IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Китай трябва да се бори с отпадъците и нерационалното потребление

Властите в страната се опитват да се справят с щетите, нанесени върху околната среда, на фона на бързия растеж на икономиката

18:01 | 19.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната трябва да се бори срещу отпадъците и нерационалното потребление, в опит да се справи с щетите, нанесени на природата, след десетилетия на огромен растеж, съобщи държавната информационна агенция Xinhua, цитирана от Ройтерс.

Изявлението Си направи по време на среща, в рамките на която коментира, че Китай е направила значителен прогрес в борбата с отпадъците, но постиженията до момента не са затвърдени.

“Трябва да ускорим изграждането на една система на екологична цивилизация и да се уверим, че екологията и природата са фундаментално подобрени до 2035 г.”, коментира още държавният глава.

Китай достигна критичен период в опазването на околната среда, а обществените очаквания за действия в посока подобряване растат все повече, допълни той.

През 2014 г. Китай обяви война на замърсяването в опит да се противопостави на нарастващото обществено недоволство от щетите, причинени на въздуха, водата и почвата след като икономиката на страната се отвори през 1978 г.

Оттогава беше стартирана поредица от кампании, насочени към ограничаване на промишленото замърсяване, подобряване прилагането на законодателството за опазване на околната среда, повишаване на емисионните норми и използването на чиста енергия.

Китай успя да намали средната концентрация на опасни частици във въздуха до 6,5% през миналата година, но тя остава значително над националния стандарт, особено в северните райони, които са по-предразположени към смога.

Министерството на околната среда на Китай миналия месец предупреди, че борбата със смога е в “застой”, а експерти призоваха за по-целенасочени мерки и по-нататъшно подобряване качеството на въздуха.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още