване в региона“.

Заливът се превърна в ябълката на раздора между Вашингтон и Техеран, след като президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран и аложи санкции срещу страната през май 2018 г. Техеран свали американски дрон за наблюдение през юни и задържа нефтен танкер под британски флаг за предполагаемо нарушаване на териториалните му води през юли.

Джонатан Еял, асоцииран директор в Кралския институт за обединени услуги, коментира, че съвместните военноморски учения са „хореография“ на трите държави, за да изпратят съобщение, че влиянието на САЩ в региона намалява. „Това е внимателно изчислено упражнение, в което и тримата участници са победители: Иран трябва да твърди, че е регионална сила, Русия демонстрира ролята си на ключов участник в Близкия изток, а Китай може да покаже, че е глобална военноморска сила“, посочва той.

„Стратегическото послание е, че това са страните, които формират събития в Близкия изток“, заключава Еял.

Иран многократно се противопоставя на присъствието на чужди сили в Персийския залив и заплашва да направи нефтените доставки несигурни за всички страни, ако собствените му продажби на суров петрол бъдат блокирани от американската или друга страна. САЩ обвиниха Иран, че през май и юни Техеран е атакувал най-малко шест петролни кораба в района - обвинения, които ислямската република отрича.

Военноморските учения, които ще включват тактически учения като спасяване на фрегати под атака, започнаха в пристанищния град Чабахар в югоизточен Иран и предстои да продължат в северните части на Индийския океан.

Русия заяви, че съвместните учения са законни и са насочени към осигуряване на регионална стабилност. "Ние се занимаваме с въпросите за поддържане на стабилността в региона, сигурността и борбата с тероризма", заявява Мария Захарова от руското външно министерство. „Това сътрудничество и взаимодействие се изгражда както на двустранна, така и на многостранна основа, но изключително на правна основа“, казва още тя.

Китайските министерства на външните работи и отбраната определиха ученията като "нормално военно сътрудничество“. „Това не е задължително свързано с регионалната ситуация“, добавя министерството на отбраната на страната.

Инициативата идва след като водена от САЩ военноморска коалиция, включваща Бахрейн, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, започна операции в залива през ноември, за да гарантира сигурността на доставките на нефт от региона. Великобритания и Австралия също се договориха да изпратят военни кораби.

Говорителят на Пентагона Шон Робъртсън заяви, че САЩ наблюдават съвместното учение и „ще продължат да работят с нашите партньори и съюзници, за да осигурят свобода на навигацията и свободния поток на търговията в международните водни пътища“.

Руските, китайските и иранските учения се провеждат в близост до Ормузкия проток, един от двата дроселни пункта за танкерите, пътуващи между Иран и Китай.

Китай внася около половината от годишното си потребление на суров нефт, като Иран е седмият по големина доставчик на страната през миналата година. Ежедневният износ на петрол в Иран пада до по-малко от 500 000 барела от 2,8 милиона барела преди въвеждането на санкциите. Счита се, че Китай остава най-големият клиент на Иран.

След приключване на съвместните учения Мохамед Зариф, министърът на външните работи на Иран, трябва да посети Москва в понеделник за разговори със Сергей Лавров, неговия руски колега, относно „развитието на връзките в търговската, икономическата, хуманитарната и други практически области“, съобщават от Министерство на външните работи на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 2
Ivanman
преди 4 години
чафутите газ пикаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivanman
преди 4 години
на *** ще им стане лщо:) нищо братя дерзайте краят ви се вижда:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 9
Вся власть Советам!
преди 4 години
Какъв християнски свят, каква православна Русия? В Русия има един Бог и това е Путин и една религия и това е Путинизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 11
sdk
преди 4 години
мишоците се събрали да се видят колко са силни :) ама като гледат пак са си същите те мизерници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 7
khao
преди 4 години
Поредния вънсшнополитически успех на Китеника :):) баси клоуна дето си избраха американците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 21
Solar Power
преди 4 години
Каквито са краварите такива са и руснаците ама явно само ти не си го разбрал :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 14
national power
преди 4 години
На Краварите им желая час по скоро да идат в ада.Зло..то тръгва от тях по целият свят.Мр..ъсна гад..на сг..ан която трябва да бъде изметена от лицето на Земята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 45 rate down comment 12
ing5rov
преди 4 години
позор ...хм ... а ако САЩ прави учения , няма да е позор , нали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 36
Solar Power
преди 4 години
Сега прочети статията за Русия тества успешно интернет и пак се радвай :)))) защото ако това се случи тук няма да можеш да пишеш дори тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 38
korn
преди 4 години
И до като християнския свят празнува коледа и бъдни вечер, Русия прави учения с Ислямските Гвардейци на ислямски Иран. Позор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още